ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

ABD ve Avrupa Birliği, 23 ve 24 Mart 2023 tarihlerinde, daha önce kararlaştırıldığı üzere, Hint-Pasifik stratejileri doğrultusunda ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata ABD'den USS Paul Hamilton savaş gemisi ile AB'nin Atalanta Operasyonu'na bağlı İspanyol gemisi Reina Sofia ve İtalyan gemisi Carlo Bergamini katıldı. Tatbikatın amacı, gemiye çıkış prosedürleri, gemi navigasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda eğitim yapmak ve serbest ve açık bir Hint-Pasifik'i desteklemek olarak belirtildi. Tatbikatın ana hedefi, Pasifik bölgesindeki büyük güç rekabetinde Çin'e karşı bir duruş sergilemek olarak ifade edildi.
25 Mart 2023

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, prostat kanseri teşhisiyle tedavi görmekte ve Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi'nde bir cerrahi prosedür geçirmiştir. Ameliyat sonrası komplikasyonlar nedeniyle tekrar hastaneye kaldırılan Austin'in sağlık durumuyla ilgili bilgilendirme gecikmesi ABD'de tartışma yaratmıştır. Pentagon'un bu gecikmeli bilgilendirmesi eleştirilmiş, bazı Cumhuriyetçiler Austin'in görevden alınmasını talep etmiş, ancak Beyaz Saray Austin'in görevine devam edeceğini açıklamıştır.
9 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ziyaret edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılırken, Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Biden ile birlikte New York'a seyahat ederken uçakta bu konuya dair soruları yanıtladı. Kirby, Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını belirtti. Daha önce bazı kaynaklar, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle bu ziyaretin iptal edildiğini iddia etmişti.
25 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, kötü geçen münazara performansının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı gaflarla dikkat çekti. Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye 'Putin' ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e 'Trump' demesi, Demokrat Parti'deki çekilme çağrılarını artırdı. Toplantı sonrası üç Demokrat temsilci daha Biden'ın kampanyasını sonlandırmasını istedi. Demokrat Parti'de Biden'ın yetersizliği konusunda kaygılar artarken, Biden çekilmemekte kararlı olduğunu belirtti.
12 Temmuz 2024

ABD, özellikle Çin yapımı olmak üzere yabancı ülkelerin ürettiği akıllı otomobillerin ulusal güvenliği tehdit edebilecek hassas bilgiler toplayabileceği gerekçesiyle soruşturulacağını duyurdu. Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bu konudaki endişelerini ve Çin'in otomobil piyasasında adil olmayan yöntemlerle hükmetme çabalarını dile getirdiği bir açıklama yayımladı. Biden, bu tür araçların soruşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için Ticaret Bakanlığına talimat verdiğini belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı da soruşturma başlatıldığını bildirdi.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin iptal edildiğine dair iddialar yalanlandı. ABD ve Türkiye'deki yetkililer, 9 Mayıs'ta planlanan Biden-Erdoğan görüşmesi için hazırlıklarını sürdürüyorlar. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar vekili John Bass, bu görüşmeler için Ankara'ya gelmiş ve Türk yetkililerle görüşmüştür. Erdoğan'dan ziyareti iptal etme talimatı gelmediği, her iki ülkede de hazırlıkların devam ettiği belirtilmiştir.
24 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'i sahneye çağırırken yanlışlıkla 'Başkan Putin' dedi. Biden, konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa karşı birlik mesajı verdi ve Ukrayna'nın özgürlüğünü korumak için birlikte hareket edeceklerini vurguladı. Bu gaf, Biden'ın zihinsel sağlığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
12 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Biden, hem partisinin hem de ülkenin çıkarları için bu kararı aldığını belirtti. Bu gelişme, ABD'deki siyasi dengeleri ve Demokrat Parti'nin stratejilerini önemli ölçüde etkileyebilir.
21 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim