Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024

Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Akkuyu A.Ş.'nin iki yönetim kurulu üyesi, kendi ülkelerinde rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor. Şirketin vergi cenneti ülkelerde denetimsiz para transferleri yapabildiği ve Türkiye'ye yüksek fiyatla elektrik satacağı belirtiliyor. Türkiye'deki yetkililerin bu durumu görmezden geldiği ve şirketin rahatça faaliyet göstermesine izin verildiği vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin OECD Rüşvetle Mücadele Grubu'nun raporuna neden kayıtsız kaldığını da açıklıyor.
5 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya'nın Suca bölgesinde Ukrayna ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarını artırdığını ve bu artışın devam edebileceğini açıkladı. Gazprom temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca'daki gelişmelerin doğalgaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtığını belirtti. Türkiye'ye de doğalgaz ve LNG tedarik eden Gazprom, bu durumun Türkiye'deki fiyatlara da yansıyabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler 'Dünya Mutluluk Endeksi'nde Finlandiya altı yıl üst üste en mutlu ülke olarak yer aldı. Finler, çocuklarının güven içinde okula gidip gelmesi, iş yaşam dengesi ve doğayla iç içe bir yaşam gibi faktörlerle hayatlarından memnun olduklarını ifade ediyor. Ancak Finler, mutluluğun duygularla ve duyguların ifade edilme biçimiyle ilgili olduğunu düşünüyor ve 'mutluluk' ifadesinin endekste yanıltıcı olduğunu belirtiyor. Finlandiya'da sağlık ve eğitim hizmetleri ücretsiz, işçiler yeterli tatil hakkına sahip ve işsizlik durumunda devlet destek sağlıyor. Finler büyük hayaller kurmamakla birlikte, sahip olduklarından dolayı memnunlar ve bu yüzden 'en mutlu ülke' olarak anılmaya devam ediyorlar.
20 Haziran 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Rusya Enerji Bakanlığı, 21 Eylül'de iç piyasada fiyat artışları nedeniyle getirilen benzin ihracat yasağının kaldırıldığını açıkladı. Yasağın kaldırılmasıyla iç piyasada arz fazlası oluştuğu belirtildi. Ayrıca, benzin üretim ve fiyat göstergelerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde yasağın yeniden uygulanabileceği ifade edildi. Rusya, benzin ve motorin fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için Eylül ayında ihracat yasağı getirmişti.
17 Kasım 2023

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santral yakınında süren top atışlarının neden olduğu ileri sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yangını Rusya'nın başlattığını iddia etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yangını doğruladı ancak bölgede güvenlik açısından herhangi bir tehlike olmadığını bildirdi.
12 Ağustos 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ardından Finlandiya'nın İsveç olmadan da NATO'ya katılmayı değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya üyelik için başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin vermesi nedeniyle İsveç'in üyeliğini onaylamamıştı. Haavisto, Finlandiya'nın önceliğinin İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak olduğunu, ancak tek başına üyeliği de değerlendirmek zorunda olduklarını belirtti.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim