Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Almanya, Polonya'nın Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu stoklarından aldığı 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya gönderme talebini onayladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Almanya, 2002 yılında bu uçakları Polonya'ya satmıştı. Polonya ve Slovakya, daha önce de Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları gönderdiklerini açıklamışlardı.
13 Nisan 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'daki paralı asker şirketi Wagner'in 'silahlı isyanı' ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alındı. Ayrıca İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu, F-35 ve F-16 konuları da görüşüldü. Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumu devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlılarının bu ülkede serbestçe eylem düzenlemesi durumunda, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
25 Haziran 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim