22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

Gun Violence Archive tarafından derlenen verilere göre, ABD'de yılbaşından itibaren gerçekleşen silahlı şiddet olaylarında 14 bin 600 kişi öldü. Bu olaylar arasında 199 toplu silahlı saldırı bulunuyor. Ölenler arasında 521 genç ve 93 çocuk var. Ayrıca, polislerin dahil olduğu olaylarda 487 kişi hayatını kaybetti.
7 Mayıs 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Ukrayna'nın Lviv kentinde gece yarısı bir apartmana roket isabet etmesi sonucu ölümler meydana geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, saldırıda yaralananlar ve ölenler olduğunu ve saldırının cevapsız kalmayacağını belirtti. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovy, enkaza dönen binada en az üç kişinin hayatını kaybettiğini ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
6 Temmuz 2023

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

UNICEF'in raporuna göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli Orta Akdeniz göç yolunu kullanarak geçmeye çalışan çocuklar büyük risk altında. 2018'den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun bu yolda hayatını kaybettiği veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Her hafta ortalama 11 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu belirtiliyor. Kayıt dışı gemiler nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceği ve hayatını kaybeden çocukların sayısının doğrulanmasının zor olduğu ifade ediliyor.
15 Temmuz 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta zafer kazanmak için tüm güçlerini birleştireceklerini belirtti. Görüntülü bir mesajda, özellikle Donbas bölgesinde yoğun çatışmaların sürdüğünü ve Rus ordusunun hareketlerine karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti. Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın 335. gününde, yani 11. ayın tamamlanacağını hatırlatarak, Ukrayna'nın zaferi için tüm güçlerini birleştireceklerini vurguladı.
24 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram örgütünün düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Borno eyaletine bağlı Wulari köyünde gerçekleşti ve çok sayıda kişi yaralandı. Boko Haram, 2000'li yılların başından beri Nijerya'da varlık gösteriyor ve 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.
14 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Ukrayna'da bir helikopter, binaların ve bir anaokulunun bulunduğu bir bölgeye düşerek Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil 18 kişinin ölümüne neden oldu. Kazanın nedenleri arasında teknik arıza ve uçuş ihlalleri olabileceği gibi sabotaj ihtimali de araştırılıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Davos Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılarak kazayı savaşın bir sonucu olarak değerlendirdi ve 'Savaş zamanlarında kaza diye bir şey yoktur' ifadesini kullandı.
19 Ocak 2023

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana süren silahlı çatışmalarda en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artarken, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve bazı sağlık merkezleri hizmet veremez hale geldi. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan iktidar mücadelesi, silahlı kuvvetlerin başı General Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmaya dönüştü. ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
24 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim