Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

Mersin, deprem bölgelerinden yoğun göç alarak nüfusu 3 milyona ulaştı ve bu durum kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin liraya kadar çıkarken, şehir plancıları artan nüfus nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde kanalizasyon altyapısının olmamasının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentin sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ve göçün niteliğinin incelenmesi gerektiğini belirtti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrası, mimar Doğan Tekeli binaların hızlı ve alelade yapıldığını belirtti. 70 yıllık meslek hayatında pek çok projede yer alan Tekeli, inşaat sektöründeki düzeni ve müteahhitlerin mesleki sorumluluk eksikliğini eleştirdi. Ayrıca, Türkiye'deki mimarlık akımlarının kaotik bir durumda olduğunu ve Anadolu'da kimliksiz 'kalfa yapısı' diye adlandırılan yapıların yaygınlaştığını ifade etti. Hükümetin imar barışı uygulaması ve yıkılan binaların durumu da tartışma konusu oldu.
26 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Yılın ilk yarısındaki tahmini yüzde 25 enflasyon oranıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 20 zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük memur emeklisi maaşı 17 bin liraya yükselecek. İşçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için de yüzde 25 zam öngörülüyor, bu da en düşük emekli maaşının 10.000 lira olarak korunacağı anlamına geliyor. Memur emeklilerinin maaş zamlarının işçi ve Bağ-Kur emeklileriyle eşitleneceği tahmin ediliyor.
8 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaşlarında artış beklentisine kapıyı kapattı ve daha önce yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu savundu. Erdoğan, emeklilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan artışlar yapıldığını, tek seferlik ödemeler ve bayram ikramiyelerinde artışlar olduğunu belirtti. Ancak daha önce emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Erdoğan, bu kez beklentilerin gereksiz olduğunu vurguladı.
25 Mart 2024

Türkiye'nin deprem bölgesindeki 11 ilinde sanayi üretimi, deprem nedeniyle zarar gördü ve işgücü kaybı yaşandı. İşverenler, üretimin aksamaması için SGK primlerinin işçilere ödenmesini talep ediyor. Hükümet bu konuda bir çalışma başlattı ve talep kabul edilirse, bölgede asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

Bahçeşehir Koleji'nde bazı öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret olarak yattığı ortaya çıktı ve bu duruma öğretmenler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Komedyen Kaan Sekban'ın da destek vermesi üzerine, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Sekban'a zeka geliştirici faaliyetlerde bulunmasını öneren bir yanıt verdi. Öğretmenlerin maaş dekontlarını paylaşmalarının ardından Yücel, asgari ücret ödemelerini kabul etti. Ayrıca, yabancı öğretmenlerin maaşlarının Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre asgari ücretin üç katı olması gerektiği belirtildi.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Diyarbakır'da bir hastanede aşçı olarak çalışan Mehmet Kızıltaş, misafire sallama çay verdiği gerekçesiyle işten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açtı. Diyarbakır 3'üncü İş Mahkemesi, işverenin işten çıkarmayı haksız ve geçersiz buldu ve Kızıltaş'a 77 bin 340 lira tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, işverenin fesih kararının ağır kaldığını ve başka önlemler alınmadan doğrudan fesih yolunun tercih edilmesinin haksız olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023

İthaki Yayınevi çalışanları, yayınevinin 'küçülme' gerekçesiyle tazminat hakkı olmayan çalışanları işten çıkardığını ve eski çalışanları istifaya zorladığını iddia etti. Çalışanlar, düşük ücretlerle çalıştıklarını ve zam konusunda bir sonuç alınamadığını belirtti. Ayrıca, uzaktan çalışma kararı sonrası İstanbul dışına taşınan iki kişinin gelen mail sonrası istifa etmek zorunda kaldığını ve iki çalışanın da 'küçülme operasyonuna gidildiği' gerekçesiyle kovulduğunu ifade etti.
27 Ağustos 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde depremde yıkılan altı binanın müteahhidi olan Şükrü İşitmen, AKP Besni İlçe Yönetim Kurulu üyesi çıktı ve daha önce Besni İlçe Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti. Maraş merkezli depremler sonrasında afetten etkilenen illerdeki savcılıklar, müteahhit ve inşaat sektörü çalışanlarına yönelik soruşturmalar başlattı. İşitmen İnşaat'ın sahibi Şükrü İşitmen, Adıyaman başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İşitmen İnşaat, 2014 yılında Besni'nin vergi rekortmenleri arasına girmiş ve İşitmen, 2015'te eğitime katkılarından dolayı Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti.
13 Şubat 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim