ABD Hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri iddiasıyla Türkiye merkezli en az dört şirkete yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerden ikisi Dexias Türkiye ve Azu International olarak belirtildi. ABD yetkilileri bu adımın bir 'uyarı ateşi' olduğunu ifade etti. Türkiye, daha önce Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü için Batı'dan uyarılar almış ve Rus ödeme sistemi Mir'den çekilmişti.
12 Nisan 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye'de bulunan Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olduğunu ve ülkelerine geri gönderilme riski bulunduğunu belirtti. RSF'nin açıklamasına göre, Suriyeli gazeteciler sokaktan ve evlerinden alınarak sorgulanıyor, kötü muameleye maruz kalıyor ve sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. RSF, Türkiye'yi Suriyeli gazetecileri can güvenliği bulunmayan bu ülkeye göndermemeye çağırdı. RSF, 2019'da dış politika nedeniyle Suriyeli gazetecilerin sınır dışı edilme vakalarının tırmandığını duyurmuştu.
21 Temmuz 2023

Elon Musk, Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes'in sansür emirleri nedeniyle X'in Brezilya'daki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Musk, Moraes'in platformdan bazı içerikleri kaldırılmasını istediğini ve yasal temsilcilerden birini bu emirlere uymaması durumunda gizlice tutuklamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Musk, bu nedenle Brezilya'daki ofisi kapatma kararı aldı ancak Brezilya halkının X'i kullanmaya devam edebileceğini belirtti.
17 Ağustos 2024

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara başsavcılığının soruşturması kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı ve Ankara'ya sevk edildi. Avukatları, gazetecilerin sevk sırasında 15 saat kelepçeli tutulduğunu ve Yılmaz'ın dövüldüğünü belirtti. Müftüoğlu ve Yılmaz, gözaltındayken meslektaşlarına ve çalışma arkadaşlarına dayanışma çağrısında bulunan yazılı mesajlar gönderdi. Daha önce 27 Nisan'da Diyarbakır'da beş gazeteci tutuklanmıştı.
30 Nisan 2023

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, yedi kişi daha gözaltına alındı. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla, son günlerdeyse para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Dilan ve Engin Polat’a ait bir medikal şirketin Ankara’da başka bir firmaya isim hakkını verdiği, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını belirledi. Şüphelilerden sekizinin ifade işleminin tamamlandığı öğrenilirken, zanlıların yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
3 Kasım 2023

Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen tutuklu takasında, aralarında Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ve Amerikalı asker Paul Whelan'ın da bulunduğu 26 kişi değiş tokuş edildi. MİT'in organize ettiği bu operasyon, son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu olarak nitelendirildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Amerikalılar ve Ruslar yer aldı. Bu takasın aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildiği belirtildi.
1 Ağustos 2024

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

CHP İstanbul İl Başkanlığı binası önünde silahla ateş açılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan dört şüpheliden biri serbest bırakıldı. Şüphelilerin ifadelerine göre, olay anında firari şüpheli Emre D. sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparken silahla havaya ateş etmiş. Şüphelilerin çoğunun daha önce çeşitli suçlardan kayıtları bulunuyor ve firari şüpheli Emre D. için yakalama çalışmaları devam ediyor. Olay anında yapılan canlı yayında silahla havaya ateş edildiği görülüyor.
10 Nisan 2023

Haber sitesi T24, eski futbolcu Burak Yılmaz’ın eşine şiddet uyguladığı iddiasına verdiği yanıtı içeren haber nedeniyle içeriklerinin Microsoft tarafından engellendiğini duyurdu. Microsoft Türkiye CEO'su Levent Özbilgin'in, T24'ün engelin kaldırılması için yaptığı girişimlere sert bir tepki verdiği belirtildi. T24, 4 saat 15 dakika süren erişim engelinin ardından yayına devam etti.
31 Ekim 2023

Fransa'da Versay Sarayı için sahte bomba ihbarında bulunan ve sarayın tahliyesine sebep olan 37 yaşındaki bir kişi, sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Versay Adli Mahkemesi, suçlu bulduğu kişiye ayrıca psikolojik tedavi görmesi yönünde karar verdi. Şahsın daha önce adli kaydı bulunmuyor ve şizofreni hastası olduğu belirtildi. Son zamanlarda Fransa'da sahte bomba ihbarları nedeniyle birçok kamusal alan tahliye edildi ve 64 ayrı soruşturma yürütülüyor.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim