ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, cumhur ittifakının tek listeyle milletvekilliği seçimlerine girilmesi halinde yüzde 50 civarında oy alabileceğini ifade etti. Ancak, BBP'nin 81 ilde kendi adaylarıyla seçime hazır olduğunu ve ayrı bir liste hazırladıklarını söyledi. Cumhur ittifakı içinde yer alan AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin ayrı listelerden, HÜDA-PAR'ın ise AKP listelerinden seçime gireceği belirtildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ortak liste iddialarına tepki göstererek MHP'nin kendi listesiyle seçime katılacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

Reuters'ta yayınlanan bir analizde, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığının, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinde muhalefet oylarını böleceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yarayabileceği belirtiliyor. AKP'li bir yetkili, İnce'nin oy oranının yüzde 8-9 civarında olduğunu söylerken, bir muhalefet yetkilisi İnce'nin adaylığının Erdoğan'ı ilk turda yenmelerini zorlaştıracağını ifade ediyor. İnce ise adaylıktan çekilmeyeceğini açıkça belirtiyor.
5 Nisan 2023

Fransa genel seçimlerinin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendilerini hükümet kurmaya çağırmasını beklediklerini açıkladı. NFP, seçim sonuçlarının Macron kanadının başarısızlığını ortaya koyduğunu belirtti. Fransız seçmenlerin aşırı sağın zaferini engellediği ve Yeni Halk Cephesi’ni birinci sıraya yerleştirdiği vurgulandı. Ayrıca, Macron’a ülkenin kurumlarını göz ardı etmeye yönelik girişimlerden kaçınması çağrısı yapıldı.
10 Temmuz 2024

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinde, Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nın önde olduğu görülüyor. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre AKP ve ortakları yüzde 35,49, CHP ve ortakları yüzde 25,38 oy almış durumda. ANKA'nın verileri ise AKP ve ortaklarının yüzde 35,77, CHP ve ortaklarının yüzde 25,73 oy aldığını gösteriyor. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP ise 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde katılım oranları bir miktar düşmesine rağmen yüksek oy oranını korudu. Zafer Partisi'nin desteği ve milliyetçi kampanya yürütülmesine rağmen, HDP'nin de desteğini sürdürdüğü Kılıçdaroğlu, bu illerdeki seçmenlerden beklenen desteği aldı. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, bu illerdeki katılım ve Kılıçdaroğlu'na verilen oy oranları ilk tur ile karşılaştırıldığında büyük bir değişiklik göstermedi.
28 Mayıs 2023

TEAM Araştırma'nın 23-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol ve MHP'nin oy oranlarında artış gözlemlendi. Millet ittifakında yer almayan partilerin oyları ittifak içinde kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci turda Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiği ve Muharrem İnce'nin oylarında düşüş yaşandığı belirtildi. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında 5 puan önde olduğu ifade edildi. Ancak seçmenler arasında 'Erdoğan kazanır' algısının güçlü olduğu ve muhalefetin psikolojik üstünlüğü henüz sağlayamadığı vurgulandı.
30 Nisan 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP içinde cumhurbaşkanlığı sisteminden rahatsız olanların olduğunu ve seçimlerin kaybedilmesi durumunda eski parlamenter sisteme dönüş savunulabileceğini belirtti. Anketlere göre, ne 'cumhur ittifakı' ne de 'millet ittifakı' ilk turda seçimi kazanabilecek gibi görünmüyor. HDP'nin ilk turda herhangi bir ittifaka destek vermemesi durumunda seçim ikinci tura kalacak. Milletvekili seçimi ilk turda tamamlanacağı için, ikinci turda Meclis çoğunluğu olan tarafın psikolojik üstünlük sağlayabileceği düşünülüyor.
22 Ocak 2023

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Halk TV'de yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde bazı bölgelerde MHP ile işbirliği yapabileceklerini belirtti. Özdağ, anket şirketlerinin Zafer Partisi'ni bilerek düşük gösterdiğini iddia etti ve partisinin Türk milliyetçiliğini siyasete taşıdığını savundu. Ayrıca, Tuğrul Türkeş'in 'milliyetçi lig' fikrine değinerek, bu tür bir tartışmanın Zafer Partisi çevresinde gerçekleşebileceğini ifade etti. Sinan Oğan'ın kabineye girebileceği iddiaları hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.
30 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 20,69'u açıldıktan sonra elde edilen verilere göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) kıyasla az bir farkla önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre CHP'nin oy oranı yüzde 38,98 iken, AKP'nin oy oranı yüzde 38,23 olarak kaydedildi. Diğer partilerin oy oranları ise DEM Parti yüzde 5,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 4,4 ve İYİ Parti yüzde 3,27 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

ORC Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 53,1 oy oranıyla kazanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 42,3, Muharrem İnce yüzde 3,1 ve Sinan Oğan yüzde 1,5 oy alıyor. Partilerin oy oranlarına göre CHP yüzde 28,3 ile birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 28,1 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 11,7 ile üçüncü sırada. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
17 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye'de toplumun yüzde 80'i kadın-erkek eşitliğini desteklerken, Yeniden Refah Partisi (YRP) seçmenlerinin yüzde 40'ı bu görüşe karşı çıkıyor. Ankette, siyasi partilere göre kadın-erkek eşitliği konusundaki görüşler de incelenmiş ve İYİ Parti, CHP ve Zafer Partisi seçmenlerinin büyük çoğunluğu eşitliği desteklerken, YRP'nin yanı sıra AKP ve MHP seçmenlerinin önemli bir kısmı eşitliğe karşı çıkan görüşleri benimsemiş. HDP/YSP ve TİP seçmenlerinde ise 'Hayır' diyenlerin oranı daha düşük.
9 Kasım 2023

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın yükselmesi üzerine çeşitli partilerden adaylar çekilerek aşırı sağa karşı birleşti. Mecliste hiçbir parti çoğunluğu sağlayamıyor.
7 Temmuz 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) iki puan farkla geride bırakarak birinci sıraya yükseldi. Elde edilen sonuçlara göre CHP, büyükşehirlerdeki mevcut üstünlüğünü koruyarak genel oy oranını artırdı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, sandıkların neredeyse tamamı açıldığında CHP'nin oy oranı %37,70, AKP'nin ise %35,52 olarak belirlendi. Diğer partilerin oy oranları ise Yeniden Refah Partisi için %6,18, DEM Parti için %5,65, MHP için %4,98 ve İYİ Parti için %3,78 olarak kaydedildi.
1 Nisan 2024
İşaretlediklerim