Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Çin, ABD ile olan ilişkilerini düzeltmek amacıyla San Diego Hayvanat Bahçesi'ne bir çift panda göndermeye karar verdi. Bu, iki ülke arasındaki gerilimi azaltma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Pandalar, ABD-Çin dostluğunun sembolü olarak kabul ediliyor ve bu adım, 1972'den bu yana süregelen bir gelenek. Son pandaların 2019'da ABD'den Çin'e iade edilmesinin ardından, bu yeni gelişme ilişkilerde olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.
22 Şubat 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD hükümetiyle 3 Temmuz'da diyalog sürecini yeniden başlatacaklarını açıkladı. Maduro, iki ay boyunca ABD'den gelen teklifleri değerlendirdikten sonra bu kararı aldığını belirtti. Görüşmelerde Venezuela'yı Miranda eyaleti Valisi Hector Rodriguez temsil edecek. Maduro, ABD'nin Katar'da imzalanan anlaşmalara uymasını ve diyalog sürecinin manipülasyon olmadan kamuya açık şekilde sürdürülmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Parkinson hastalığına sahip olduğu iddialarını yalanladı. New York Times, Parkinson uzmanı Dr. Kevin Cannard’ın Beyaz Saray’ı sekiz ayda sekiz kez ziyaret ettiğini bildirmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın Parkinson tedavisi görmediğini ve ilaç kullanmadığını belirtti. Jean-Pierre, Dr. Cannard’ın ziyaretlerinin içeriği hakkında güvenlik nedeniyle bilgi veremeyeceğini söyledi.
9 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 17 Nisan'da yaptığı bir konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yeni Gine'de düşen uçakta bulunan dayısının cesedinin bulunamadığını ve o dönem bölgede yamyamların varlığına dair ima yaptı. Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, Biden'ın bu sözlerine tepki göstererek, halkının yamyam olarak adlandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti ve Biden'a tarihi yanlışları düzeltme çağrısında bulundu.
22 Nisan 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

ABD'de 2024 seçimleri öncesinde, New Hampshire'da yapılan ön seçimden bir gün önce seçmenlere, ABD Başkanı Joe Biden'a aitmiş gibi gönderilen sahte bir ses kaydı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu ortaya çıktı. Ses kaydını oluşturan kişi, New Orleans eyaletinde sihirbazlık yapan Paul Carpenter olarak tespit edildi. Carpenter, ses kaydını yapay zeka tabanlı bir program kullanarak oluşturduğunu ve bu işlem için sadece 1 dolar harcadığını, toplamda ise 150 dolar aldığını belirtti. Ses kaydının dağıtımı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
24 Şubat 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyoncé'nin yeni ve iddialı Country tarzındaki albümü 'Cowboy Carter' hakkında övgü dolu sözler paylaştı. Beyoncé, 42 yaşında, albümün basın bülteninde projenin arkasındaki ilham kaynaklarını ve her bir şarkının yeniden tasarlanmış bir Western filmi versiyonu olduğunu belirtti. Harris, X platformunda yaptığı paylaşımda, Beyoncé'nin müziğinin ilham kaynağı olduğunu ve Country müziğin Siyah kökenlerini geri kazandırdığını ifade etti.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim