ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kavgacı' tutumunu değiştirmemesi durumunda Türkiye'nin F-16 savaş uçakları talebine karşı çıkmaya devam edeceğini açıkladı. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde F-16 konusunu gündeme getirmiş, ancak Biden İsveç'in NATO üyeliği konusunu önceliklendirmişti. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için modernizasyon ve yeni uçak alımını talep etmiş, ancak ABD Kongresi'nden bazı üyeler bu satışa karşı çıkmıştı.
31 Mayıs 2023

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD, Hollanda ve Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri sağladığını Twitter üzerinden duyurdu. Reznikov, bu ülkelerin savunma bakanlarına teşekkürlerini iletti. ABD ve Almanya daha önce Aralık 2022 ve Ocak 2023'te Ukrayna'ya Patriot füzeleri sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Almanya, ayrıca Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermişti.
19 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre oturumlarında Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına ihtiyacının NATO için önemli olduğunu savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'nin demokratik olmayan uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle F-16 satışına karşı çıktığını belirtti. Blinken, Türkiye'yi 'zor bir müttefik' olarak nitelendirirken, Menendez Türkiye'nin bu satışı hak etmediğini ifade etti.
23 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemlerini modernize etmek için gerekli olan Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışını Kongre'ye resmi olarak bildirdi. Satış paketi, uçakları 'Block Upgrade-2' seviyesine yükseltmek için gerekli ekipman ve mühendislik desteğini içeriyor ve otomatik çarpmayı önleme özelliği de bulunuyor. Kongre'nin satışa itiraz etme hakkı 15 iş günü süresince devam ediyor. Daha önce Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-35'ler için harcanan bütçeyi F-16 modernizasyonu ve yeni uçak alımı için kullanmayı talep etmişti.
17 Nisan 2023

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik etti. İki liderin telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebi de ele alındı. Biden, Türkiye'nin F-16 taleplerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularıyla ilgili sorunların çözülmesinden sonra ele alınabileceğini belirtti.
30 Mayıs 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023

ABD yönetimi, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut uçakların modernizasyon kitlerinin satışı konusunda Kongre'ye ön inceleme için bilgi verdi. ABD'de askeri satışların onaylanması için Kongre'nin NATO üyesi ülkelere 15 gün, NATO dışı ülkelere ise 30 gün içinde itiraz etmemesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle satışa karşı çıktığını ve Erdoğan'ın tehditlerine son verene kadar onaylamayacağını belirtti.
14 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD ile F-16 savaş uçakları alımı konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Güler, ABD'nin Suriye'deki PYD'ye yönelik tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede ABD'ye destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, Eurofighter uçaklarının temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya HIMARS ve topçu sistemleri için gerekli mühimmat ve cephane içeren yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gelecekteki yardımları görüşecekler. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 toplantısında Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile görüşerek, Yeni START nükleer anlaşmasına bağlılık, ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması ve Ukrayna'ya destek mesajlarını iletti.
3 Mart 2023

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin F-16 talebi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi konular ele alındı. Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin bu iki konuyu birbiriyle ilişkilendirmemesi gerektiğini vurguladı ve ABD yönetiminin kararlı duruşu halinde Kongre'nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti. Ayrıca Suriye politikası ve işbirliği konuları da görüşme gündemindeydi.
19 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim