Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından AKP kulislerinde seçimlerin lehlerine döndüğü yönünde bir algının oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti'nin ayrılmasına ilişkin yorum yaparak, kendi planlarının belli olduğunu ifade etti. Selvi, AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy oranıyla seçileceği ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisinin hakim olduğunu yazdı.
5 Mart 2023

Hayko Bağdat, Abdulkadir Selvi'nin son dönemdeki yazılarını ve çıkışlarını değerlendiriyor. Selvi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını ve hukuk reformlarını savunurken, Cumhur İttifakı'nı eleştiriyor ve AKP'ye yeni bir ortak arayışında. Selvi'nin CHP'ye yönelik beklentileri ve MHP'den gelen tepkiler de yazıda ele alınıyor. Bağdat, Selvi'nin CHP'yi Kürt meselesinde rejimin politikalarına ortak etmeye çalıştığını iddia ediyor.
29 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda personel alımlarında mülakat sisteminin kaldırılacağına dair vaadini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu vaadin kendisinin bir projesi olduğunu ve Erdoğan'ın seçime kısa bir süre kala kendi yarattığı sorunları çözme sözü verdiğini ifade etti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Erdoğan'ın vaatlerinin Millet İttifakı'nın vaatleriyle aynı olduğunu belirterek eleştirdi.
11 Nisan 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin durumu ve kendi politik geleceği hakkında eleştirilerde bulunarak aktif politikayı bıraktığını açıkladı. Demirtaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı talebinin reddedilmesinden bahsetti. HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmediğini ve Demirtaş'ın bir kadın aday önerdiğini belirtti. Günay, partinin özeleştiri sürecinde olduğunu ve diyalog sorunu olmadığını ifade etti.
1 Haziran 2023

Deniz Zeyrek, iktidarın gerçek gündemi saklamak için çeşitli yapay gündemler yarattığını ve bu çabaların perde arkasındaki ekonomik kaosu gizleyemediğini belirtiyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının yoksulları daha da yoksullaştırdığını ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca, iktidarın yabancı yatırım bulamaması nedeniyle iç kaynak yaratma çabalarının sıkılaştırılacağını ve bunun halk üzerinde zamlar şeklinde yansıyacağını öngörüyor. Zeyrek, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin ikinci parti olmasının ve Metropol'ün son araştırmasında iktidarın oylarının yüzde 20'lere düşmesinin bu durumun göstergesi olduğunu vurguluyor.
27 Mayıs 2024

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, İzmit'teki bir konuşmasında ve Sözcü TV'de katıldığı bir programda, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'FETÖ'nün yeni ortağı' olarak nitelendirdi. İnce, 2009-2013 yılları arasında yaşanan olaylara ve o dönemdeki bazı siyasi figürlerin FETÖ ile ilişkilendirilmesine dayanarak bu ifadeyi kullanma hakkını kendinde gördüğünü belirtti. İnce, bu dönemde Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin ve diğer bazı isimlerin şimdi CHP ve İYİ Parti'de yer aldıklarını ve bu durumun FETÖ ile işbirliği yapmakla eşdeğer olduğunu iddia etti.
3 Mayıs 2023

Nurcan Gökdemir'in yazısında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP'nin ve Erdoğan'ın siyasi geleceği hakkındaki görüşlerine değinilmektedir. Bahçeli'nin, AKP'nin Erdoğan'ın liderliğine olan bağımlılığı ve Erdoğan'ın genel başkanlığı bırakması durumunda partide yaşanabilecek çözülme ihtimaline dikkat çektiği belirtiliyor. Yazıda, günümüz Türk siyasetinde liderlerin, partilerin tüzel kişiliklerinden daha belirleyici olduğu ve bu bağlamda Erdoğan'sız bir AKP'nin ve Bahçeli'siz bir MHP'nin varlığını sürdürmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlere kısa bir süre kala altılı masanın henüz bir aday açıklamamasını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafında birleşme çağrısında bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise Bahçeli'nin bu çağrısına, onların defterlerinde yeni bir sayfa kalmadığını ve adalet ile güveni bitirdiklerini belirterek sert bir dille yanıt verdi. Erdem ayrıca, altılı masanın aday belirleme sürecine başladığını ve büyük bir organizasyonla açıklanacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinden bir video yayınlayarak Türkiye'nin dış politikasının ve savunma sanayii politikasının devlet politikaları olduğunu ve partilerden bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, mevcut hükümetin parti ile devleti birleştirdiğini ve dış politikayı kişiselleştirdiğini eleştirdi. Ayrıca, kendi yönetiminde devletin ciddiyetini koruyacağını ve Türkiye'nin artık 'kapı kapı dolaşıp para dilenen bir ülke' olmayacağını belirtti.
15 Nisan 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, altılı masada bulunan siyasi partilerin birbirleriyle temasını sürdüreceğini ve yerel seçimlerde anlaşmalar yapabileceğini belirtti. İttifak döneminin bittiğini, ancak partiler arası ilişkilerin medeni bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade etti. Karamollaoğlu, bu anlayışın ülkeye barış ve huzur getireceğini düşündüğünü söyledi.
27 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan yedi maddelik mutabakat metninde kendilerini rahatsız edecek bir durum olmadığını belirtti. Akşener, bu metnin Millet İttifakı'nın daha önce ortaya koyduğu mutabakat metinleriyle çelişmediğini ve Kılıçdaroğlu'nun bu tür bir anlaşma yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın Özdağ'a verileceği iddiaları hakkında konuşarak, bakanlıkların dağılımının henüz ittifak bileşenleri arasında konuşulmadığını ve seçim sonrası CHP ve İYİ Parti'nin alınan oy ve milletvekili sayısına göre görevlendirmeler yapacağını söyledi.
24 Mayıs 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP ve millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve HDP'nin desteğine itirazlarını açıkladı. Ağıralioğlu, HDP'nin içinde olduğu bir denklemin parçası olmayacaklarını ve HDP'yi muhatap almayacaklarını belirtti. Ayrıca, İYİ Parti'nin terörün gölgesinde siyaset yapmayacağını ve HDP'nin Türk demokrasisinin şantajcısına dönüştüğünü ifade etti. Geçmişte Meral Akşener'in toplantılara katılmayacağını söylemesine rağmen, İYİ Parti'nin sonradan masaya dönmesi ve Ağıralioğlu'nun bu tutumunun parti içinde tartışma yarattığı da belirtildi.
22 Mart 2023

Memleket Partisi Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, İzmit'te düzenlediği mitingde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. İnce, Kılıçdaroğlu'nu 'FETÖ'nün yeni ortağı' olarak tanımlayarak, muhalefetin ittifak stratejisini eleştirdi ve sadece kendisinin FETÖ'nün siyasi ayağına gidebileceğini iddia etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da geçmişte muhalefeti benzer suçlamalarla itham ettiğini belirtti.
2 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, daha önce partisinin kararına uyarak Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini belirtmişken, son açıklamasında bu kararından vazgeçtiğini duyurdu. Ağıralioğlu, altılı masanın partisine tuzak kurduğunu iddia etmiş ve Kılıçdaroğlu ile diğer partileri suçlamıştı. AKP'li eski bakan Faruk Çelik ise Ağıralioğlu'nun eleştirilerinin ardından 'icraat zamanı' ifadesini kullanarak Ağıralioğlu'na göndermede bulunmuştu.
28 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından başlayan değişim tartışmaları devam ediyor. CHP Grup Başkan Vekili Burcu Köksal, partideki değişimin Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde gerçekleşeceğini ifade etti. Köksal, partide gençleşme ve kadınların daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuların hem kendisinin hem de genel başkanın öncelikleri arasında olduğunu belirtti.
22 Haziran 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi ile bir ittifak kuracaklarını ve bu ittifakın cumhurbaşkanı adayının Muharrem İnce olacağını duyurdu. Özdağ, daha önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmiş ve Yavaş'ın altılı masa tarafından aday gösterilmemesi durumunda kendilerinin teklif götüreceklerini belirtmişti. Ayrıca, partisinin gençlerden aldığı oylarla yüzde 2 barajını geçeceğini ve insanların partiyi desteklediğini ancak bunu açıkça dile getirmekten çekindiklerini iddia etti.
28 Şubat 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in HDP'nin ittifak masasına getirilemeyeceğine dair sözlerini eleştirdi. Say, HDP seçmenlerinin de insan olduğunu ve taleplerinin masaya gelmesi gerektiğini belirterek, Akşener'in tavrının Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, ittifakın önünün açılması gerektiğini ve ayrımcılık yapılmaması gerektiğini vurguladı.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim