Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve durumun endişe konusu olmadığını belirtti. Bu, Türkiye'de Eris varyantının görüldüğü ilk vakalar oldu.
15 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sağlık hizmeti verilen kişi sayısının 1 milyon 123 bin 211 olduğunu belirtti. Bakan Koca, 73 bin 876 kişinin ameliyat edildiğini, bunların 42 bin 295'inin küçük, orta ve büyük (ABC grubu) ameliyatlar olduğunu ifade etti. Halen hastanelerde tedavi gören 617 depremzede olduğunu da ekledi.
7 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantı hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Koca, virüsün sürekli mutasyona uğradığını ve genel olarak daha zayıf varyantlara dönüştüğünü belirtti. Eris varyantının Türkiye'de sınırlı sayıda vakada görüldüğünü bildiren Koca, bu durumun halk için gündem olmaya değer olmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uzman hekimlerin internet üzerinden verdiği sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirme, tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, e-reçete ve e-rapor gibi hizmetlerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak. Bu düzenleme, hastaların kamu hastanelerinde internet üzerinden sağlık hizmeti almasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide görüldüğüne dair açıklamasına yanıt verdi. TTB, salgının yönetimindeki eksikliklerin endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, salgının yeniden alevlenme riskine karşı bir hazırlık yapılmaması, bakanlığın internet sitesinde Covid-19'a ilişkin paylaşılan son verilerin 6 ay önceye ait olması ve sağlık otoritesinin aşı kararsızlığını/karşıtlığını gidermeye yönelik yeterli çabaya girişmemesi konularını eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü ise, Eris varyantının diğer varyantlardan daha fazla sağlık tehdidi oluşturmadığını belirtti.
15 Eylül 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede yaptığı incelemeler sonucunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yeterli aile hekimi görevlendiremediği ve birinci basamak sağlık sistemini kuramadığı vurgulandı. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım kuruluşlarının yetersiz kaldığı, sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar olduğu ve bölge halkının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Kadınların ve kırılgan grupların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.
7 Nisan 2023

Ramazan Bayramı tatilinin ilk dört gününde gerçekleşen 2 bin 453 trafik kazasında 26 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 870 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu dönemde 431 bin 871 aracın denetlendiğini, 24 bin 432 araca hız ve radar işlemi, 38 bin 425 araca ise diğer işlemlerin yapıldığını açıkladı. Kazaların sayısı ve sonuçları, bayram tatilinin ilk gününden itibaren artış gösterdi.
10 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 ve 2 Ağustos'ta iş bırakma kararı alan sağlık çalışanlarına bir mektup yazdı. Mektupta, taleplerin sokak yoluyla ifade edilmesini yerinde bulmadığını belirten Koca, hak aramaları için kendini ve bakanlığı adres gösterdi. Ancak, sağlık çalışanları Twitter üzerinden Koca'ya yanıtlarını yollayarak greve çıkacaklarını ifade etti.
31 Temmuz 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklenmesi sonrası başlayan tartışmalara yanıt verdi. HDP'nin, bu dillere neden Kürtçe'nin eklenmediğini sorması üzerine Koca, eklenen dillerin turistler ve yabancı uyruklu hastalar için olduğunu, Türk vatandaşları için bu dillerde reçete yazılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Koca, Türkiye'nin sağlık turizmindeki gelişmeler ve yabancı hastaların kendi dillerini konuşan hekimlerden hizmet alma imkanının artması nedeniyle bu dillerin eklenmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.
28 Ağustos 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay'da sağlık personeliyle görüşürken meydana gelen soba patlamasında kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Gazeteci Adem Metan, olayı Twitter üzerinden paylaşarak yaşananları aktardı. Bakan Koca'nın ekibi, herhangi bir sorun olmadığını belirtti.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim