Türkiye, iklim kriziyle mücadele kapsamında 2024-2030 dönemini kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen plan, fosil yakıtların azaltılmasına yönelik somut adımlar içermiyor ve özellikle kömür santrallarının kapatılması ya da sayısının azaltılması konusunda herhangi bir taahhüt bulunmuyor. Plan, yenilenebilir enerji ve nükleer enerjinin kapasitesinin artırılmasını öngörüyor ve karbon yakalama teknolojilerine odaklanıyor. Ancak, bu teknolojilerin maliyeti ve etkinliği konusundaki endişeler nedeniyle, Türkiye'nin fosil yakıtlardan vazgeçmeye yönelik net bir planının olmadığı eleştiriliyor.
31 Mart 2024

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024

Japonya'nın 2011'deki depremle zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması üzerine, Çin Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin'in bu kararı, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi ve Çinli tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. Japonya, ilk aşamada yedi gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltmayı planlıyor ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.
24 Ağustos 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile yaptığı görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Macaristan'dan şubat sonuna kadar onay beklediklerini belirtti. Ancak İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'nin tepkisine neden olan olaylar sebebiyle Türkiye'den henüz bir onay tarihi alamadıklarını ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle süreçte gecikmeler yaşanmıştı.
25 Ocak 2023

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin açılış töreni için 27 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelebileceğini veya online olarak katılabileceğini belirtmişti. Ancak Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmesine dair herhangi bir kararın alınmadığı bildirildi.
30 Mart 2023

BOTAŞ, şirketin Rus petrol ve doğalgaz şirketi Gazprom tarafından satın alınacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada, BOTAŞ'ın yarım asırlık tecrübesiyle Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayan önemli bir kurum olduğu ve bu tür asılsız iddiaların spekülatif ve olumsuz etki yaratma amacı taşıdığı belirtildi. Gazprom da benzer bir açıklama yaparak satın alma iddialarının doğru olmadığını ifade etti.
26 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'in üyelik süreçlerinde Türkiye'nin endişeleri bulunuyordu. Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda adımlar atılmasını ve terör şüphelisi olarak tanımladığı kişilerin iadesini talep etmişti. İsveç'te yaşanan bazı olaylar nedeniyle Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri gerilmiş, ancak Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda olumlu bir adım atılarak TBMM'de katılım protokolü onaylanmıştır. Finlandiya ve NATO, Türkiye'ye teşekkür mesajı göndermiştir.
31 Mart 2023

Türk enerji şirketi Karpowership, Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da elektriği yeniden sağlamaya başladı. Şirket, ülkenin 17 milyon dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriği kesmişti. Ancak, 'finansal zorlukların Gine Bissau hükümeti tarafından giderilmesinin ardından' elektriğin yeniden verilmeye başlandığı belirtildi. Ülkenin ekonomi bakanı Süleyman Seyidi, borcun 6 milyar dolarlık kısmını ödediklerini ve kalan kısım için şirketle yeniden masaya oturulacağını ifade etti.
19 Ekim 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattı. Bu karar, Avrupa Birliği ülkelerinin 2 Aralık 2022'de Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varmalarının ardından geldi. Putin, tavan fiyat uygulamasına katılan şahıs ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye imza atmıştı.
26 Haziran 2023

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesine, iç koruma kabuğunun 5'inci katmanı kuruldu. 396 ton ağırlığında ve 6,5 metre yüksekliğindeki metal yapı, paletli vinç yardımıyla yerine taşındı. Akkuyu NGS güç üniteleri, modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılıyor ve çeşitli dış etkilere karşı çift koruma sağlıyor. Santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
14 Ağustos 2024

Türkiye, 2023'ün ilk yarısında Almanya'nın ardından Avrupa'nın en büyük ikinci kömür tüketicisi olurken, Haziran ayında Almanya ve Polonya'yı geçerek en çok kömürden elektrik üreten ülke haline geldi. Türkiye'nin kömür yakıtlı elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonlar da 44 milyon ton ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa genelinde kömür kapasitesi azalırken, Türkiye'de artış gözlemlendi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucu doğalgaz tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye kömür tüketimini artırmak zorunda kaldı. Türkiye, 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırma hedefine sahip.
19 Temmuz 2023

Telekom ekipmanı üreticisi Nokia, Kuzey Amerika pazarında optik ağ satışını genişletmek amacıyla ABD merkezli Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Infinera, hisse başına 6,65 dolarlık teklifi kabul etti ve bu rakam, şirketin borsa kapanış fiyatının yaklaşık yüzde 28 üzerinde. Satın almanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Açıklamanın ardından Infinera'nın hisseleri yaklaşık yüzde 22 arttı.
28 Haziran 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023
İşaretlediklerim