İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları için resmi başvuruda bulundu. Hamas liderleri hakkında da tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen, Netanyahu ve Gallant'ın devlet görevlisi olarak dokunulmazlığa sahip olmaları bu durumu hukuki ve siyasi açıdan önemli kılıyor. İsrail ordusunun Gazze'de 35 bin sivili öldürdüğü ve insani yardımları engellediği iddiaları, bu suçlamaların temelini oluşturuyor.
21 Mayıs 2024

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in gerçek zafere ulaşmasını engellemekle suçlamıştı. Netanyahu ise Gantz'ı istifa kararını doğru zamanda almamakla eleştirdi.
17 Haziran 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmek istediğinden endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış, özellikle Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun eylemlerinin İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığını rapor etmiştir. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporuna dayanarak ABD'nin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını öne sürmüştür.
13 Mart 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendi. İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyine karşılık verdi. Saldırılarda Hizbullah'tan iki kişi öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırısında Hula beldesinde bir evin vurulduğunu ve bir kişinin öldüğünü, Beyt Lif beldesinde ise üç kişinin yaralandığını açıkladı. Türkiye, Fransa ve Almanya, vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmaları yönünde uyarılarda bulundu.
5 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Gazze'nin Refah kentinde sivil ölümlerinin olmadığını iddia etti. Netanyahu, Hamas'ın saldırılarını Pearl Harbor ve İkiz Kule saldırılarına benzeterek, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e verdiği destek için teşekkür etti. Konuşma boyunca ateşkes müzakerelerine değinilmezken, Kongre'nin Filistin kökenli üyesi Rashida Tlaib, Netanyahu'yu 'savaş suçlusu' olarak nitelendiren bir pankart tuttu. Kongre çevresinde Netanyahu'yu protesto eden yüzlerce kişi gözaltına alındı.
25 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim