Mersin'in Yenişehir ilçesinde, bir apartman görevlisi olan Hasan Cingöz, 400 bin avro fidye talebine olumlu yanıt alamayınca kaçırdığı Suriyeli kuyumcu Halit Hayanked'in 12 yaşındaki oğlu Khaled Hayanken'i boğarak öldürdü. Olay, çocuğun sitenin bahçesinde oynarken kaybolması ve ailenin fidye talebiyle tehdit edilmesi üzerine ortaya çıktı. Polis, güvenlik kameralarını inceleyerek çocuğun siteden ayrılmadığını ve cesedin sitenin bodrum katında bulunduğunu belirledi. Anahtarın sadece kapıcıda olduğu ve o gün kameraların kapalı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan kapıcı suçunu itiraf etti.
10 Mayıs 2023

Şanlıurfa Adliyesi'ne sahte savcı kimliği ile gelen A.P. isimli şüpheli, cezaevi savcısıyla görüşerek cezaevindeki dayısının işlemlerini hızlandırmak istedi. Savcının şüphelenmesi üzerine kimlik istemesiyle sahte kimlik ortaya çıktı ve A.P. gözaltına alındı. Yapılan inceleme sonucunda tutuklanarak cezaevine gönderildi.
28 Kasım 2023

ABD'nin New York kentindeki Gilgo Beach seri cinayetlerinin kurbanlarından birinin kimliği, 27 yıl sonra tespit edildi. 1996'da kaybolan 34 yaşındaki Karen Vergata'nın DNA testi sonucu kimlik tespiti yapıldı. Cinayetler kapsamında şüpheli olarak gözaltına alınan Rex Heuermann ile Vergata'nın öldürülmesi arasında bir bağlantı kurulmadı. Soruşturma devam ediyor ve herhangi bir kişiye yönelik suçlama bulunmuyor.
5 Ağustos 2023

Kamuoyunda 'Palu ailesi' olarak bilinen ve haklarında verilen karar Yargıtay tarafından bozulan altı sanığın yeniden yargılandığı davada karar verildi. Sanık Tuncer Ustael, 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar ise 'kasten öldürmeye yardım' suçundan 12 yıl altışar ay hapis cezasına mahkum edildi. Fatih Palu'ya ise suçun işlendiği tarihte yaşı 18'den küçük olduğu için 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
3 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

Netflix, farklı evlerde aynı hesabın kullanılmasını engellemek amacıyla yeni bir sistem geliştirdi. Mart sonunda devreye girecek olan sistem, hesap sahibinin evindeki modeme 31 gün içinde en az bir kez bağlanmayan cihazları bloke edecek. Sistem, IP adresleri, cihaz kimlikleri ve hesap aktivitesi gibi verileri kullanarak cihazın ana lokasyona bağlı olup olmadığını tespit edecek. Seyahatte olan kullanıcılar için ise 7 gün süreyle geçerli olacak geçici şifreler sağlanacak.
2 Şubat 2023

ABD'li oyuncu Alec Baldwin'in rol aldığı 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne sebep olan kazada, silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez-Reed 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gutierrez-Reed, sete yasak olmasına rağmen gerçek mühimmat getirmek ve silah güvenliği protokollerine uymamakla suçlanmıştı. Baldwin'in temmuzda kasıtsız öldürme suçlamasıyla yargılanması bekleniyor. Hutchins'in ailesi, verilen cezanın yetersiz olduğunu belirtti.
16 Nisan 2024

Uganda'da 24 yaşındaki TikTok kullanıcısı Edward Awebwa, cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Awebwa'nın nefret söylemi ve yanıltıcı bilgi yaymakla suçlandığını belirtti. Awebwa, suçunu kabul ederek af diledi ancak mahkeme, özrünü gerçekçi bulmadı. Uganda, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında sıkça eleştirilen bir ülke olarak biliniyor.
11 Temmuz 2024

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 2002 yılından beri aranan ve hakkında 12 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 71 yaşındaki firari hükümlü H.S., Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. H.S., 'Tasarlayarak yakın akrabayı öldürmek' suçundan aranıyordu. Yakalanan hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.
3 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

ABD'nin Oklahoma eyaletinde 1996 yılında 21 yaşındaki öğrenci Juli Busken'i öldürmekten mahkum olan Anthony Sanchez'in idamı gerçekleştirildi. Sanchez, idam edilmeden önce masum olduğunu savunmaya devam etti ve bulunan DNA kanıtlarının sahte olduğunu iddia etti. Ancak, Oklahoma Başsavcısı Gentner Drummond, DNA kanıtlarının Sanchez'i Busken'in öldürülmesiyle kesin olarak ilişkilendirdiğini belirtti. Sanchez, 2006'da ölüm cezasına mahkum edilmişti.
21 Eylül 2023

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini söyleyen ve bu sebeple iktidar tarafından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Fincancı, tahliye olmayı beklemediğini, ancak ulusal ve uluslararası toplumun güçlü dayanışmasının etkisiyle tahliye edildiğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamalardan pişmanlık duymadığını, tıbbi bir değerlendirme yaptığını ve uluslararası protokollere göre hareket ettiğini belirtti.
13 Ocak 2023

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada karar çıktı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. H.K.G., 2012’de regl düzensizliği şikayetiyle doktora gitmiş, cinsel istismara uğramış olabileceğinden şüphelenildiği için soruşturma başlatılmıştı.
23 Ekim 2023

ABD'de 14 yaşındaki Harris Wolobah, sosyal medyada popüler olan baharatlı tortilla cips yeme meydan okumasına katıldıktan sonra ani bir şekilde hayatını kaybetti. Otopsi raporuna göre, Wolobah'ın ölümüne yüksek miktarda kapsaisin tüketimi sonucu oluşan ani kalp durması neden oldu. Çocuğun kalp büyümesi ve kalp kası bandı rahatsızlığı da bulunduğu belirtildi. Bu olay, çocuklar ve gençler arasında yaygın olan bu tür meydan okumaların tehlikelerine dikkat çekti.
17 Mayıs 2024

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal suçlamasıyla yargılanan ve ceza alan Hakan Atilla'nın pasaportunun, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığı gün iptal edildiği anlaşıldı. Atilla, Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve karakola götürüldüğünü duyurdu. Instagram hesabından yaptığı açıklamada, pasaportunun iptal edilme gerekçesini ve bunun kim tarafından yapıldığını sorguladı.
2 Mayıs 2023

Afgan işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin Zonguldak'ta ruhsatsız bir madende çalışırken yaralanmasının ardından cesedinin ormanlık alanda yakılmış halde bulunması üzerine, üçü tutuklu altı sanık hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmada sanıklar, olayın detaylarını ve birbirlerine karşı suçlamalarını anlattı. Nourtani'nin eşi, sanıklardan birinin eşinden böbreğini satmasını istediğini iddia etti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bazı sanıklar için yurt dışı çıkış yasağına karar verdi.
30 Mayıs 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından adliye binası önünde bıçaklanan iki çocuk annesi N.K. (23) hayatını kaybetti. Saldırgan A.K. (27) polis tarafından gözaltına alındı. N.K., saldırı sonrası önce Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçırma ve uyuşturucu kullanma suçlamaları bulunmaktadır. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın oğlu için af yetkisini kullanmayacağını belirtti. Hunter Biden, Delaware'de bu suçlamalar için mahkemeye çıktı. Mahkeme, Hunter Biden'ın savcılarla yaptığı anlaşmayı onaylamadı ve Biden suçlamaları reddetti.
28 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim