Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı MIT Technology Review dergisi, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını 2023 yılının çığır açan teknolojileri arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Dergi, bu tür ucuz drone'ların savaşlardaki rolünü önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Bayraktar TB2'ler, Türkiye'de Baykar Teknoloji tarafından üretilmektedir. Dergi ayrıca CRISPR gen düzenleme aracı, yapay zeka ile görsel üretimi ve elektrikli araçlar gibi diğer çığır açan teknolojileri de sıraladı.
23 Ocak 2023

Otomobil üreticileri, teknolojinin gelişmesiyle azalan düz vites kullanımına karşın, nostalji tutkunu sürücülerin eski sürüş hissiyatını yaşamaları için işlevsiz düz vites ve sahte motor sesleri içeren elektrikli araç prototipleri üzerinde çalışıyorlar. Toyota, bu konuda öncü çalışmalar yapan markalardan biri olarak manuel şanzımanı taklit eden bir prototip geliştirdi. Lexus da benzer bir hissiyatı sağlamak için debriyaj ve vites değiştirme hissini taklit eden bir sistem üzerinde çalışıyor. Ford Mustang ve Jeep de bu yönde projeler geliştiren diğer markalar arasında.
19 Haziran 2023

Burçak Kazdal, Amerika'da aldığı endüstriyel tasarım eğitimi sonrası şeflik kariyerine yönelmiş ve çeşitli deneyimlerin ardından İstanbul'da Apartıman Yeniköy adlı restoranı açmıştır. Kazdal, kariyerinde karşılaştığı cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve toplumsal önyargılar hakkında deneyimlerini paylaşarak, kadınların ağır işlerde de başarılı olabileceğini ve cinsiyetçi kodları kırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve liderlik etmesi gerektiğini, bu durumun sektöre ve topluma olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
5 Mart 2024

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında kullanılan ve yapay protez yerine farklı bir dikiş tekniği kullanan 'Fındık tekniği'ni geliştirdi. Bu teknik, enfeksiyon, aritmi ve tekrar ameliyat olma risklerini azaltıyor ve hastaların ameliyat sonrası sürecini rahatlatıyor. Fındık, bu tekniği 2018'den beri uygulamakta olup, yaklaşık bir ay önce Avrupa'nın saygın bilimsel dergilerinden birinde yayımlandı.
29 Nisan 2024

İspanyol giyim markası Zara, 'The Jacket' isimli kampanyasında kullandığı fotoğraflar nedeniyle eleştiriliyor. Kampanya fotoğraflarında kefene benzeyen beyaz ceset torbası, taşlar, molozlar ve Filistin haritasını andıran bir karton kesit yer alıyor. Bu görseller, özellikle beyaz bir ceset torbasını andıran mankenin imajı nedeniyle, markanın eski ve sadık müşterileri de dahil olmak üzere birçok kişi tarafından 'kışkırtıcı' olarak değerlendiriliyor ve büyük öfke yaratıyor. Zara, bu tartışmalar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
10 Aralık 2023

Helmholtz Münih Araştırma Merkezi'nden Profesör Ali Ertürk ve ekibi, ölü bir fareyi şeffaf hale getirerek kanser tümörlerinin daha ilk aşamalarında tespit edilmesini sağlayacak bir yöntem geliştirdi. Bu teknik, şu anda sadece ölü fareler üzerinde uygulanabiliyor ve küçük tümörlerin tespitinde devrim niteliğinde bir ilerleme olarak değerlendiriliyor. Fareyi şeffaf hale getirmek için ölü hayvanın yağ ve pigmentleri kimyasal bir yöntemle ayrılıyor ve bu sayede organlar ve sinirler neredeyse görünmez hale geliyor. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı ve Cancer Research tarafından büyük potansiyel taşıdığı yorumu yapıldı.
11 Temmuz 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak yaptığı ilk videoda dikkat çeken 'marteniçka' bilekliğini bir Kızılay il başkanından hediye aldığını ve leylek görünce çıkaracağını belirtmişti. Sosyal medya hesaplarından çiçekli bir ağaç dalına asılmış 'marteniçka' fotoğrafını 'Sana söz' notuyla paylaşan Kılıçdaroğlu, profilindeki kapak fotoğrafını da bu görselle değiştirdi. Marteniçka, Balkan ve Trakya halklarının baharı kutlamak için taktığı, sağlık ve uzun ömrü temsil eden kırmızı ve beyaz yün bilekliklerdir.
26 Mart 2023

ABD'de Maryland Üniversitesi hastanesinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen 58 yaşındaki Lawrence Faucette, bir ayı geride bıraktı. Faucette, domuz kalbi nakledilen ikinci kişi oldu. Bu deneysel ameliyat, geleneksel kalp nakline uygun olmayan Faucette'in ömrünü uzatmak için son umut olarak görülüyordu. Şu ana kadar doktorlar, Faucette'in yeni kalbinin iyi çalıştığını ve vücudunun herhangi bir ret belirtisi göstermediğini belirtiyorlar. ABD'de her yıl 6 binden fazla kişi organ nakli olmadan hayatını kaybediyor ve bilim insanları, hayvanların donör olarak kullanılmasının bir gün organ bağışlarındaki büyük sıkıntıyı telafi edebileceğini umuyor.
25 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video yayınlayarak Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getirileceğini duyurdu. Kılıçdaroğlu, projenin Atatürk'ün vizyonuna uygun olduğunu ve iktidara gelmeleri durumunda gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, projede Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen ile çalışacaklarını ve Türkiye'nin kendi 'Dream Chaser' uzay mekiklerini geliştireceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu hamleyle yurtdışına giden beyin göçünü tersine çevirmeyi ve devlet projelerinin parti propagandasına dönüştürülmeyeceğini vurguladı.
27 Nisan 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, mikroplastik içerikli ürünlerin satışını yasaklama kararını yürürlüğe soktu. Yasak, diş macunu, makyaj malzemesi, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ancak, geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalacak. AB Komisyonu, 'Sıfır Kirlilik Eylem Planı' uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
15 Ekim 2023

Dell Technologies tarafından 15 pazarda 15 binden fazla gençle yapılan anket, 18-26 yaş arasındaki genç yetişkinlerin uzun vadeli refah için mevcut konforlarından ödün vermeye hazır olduklarını gösterdi. Gençler, teknolojinin iklim kriziyle mücadelede önemli olduğuna ve hükümetlerin sürdürülebilir enerji, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir toplu taşıma gibi alanlara yatırım yapması gerektiğine inanıyor. Ayrıca, Z kuşağı kariyerleri için gerekli dijital becerileri kazanmanın önemini vurgularken, okulların bu konuda yetersiz kaldığını belirtiyor.
23 Mart 2023

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

Antalya'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklıkları, Döşemealtı ilçesinde tarlalara serilen yüzlerce el dokuması halı ve kilimin renklerinin daha kısa sürede daha fazla pastelleşmesini sağlıyor. Bitkilerden elde edilen kök boyası kullanılarak orijinal tezgahlarda üretilen el halıları, ekinlerin biçilmesinin ardından tarlalara seriliyor. Halılar daha sonra güneş altında mikroplarından arınması ve renginin pastele dönüşmesi için tarlalara seriliyor. Bu durum, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.
20 Temmuz 2023

Ankara Çankaya'da dün etkili olan fırtına sırasında 35 katlı bir apartmanın balkonundan bir koltuk takımının parçaları uçtu. Mahalle sakini Onur Kalmaz tarafından çekilen görüntülerde, koltuğun havada uçtuğu ve bir evin önüne düştüğü görülüyor. Caddedeki iş yeri sahipleri, koltuk takımının parçalarını sahibine ulaştırmak için saklıyor. Kalmaz ve diğer mahalle sakinleri, koltuğun sahibini bulmak veya ihtiyaç sahibi birine vermek için bekliyorlar.
18 Mayıs 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki bir çiftlikte doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından peçeli baykuş ailesi görüntülendi. Çiftlik sahipleri, yavruların zarar görmemesi için samanları kaldırmayarak baykuş ailesini koruma altına aldı. Peçeli baykuşlar, tarım zararlılarıyla mücadelede çiftçilere yardımcı olan yerleşik türler arasında yer alıyor ve genellikle terk edilmiş binalar ile çatı aralarını yuva olarak kullanıyorlar.
5 Temmuz 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Yapılan bir araştırmada, bağırsak mikrofaunasındaki bakterilerin genleri sayesinde yüksek ürik asit seviyelerinin düşürülebileceği ve bu durumun damar sertleşmesi ile gut hastalığıyla mücadelede kullanılabileceği ortaya çıktı. Araştırma, bin kişinin damar tıkanıklığı ve ürik asit seviyeleri ile bağırsak mikrobiyal faunasını inceledi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, ürik asit tüketen bakterilerin genlerinin aktarılmasıyla ürik asit seviyeleri ve damar tıkanıklığı üzerinde etkiler gözlemlendi. Araştırmanın yazarlarından Prof. Federico Rey, bu keşfin yeni tedaviler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim