Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

Türkiye, Meksika'da depremde hayatını kaybeden arama kurtarma köpeği 'Proteo'nun anısını yaşatmak amacıyla bir Alman çoban köpeği yavrusu hediye etti. Meksika'da düzenlenen törenle yavru köpek, Meksika Milli Savunma Bakanlığı'na teslim edildi ve 'Arkadaş' ismi verildi. Türk büyükelçilik yetkililerinin de katıldığı törende Meksika Savunma Bakanlığı, köpeği ülke kamuoyuna tanıttı. Meksika'da arama kurtarma köpekleri, sık yaşanan depremler sonrasında kurtarma çalışmalarında önemli rol oynuyor.
4 Mayıs 2023

Türk Hava Yolları'nın yer hizmetleri şirketi TGS'de çalışan Ömer Koray Özbay, Japonya'daki görevi sırasında yöneticiler tarafından baskı gördüğünü ve haksızlığa uğradığını anlattığı bir video yayınladıktan sonra intihar etti. İYİ Parti İstanbul İl Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kıdık, Özbay'ın veda notunu ve videosunu sosyal medyada paylaştı ve Özbay'ın ölüm haberini duyurdu. THY, konuyla ilgili iddiaların incelendiğini ve konunun takip edildiğini belirten bir açıklama yaptı.
6 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de bu yılın başından 15 Eylül'e kadar 5 bin 674 kolera vakası kaydedildiğini ve bu hastalıktan yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yaklaşık dokuz yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz, ülkenin 30 milyon nüfusunun 22 milyonunun yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir duruma getirdi. Temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenler kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
6 Ekim 2023

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Diyabet, bariatrik ve metabolik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik, uygun olmayan hastalara ameliyat yapmak ve sonucunda ölümlere sebebiyet vermek suçlamalarıyla üç yıl süreyle meslekten men edildi. İstanbul Tabip Odası'nda Çelik hakkında çok sayıda şikayet dosyası bulunmakta ve soruşturma devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu, Çelik'e verilebilecek en ağır cezayı uygulayarak, onu meslekten geçici olarak men etti. Ayrıca, Çelik'i koruyan ve hastanesini denetlemeyen sağlık çalışanlarına da ceza verildi.
9 Mayıs 2024

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, Freddy Kasırgası'nın yol açtığı yıkım sonucunda ölü sayısının bine yükseldiğini ve yarım milyondan fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kasırganın evler, köprüler, okullar ve iş yerlerini yıktığı, yollar ile enerji hatlarını ve tarım arazilerini hasarlandırdığı belirtildi. Ayrıca, kasırganın ekonomik hareketliliği de olumsuz etkilediği, özellikle tütün pazar sezonunun açılmasını sekteye uğrattığı ifade edildi. Mozambik ve Madagaskar'ın da kasırgadan olumsuz etkilendiği, Mozambik'te yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Freddy Kasırgası'nın tarihin en uzun süren kasırgası olabileceğini duyurdu.
13 Nisan 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Ziynet Gökçe'nin 'Garguk' adını verdiği tavus kuşu, sabahın erken saatlerinde çıkardığı sesler yüzünden mahalle sakinleri tarafından CİMER'e şikayet edildi. Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sekiz yıldır baktığı kuşu terk etmeyeceğini ve hayvan düşmanlığı olarak gördüğü bu duruma karşı mücadele etmekten yorulduğunu ifade etti. Daha önce de benzer şikayetlerle karşılaştığını ve hayvana cami bahçesine girdiği için kötü muamele edildiğini belirtti.
9 Kasım 2023

Meksika halkı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yardım seferberliği başlatarak 140 ton yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, büyükelçilik binasının yardımlarla dolup taştığını ve Meksika Savunma Bakanlığı ile Meksika Dışişlerine Bağlı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın işbirliğiyle bu yardımların yapıldığını belirtti. Büyükelçilik bahçesinde bekleyen 65 ton yardım malzemesinin de kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı ifade edildi.
18 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, pandemi sonrası ilk defa 2019-2021 yılları arasındaki ölüm verilerini paylaştı. 2019'da 435 bin kişinin öldüğü Türkiye'de, pandeminin başladığı 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. 2020'de Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 22 bin 136 iken, 2021'de bu sayı 65 bin 198'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre pandemi süresince toplam 101 bin 492 kişi öldü. TÜİK, önceki yıllarda her yıl düzenli olarak ölüm istatistiklerini yayımlarken, pandemi döneminde üç yıl boyunca bu verileri açıklamamıştı.
23 Şubat 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Meksika Kongresi'nde özel bir oturumda, 'uzaylı' olduğu iddia edilen iki varlığın bedenleri sergilendi. Gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından sunulan fosilleşmiş cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi. Maussan, örneklerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) tarafından incelendiğini ve DNA örneği almayı başaran bilim insanlarının yaşlarını tespit için radyokarbon testi uyguladığını belirtti. Ancak, fosillerin bir kum tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.
13 Eylül 2023

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Hilal T., tarlada çalışırken vücuduna yapışan kene sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalandı. Hilal T., hastalığın belirtileri üzerine Suşehri Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve daha sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak genç kız, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Giresun İl Sağlık Müdürlüğü, genç kızın KKKA PCR testinin pozitif olduğunu bildirdi.
5 Ağustos 2023

Meksika'nın güneyinde, göçmenleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı. Kazada üç çocuk da yaşamını yitirdi. Oaxaca Devlet Sivil Koruma Koordinasyonu, ölenlerin çoğunun Venezuelalı göçmenler olduğunu duyurdu. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim