İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 42'ncisi için program duyuruldu. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek. Festival, 'Hırçın' filmi ile açılacak ve Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye Sinema Onur Ödülleri verilecek. Ulusal Yarışma kategorisinde 11 film yarışacak ve festival gösterimleri altı farklı salonda yapılacak. Biletler, İKSV Lale Kart üyeleri için öncelikli satışla 27 Mart'ta, genel satış ise 31 Mart'ta başlayacak.
22 Mart 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 film belirlendi. Festival komitesi, bu yıl 45 yapımın başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 11 filmin jüri karşısına çıkacağını açıkladı. Festivalde altı filmin dünya prömiyeri, iki filmin ise Türkiye prömiyeri gerçekleşecek. 'En İyi Film Ödülü'nün 500 bin lira olduğu yarışmada tüm kategorilerde toplam 1 milyon 60 bin lira tutarında ödül verilecek.
25 Ağustos 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda üç yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona giriyor. Damien Chazelle'nin yönettiği ve Margot Robbie ile Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı 'Babylon', 1920'lerin Hollywood dünyasını konu alıyor. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hayatını anlatan 'Korsaj' ve IŞİD'in Musul işgali sırasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda esir alınan 49 personelin hikayesini anlatan '49' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Kutsal Damacana' serisinin dördüncü filmi ve üç yeni animasyon filmi de izleyicilerle buluşuyor.
20 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 23’üncü Filmekimi, bu yıl dört şehirde düzenleniyor. Festival programında Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü kazanan Pedro Almodóvar’ın yönettiği 'The Room Next Door' ve Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye’yle dönen Sean Baker imzalı 'Anora' da yer alıyor. Dünya sinemasından birçok çağdaş filmi sinemaseverlerle buluşturacak festivalin biletleri Passo’dan satılacak.
26 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), her yıl geleneksel olarak yaptığı gibi bir filmi restore ederek sinemaseverlerle buluşturuyor. Bu yılki seçimleri, fantastik-dram-trajedi türlerini harmanlayan Metin Erksan'ın 'İntikam Meleği-Kadın Hamlet' filmi oldu. Film, geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü oyuncu Fatma Girik'in başrolünde olduğu ve 1976 yapımı bir eser. Restorasyon işlemi Atlas Post Production tarafından gerçekleştirildi ve film, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
9 Mart 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

Bu hafta dördü yerli olmak üzere yedi film vizyona girdi. Bunlardan biri, Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri'. Diğer filmler arasında 'Testere X', 'Çözümler Kitabı', 'Serçenin Gözyaşı', 'Öğretmen', 'Her Şey Aşk İçin' ve 'İbi: Doğu Ekspresi’nin Gizemi' bulunuyor. Filmler, farklı türlerde ve konularda olup, hem yerli hem de yabancı yapımları içeriyor.
20 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında beş yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. Ömer Faruk Yardımcı'nın yönettiği 'Hatıran Yeter', duyma ve konuşma engelli iki gencin aşkını anlatırken, 'Zaferin Rengi' Milli Mücadele döneminde Fenerbahçe'nin bir futbol maçındaki zaferini işliyor. 'Bob Marley: One Love' belgeseli, ünlü müzisyenin hayatını ve müziğini ele alıyor. Dakota Johnson'ın başrolünde olduğu 'Madame Web', macera ve bilim kurgu severleri hedef alıyor. 'Dört Kız Kardeş' ve 'C Takımı' gibi filmler de farklı türlerdeki izleyicilere hitap ediyor.
15 Şubat 2024

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 12 Mart'ta düzenlenecek olan 95. Oscar ödülleri için adayları açıkladı. 'Everything Everywhere All At Once' filmi 11 dalda adaylık kazanarak öne çıktı. Bu filmi, 'The Banshees of Inisherin' ve 'All Quiet on the Western Front' filmleri 9'ar dalda adaylıkla takip etti. Adaylar, Akademi Başkanı Janet Jang'ın açılış konuşmasının ardından Riz Ahmed ve Alison Williams tarafından duyuruldu.
24 Ocak 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında biri yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona girdi. François Ozon'un yönettiği 'Suç Bende' filmi, 1930'ların Paris'inde geçen bir kadın dayanışması hikayesini anlatıyor. Russell Crowe'un başrolünde olduğu 'Şeytanın Düşmanı', gerçek bir rahibin notlarından esinlenerek şeytan çıkarma ayinlerini konu alıyor. 'Galaksinin Koruyucuları 3', macera ve aksiyon severler için Rocket'in hayatını kurtarma çabasını ele alıyor. Yerli komedi 'Aşkın Saati 19.03', bir dedenin torununa Beşiktaş sevgisini aşılamaya çalışmasını işliyor. 'Tatlı Bela', iki gencin tutkulu aşkını, 'Şüphe' ise bir annenin aile sırlarını keşfetmesini, 'Elleville Elfrid' ise animasyon severlere hitap eden bir Norveç yapımını sunuyor.
5 Mayıs 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim