Twitter'da 'Ankara Kuşu' adlı hesabı kullanan Oktay Yaşar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Ankara başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Yaşar, Soner Hakkı Çoruh ve Yusuf Turan adliyeye sevk edildi ve Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı verildi. Bu olay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ adına açılan ve İnce'yi hedef alan bir hesapla ilgili iddiaların ortaya atılmasının ardından gerçekleşti.
21 Mayıs 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık soruşturması kapsamında altısı emniyet mensubu 11 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. Gizli tanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey görevli açığa alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. İddianame Ankara 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve şüpheliler çeşitli suçlardan yargılanacak. Savcılık, bazı şüpheliler hakkındaki soruşturmaları ayırdı.
29 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenen 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' suçunu düzenleyen hükmü iptal etti. Patnos ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri, bu kuralın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek iptalini talep etmişti. AYM, kuralın belirli ve öngörülebilir olmadığını, temel haklara keyfi müdahaleye yol açabileceğini ve kanunilik şartını taşımadığını ifade ederek iptal kararı verdi. Kararın 4 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
8 Aralık 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat ve TİP Hatay milletvekili adayı Can Atalay, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla yargılandığı başka bir davanın duruşmasına SEGBİS ile katıldı. Duruşmada avukat Mehmet Ümit Erdem, yedi buçuk yıldır süren davanın bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Atalay, tutukluluğu nedeniyle Hatay'da bulunamadığını ve yüreğinin orada olduğunu ifade etti. Duruşmayı yürüten mahkeme heyeti, aynı zamanda Gezi Parkı davasında ceza veren ve tutuklama kararı alan heyetti.
27 Nisan 2023

Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet soruşturması kapsamında MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Öktem, cinayetle bağlantılı kişilerin avukatlığını yapmakta ve aynı zamanda Galatasaray taraftar grubu UltrAslan'ın lideri olarak bilinen Sebahattin Şirin'in de avukatı olduğu belirlendi. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, UltrAslan'ın tarikat ve çetelerle ilişkilerine dikkat çekti ve Şirin'in çeşitli tarikatlarla bağlantılı olduğunu ve FETÖ ile İsmailağa Cemaati ile ilişkileri olduğunu iddia etti.
31 Ocak 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Tolgahan Demirbaş ile tetikçilikle suçlanan Eray Özyağcı’nın cezaevindeki görüşmelerinin kayıt altına alındığı öğrenildi. Ankara 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan dinleme kararıyla, sanıkların iletişimleri ve kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri teknik araçlarla izlendi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması MHP’ye uzansa da iddianamede bu kısım yer almamıştı.
31 Mayıs 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Sosyal medyada lüks yaşamlarıyla tanınan ve kısa sürede zenginleşen Özlem ve Tayyar Öz çifti hakkında, Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından soruşturma başlatıldı. Gazeteci Murat Ağırel, çift hakkında başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştüğünü ve dosyaya erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ağırel, kamuoyu tarafından tanınan diğer kişilere de soruşturma başlayacağını belirtti.
28 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılık, Saltık'ın beş yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Saltık, savunmasında İBB'nin sosyal politikaları ve yoksullara yardım etme çabaları nedeniyle yargılandığını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı.
15 Eylül 2023

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili dosyada Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ı şüpheli olarak kaydeden Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer, düz savcı olarak atandı. Bu görev değişikliği, soruşturmanın seyrini ve adaletin işleyişini etkileyebilir. Durdu Özer'in rütbesinin düşürülmesi, kamuoyunda çeşitli tepkilere yol açtı.
13 Haziran 2024

Demir çelik sektöründe paravan şirketler aracılığıyla kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 'Demir Yumruk' operasyonu sonrası açılan ilk davanın görülmesine Ankara 21'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu beş sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sanıkların çeşitli suçlamalarla yargılandığı dava süreci 15 Şubat'ta devam edecek. Ayrıca, aynı soruşturma kapsamında Hüseyin Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 46 sanıklı ikinci davanın görülmesine başlanmış ve bazı tutuklu sanıklar tahliye edilmişti.
11 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında yaptığı savunmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyelerini arayarak azarladığına dair iddiaları dile getirdi. Demirtaş, yargılamanın siyasi gerekçelerle yapıldığını ve iktidarın hedefleri doğrultusunda kullanıldığını savundu. Ayrıca, Ankara'da HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşma olduğuna dair haberleri hatırlatarak, yargı sürecinin AKP ve MHP'nin siyasi emellerine hizmet ettiğini iddia etti. Demirtaş ve diğer sanıklar, 2014'teki Kobani olaylarıyla ilgili olarak ağır cezalarla yargılanıyorlar.
12 Nisan 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, mütalaanın hazır olmaması sebebiyle duruşma ertelendi. Bağrıaçık, suçlamaları reddetti ve olayın büro değişikliği talebiyle ilgili olduğunu öne sürdü. Müştekinin avukatı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı, Bağrıaçık'ın suçlu olduğunu savundu. Mahkeme başkanı, duruşma savcısından esas hakkındaki mütalaasını istedi ancak savcı süre talep ettiği için duruşma ertelendi. Bir sonraki duruşmada hükmün açıklanması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

Eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından yargılanmaktadır. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklardan Atilla Yörük ve Nazlı Can tahliye edilirken, Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Müştekiler arasında ünlü isimler ve banka müşterileri yer almakta, dolandırıcılık iddialarıyla ilgili çeşitli ifadeler mahkemede dile getirilmiştir. Mahkeme, Denizbank'ın davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.
21 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kötü muamele yasağını ihlal ettikleri yönünde karar verdiği altı polis hakkında kapatılan soruşturma, Bakırköy 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından yeniden açıldı. Müşteki Aydın Aydoğan'ın gözaltında kasten yaralanıp yaralanmadığının tespiti için dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi gerektiği belirtildi. Aydoğan, 2013 Gezi Parkı eylemlerinde yaralandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bu olaydan sonra polisler tarafından kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM'nin kararına rağmen soruşturmayı kapatan savcı, Aydoğan'ı muayene etmeyen bir doktoru tanık olarak dinlemişti.
16 Haziran 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması sırasında bir Suriyeli'nin AFAD görevlisinin telefonunu çaldığını iddia etmişti. Ancak iddia edilen kişi Türk olduğunu ve gönüllü arama kurtarma ekibinde yer aldığını açıklamıştı. Bu gelişme üzerine genç, Özdağ hakkında dava açacağını belirtmiş ve Özdağ iddiasını geri çekmiş ancak özür dilememişti. Şanlıurfa başsavcılığı, bu olay üzerine Özdağ hakkında 'iftira' suçundan soruşturma başlatmıştır.
11 Şubat 2023

İnsan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Yargıtay'ın Gezi davasındaki cezaları onamasına tepki gösterdi. Kavala, 'Yargıtay'ın onama kararı, hukuk ilkelerine ve insan hayatına değer vermeyen bir anlayışın ürünüdür. Bu karar, delil olmadan insanları mahkum etmenin yargıda norm haline geldiğinin en çarpıcı göstergesi olmuştur.' ifadelerini kullandı. Kavala, Gezi davasında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
30 Eylül 2023

Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim