Merkez Bankası verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2023 sonuna göre 1,7 milyar dolar artarak mart sonunda 165,7 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli kredi borcu 452 milyon dolar artışla 155,3 milyar dolar olurken, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu 1,3 milyar dolar artışla 10,4 milyar dolara çıktı. Bir yıl içinde yapılacak anapara geri ödemeleri ise 51,1 milyar dolar olarak belirlendi.
16 Mayıs 2024

Britanya merkezli bankacılık şirketi Standard Chartered, Bitcoin'in değerinin artacağını ve 100 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini öngördü. Bitcoin, 11 Nisan'da dokuz ay sonra ilk kez 30 bin dolar seviyesini aşmıştı. Bloomberg'e konuşan analistler de Nisan 2024'teki 'halving' olayı sonrası Bitcoin'in 50 bin doları aşabileceğini belirtmişlerdi. Standard Chartered'ın dijital varlıklardan sorumlu yöneticisi Geoff Kendrick, Bitcoin'in bankacılık sektöründeki son kargaşa ve ABD'deki faiz artış döngüsünün sona ermesiyle değer kazanacağını ifade etti.
24 Nisan 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de bir gaz merkezi kurmayı teklif etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Putin, projenin gerçekçi olduğunu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, kararın 2023'te alınmasının beklendiğini söylemişti. Şimdi ise Kremlin, projenin zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu duyurdu.
20 Mart 2023

İngiliz enerji şirketi BP ile Irak hükümeti, Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilite edilip geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Baba ve Avana, Bay Hasan, Cembur ve Habbas sahalarını kapsıyor. Irak hükümeti, bu bölgedeki petrol üretimini, doğalgaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, her iki tarafın diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığı da bulunuyor.
1 Ağustos 2024

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye için 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine çıkardı. 2025 yılı için enflasyon beklentisini ise yüzde 29 olarak sabit tuttu. Aynı zamanda, banka Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e, 2025 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'nın oldukça üzerinde.
14 Mart 2024

Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ve elektrik fiyatlarının düşmesi nedeniyle, Fransa ve İspanya'da bazı nükleer santrallerin üretimi durduruldu veya azaltıldı. Yenilenebilir enerji teşvikleri, nükleer enerji sektörü için zorluklar yaratıyor. Electricite de France SA gibi şirketler, düşük fiyatlar nedeniyle üretimi azaltmak zorunda kalıyor. İspanya'da elektrik fiyatları 2013'ten bu yana en düşük seviyeye düştü ve Asco I ve Asco 2 reaktörleri üretimi azalttı.
9 Nisan 2024

Çinli otomotiv üreticisi Chery, Türkiye'de bir fabrika açmayı planlarken, son karar olarak İspanya'nın Barselona şehrinde Avrupa'daki ilk üretim hattını kurma kararı aldı. Reuters'a göre, Chery ve İspanyol hükümeti arasındaki müzakereler olumlu sonuçlandı ve resmi anlaşmanın kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Fabrika, Barselona'da kapanan eski bir Nissan üretim tesisinin yerine inşa edilecek. Bu yatırımın, Chery'nin Avrupa Birliği'nden 1.7 milyar Euro'luk hibe almaya hak kazanmasını sağlaması bekleniyor.
12 Nisan 2024

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnişe destek vermek için bölgeye gideceği öğrenildi. Akbelen Ormanı'ndaki 740 dönümlük alanda bulunan ağaçlar, termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmak için YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. İkizköylüler karara itiraz etmiş ve nöbet tutmaya başlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun bölgede basın açıklaması yapması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Konya, Isparta ve Diyarbakır'daki enerji iletim hattı projeleri kapsamında bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Ayrıca, Adana'da dördüncü grup küçük alan maden sahası ihale edilecek. İhale edilecek sahalara ilişkin bilgiler en az 15 gün önceden MAPEG'in internet sitesinde duyurulacak.
17 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Uranyum Atlası tarafından yayımlanan raporda, nükleer enerjinin ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olduğu bir dönemde, Almanya'nın nükleer enerji üretimini sonlandırarak yeşil enerjiye geçiş yaptığına dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetlerinin nükleer enerjiye kıyasla çok daha düşük olduğu ve uranyum madenciliğinin yüksek radyasyon yayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporun baş editörü Horst Hamm, nükleer enerji girişiminin yüksek maliyetlerinin Türk vergi mükelleflerine yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
12 Nisan 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin iktidar değişikliği sonrasında ortodoks para politikalarına dönmesi halinde yıllık 50 milyar dolarlık yatırım çekebileceğini ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha önce yaptığı yurt dışı görüşmeler sonrasında beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini iddia etmişti. Ash, bağımsız bir merkez bankası, liyakat esaslı bir ekonomi ekibi, hukukun üstünlüğü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sisteminin önemine vurgu yaptı.
17 Nisan 2023

Türk enerji şirketi Karpowership, Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da elektriği yeniden sağlamaya başladı. Şirket, ülkenin 17 milyon dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriği kesmişti. Ancak, 'finansal zorlukların Gine Bissau hükümeti tarafından giderilmesinin ardından' elektriğin yeniden verilmeye başlandığı belirtildi. Ülkenin ekonomi bakanı Süleyman Seyidi, borcun 6 milyar dolarlık kısmını ödediklerini ve kalan kısım için şirketle yeniden masaya oturulacağını ifade etti.
19 Ekim 2023

Deutsche Bank, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 32’ye yükseltti. Bu, Türkiye'nin politika değişikliği sonrasında uluslararası kurumların dolar kuru tahminlerini güncellemeleri trendinin bir parçasıdır. Önceden, Britanya merkezli banka HSBC, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 29’a, 2024 sonu içinse 32’ye çıkarmıştı. Deutsche Bank'ın 2024 sonu tahmini ise 35 oldu.
5 Ağustos 2023

Standard Chartered bankası, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarını sürdürmesi durumunda dolar/TL kuru için 36 seviyesini öngördü. Rapor, seçim sonuçlarına bağlı olarak dolar için yıl sonu 20 TL veya 36 TL tahmininde bulunuyor ve şu anki tahminin orta noktası 28 TL olarak belirleniyor. Türkiye'nin heterodoks ekonomi politikaları enflasyon ve dövizde rekorlar getirirken, büyüme ve diğer göstergelerde iyileşme sağlanamadı. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri dolar/TL'nin yükselmesine neden oldu.
17 Şubat 2023

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıtın getirilmesiyle tesis teknik olarak çalışır hale geldi ve nükleer santral statüsü kazandı. Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık sorunları nedeniyle videokonferans yoluyla gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise santralin Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde Türkiye'nin 100. yılına yetiştiğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim