Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Eylül ayında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen branş olarak kaydedildi. Açılan 1265 kadronun sadece 761'i dolduruldu. Yan dal uzmanlık kadrolarının yalnızca yüzde 54'ü dolu durumda. Yoğun iş yükü, sağlıkta şiddet, uzun çalışma saatleri, düşük ekonomik getiri ve malpraktis davalarının fazlalığı gibi sebeplerle bazı branşlar tercih edilmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yan dallar için cazip şartlar oluşturulması gerektiğini ve bu konuda düzenlemeler yapıldığını belirtti.
20 Kasım 2023

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan Schengen vize başvurularının yarısının reddedildiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığı bir dönemde, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ret cevaplarının arttığına dikkat çekti. Ayrıca, yaz öncesinde vize randevularında yaşanan yoğunluk nedeniyle başvuru sahiplerinin uzun süre randevu beklediği ifade edildi. Bağlıkaya, bu durumun siyasi ve sistemli bir kısıtlama olduğunu öne sürdü.
1 Haziran 2023

Sayıştay Başkanlığı, Kamu Özel İşbirliği Modeli (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerinde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Denetim raporunda, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinde sözleşmeye aykırılıklar ve yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği belirtildi. Ayrıca, şehir hastanelerinde görevli şirketlerin ticari alanlarda ihale dokümanı ve projelerde yer alandan daha fazla alanda faaliyet yürüttüğü ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ruhsatsız beş sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi.
22 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu toplantısının ardından SMA hastaları için solüsyon şeklindeki yeni bir ilacın ruhsatlandırma sürecinin son aşamasına geldiğini duyurdu. Evlilik öncesi ve yenidoğan taramalarının önemine değinen Koca, bu taramalar sayesinde erken tedavi ile yükleme dozunu alan hastaların altı aylık sağ kalım oranının %100 olduğunu belirtti. Ayrıca, Nusinersen ve Risdiplam etken maddeli ilaçların tedavi rehberine eklendiğini, Zolgensma tedavisinin ise bilimsel veriler ve uygulamalar konusunda ciddi çekinceler nedeniyle değerlendirme sürecinin devam ettiğini ifade etti.
31 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bayram tatilinin ilk gününde yaşanan 651 trafik kazasını ve bu kazalarda dokuz kişinin ölümünü, 1047 kişinin yaralanmasını açıkladı. Yerlikaya, 411 bin 588 aracın denetlendiğini, 19 bin 654 araca hız ve radar işlemi, 37 bin 130 araca ise diğer işlemlerin yapıldığını belirtti. Emniyet ve jandarma trafik ekiplerinin vatandaşların güvenliği için gerekli önlemleri aldığı ve denetimleri hassasiyetle sürdürdüğü vurgulandı.
7 Nisan 2024

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Ramazan Bayramı tatilinin ilk altı gününde Türkiye genelinde 3 bin 706 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 48 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 184 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması çağrısında bulunarak, bayram tatili boyunca trafik denetimlerinin 24 saat esasına göre devam ettiğini belirtti. Ayrıca, bayram tatilinin altıncı gününde 635 trafik kazası daha yaşandığı ve 391 bin 472 aracın denetlendiği bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2024

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım kalp krizi geçirerek anjiyo operasyonu geçirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yıldırım'ın sağlık durumuyla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti. Koca, Yıldırım'ın rutin sağlık kontrollerinin tamamlandığını ve önemli bir sağlık sorunu bulunmadığını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etme sözü hala yerine getirilmiş değil. Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığı 100 bin kadında 4,8 ve ölüm oranı 100 bin kadında 2,2. HPV aşıları 132 ülkede onaylı ve 87 ülkenin ulusal bağışıklama programında yer alıyor. Ancak Türkiye'de HPV aşısına hala ücretsiz ulaşılamıyor. Bakan Koca, 25 Kasım 2022'de yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınacağını ve HPV aşısının uygulanmasında bir çekinceleri olmadığını belirtmişti. Ancak o günden bu yana somut bir ilerleme sağlanamadı.
18 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da gerçekleşen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler sonucunda 294 kişinin yaralandığını, 18 kişinin durumunun ağır olduğunu ve bu kişilerin Adana ve Dörtyol'a nakledildiğini duyurdu. Ayrıca, deprem nedeniyle bazı sağlık kurumlarında çatlaklar oluştuğu ve hastaların tedbir amaçlı sevk edildiği bilgisini verdi. Sahra hastanelerinin hizmet vermeye devam ettiği belirtildi.
21 Şubat 2023

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarına hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002'den bu yana sağlık altyapısına yaptığı yatırımların Covid-19 salgını döneminde meyvelerini verdiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin zorlu pandemi sürecini başarıyla yönettiğini ve dünyanın en kapsayıcı sosyal güvenlik sistemiyle en etkin sağlık hizmetlerini sunan bir ülke konumuna geldiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin sağlık altyapısının dünya çapında benzersiz olduğunu ve artık yabancı hastaların tedavi için Türkiye'ye geldiğini ifade etti.
14 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı hakkında endişe edilecek bir durum olmadığını ve bu varyant için ek tedbirlerin gerekmediğini ifade etti. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve yeni bir aşı programı başlatmayı düşünmediklerini belirtti. Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu ve hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.
27 Eylül 2023

Ankara Tabip Odası, kentteki Covid-19 vakalarının arttığını ve hastanelerin alarm verdiğini duyurdu. Özellikle İntörnler ve sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı alanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Bazı hastanelerde test pozitiflik oranının yüzde 20'ye yükseldiği ifade edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları şeffaf şekilde bilgilendirmeye davet edildi.
30 Eylül 2023

Dr. Servet Terziler, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında büyük bir başarı elde ettiğini, özellikle saç ekimi için 1 milyon kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca diş hizmetleri ve estetik cerrahisinde de sırasıyla 500 milyon ve 400 milyon dolarlık cirolara ulaşıldığını ifade etti. Genel hastane hizmetleri ve kaplıca turizmi dahil olmak üzere sağlık turizminden elde edilen toplam gelirin 10 milyar doları aştığını vurguladı. Terziler, sağlık turizminde kalitenin korunması için Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini ve 'merdiven altı' işletmelerin sektörün imajını zedelediğini söyledi.
8 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim