Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitaliy Kliçko, kentte patlama sesleri duyulduğunu ve hava savunma sisteminin çalıştığını bildirdi. Kiev'in Holosiyiv ve Shevchenkiv semtlerinde patlamalar meydana geldi ve bir füzenin parçaları park halindeki bir araca düştü. Kliçko, olayda yaralanan olmadığını belirtti. Bu olay, Rus ordusunun Kiev'e düzenlediği ve bir kişinin ölümüne, 20 sivilin yaralanmasına neden olan füze saldırılarının ardından geldi.
1 Ocak 2023

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'in Dnipro semtinde patlamalar olduğunu ve Holosiyiv semtine füze parçalarının düştüğünü bildirdi. Kliçko, vatandaşlara sığınaklarda kalmalarını tavsiye etti. Kiev Askeri İdaresi de Kiev'e füze saldırısı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Kiev sık sık füze saldırılarına maruz kalıyor.
14 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

Ukrayna'da Rusya tarafından vurulan Nova Kakhovka Barajı'nın çökmesi sonucunda Dinyeper Nehri boyunca hem Ukrayna hem de Rusya kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 42 bin kişi sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Herson şehrinde su seviyesi 3,5 metre yükseldi ve bölge sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazkova Dibrova hayvanat bahçesinde 300 hayvan sel nedeniyle hayatını kaybetti.
7 Haziran 2023

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze'deki hastane saldırısını görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BAE'nin BM nezdinde Daimi Temsilciliği, toplantı çağrısını sosyal medya hesabında duyurdu. İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500’e yükseldiği belirtildi.
18 Ekim 2023

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların devam ettiği bir ortamda, emekli ordu mensuplarını ve silah kullanabilen sivilleri kendilerini ve ailelerini korumak için silahlanmaya çağırdı. HDK, daha önce devlet tarafından desteklenmiş ancak şu anda bağımsız bir güç olarak görülüyor ve ordunun tehdit olarak algıladığı bir yapıya sahip. Çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler, ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını belirtti. Sudan Sağlık Bakanlığı ise çatışmalarda 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

14 Mayıs'ta Myanmar'ın Arakan eyaleti ve Bangladeş'in Cox’s Bazar kentini vuran Mocha Kasırgası'nda en az 400 kişi öldü. Arakan Rohingya Ulusal Örgütü, bölgede büyük yıkıma ve 10 binden fazla evin zarar görmesine dikkat çekti. Myanmar ordusunun kasırgaya yeterli önlem almadığı ve afet müdahalesinde yetersiz kaldığı belirtildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Bangladeş ve Myanmar'da yüz binlerce kişi tahliye edildi.
17 Mayıs 2023

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 528'e, yaralıların sayısının ise 4 bin 599'a çıktığını açıkladı. Çatışmalar 12 eyaleti etkilerken, 18 eyaletteki hastanelerde bu vakalar rapor edildi. Taraflar, ABD'nin çağrısıyla ilan edilen ateşkesin ikinci gününde de çatışmaya devam etti. Çatışmaların, başkent Hartum'da yoğunlaştığı ve Hartum'un birçok mahallesinden çatışma sesleri ve duman yükseldiği belirtildi.
30 Nisan 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi, Rus kuvvetlerinin başkent Kiev'e sabah erken saatlerde hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırının Hazar bölgesinden kalkan stratejik bombardıman uçakları Tu-95MS, Tu-160 tarafından yapıldığı ve X-101/555 tipi seyir füzeleri kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, Rus güçlerinin insansız hava araçları (İHA) da kullandığı ve Ukrayna hava kuvvetlerinin tüm hedefleri imha ettiği ifade edildi. Füze parçalarının Kiev'in bazı semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktığı bildirildi.
18 Mayıs 2023

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Save The Children, Nijerya'nın kuzeydoğusunda çiftçilere artan saldırılar nedeniyle bu yıl 700 bin çocuğun açlıktan hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Nijerya, son zamanlarda silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin saldırılarıyla karşı karşıya. Çiftçilere yönelik saldırılar, ülkede kötüleşen gıda krizine olumsuz etki ediyor.
8 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da orduyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle 6 milyondan fazla insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülkede açlık ve yerinden edilmelerle ilgili durumun kontrolden çıktığını ifade etti. Haq, ülke genelinde 20 milyondan fazla insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu, bunun nedeninin çatışma, ekonomik gerileme ve kitlesel yerinden edilme olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023
İşaretlediklerim