Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'ya verilecek 31 M1 Abrams tankının sadece Ukrayna'nın topraklarını savunması koşuluyla kullanılacağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tankları Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmasının ardından, tankların Kırım veya Rusya topraklarına karşı kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda Price, tankların yalnızca Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde savunma amaçlı kullanılacağını ifade etti. Bu koşul, daha önce sağlanan Stinger ve Javelin gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.
26 Ocak 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kardeş şehir olan Ukrayna'nın Odessa kentine 10 otobüs hibe etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu yardımı gerçek bir kardeşlik duygusuyla yaptıklarını belirtti. Otobüslerin, savaş koşulları altında zor durumda olan Odessa'daki ulaşım şartlarını iyileştirmesi umuluyor. İmamoğlu, bu tür desteklerin devam edeceğini ifade etti.
2 Ağustos 2024

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yeniden katılması için çağrıda bulundu. AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Rusya'nın Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracını engelleyen saldırılarını durdurmasını ve anlaşmaya dönmesini istedi. Rusya, Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracı için en uygun yolu engelliyor ve bu durum küresel fiyatları yükseltiyor. Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna tarafından imzalanmıştı.
4 Eylül 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa'da barış sağlanana kadar Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini ifade etti. Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Fransa'nın Ukrayna'ya hafif tanklar sağlayacağını, ayrıca hava savunması konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti. Ancak Fransa'nın Ukrayna'ya ne kadar hafif tank göndereceği konusunda bilgi verilmedi.
5 Ocak 2023

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye beş yıllık işbirliği çerçevesinde ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ek finansman sağlayacağını duyurdu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'nın sağladığı bu desteğin, projelere yönelik olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan genel borç desteğinden farklı olduğunu açıkladı. Eğilmez, Dünya Bankası'nın kredilerinin projeye özel olduğunu ve geri ödeme sürelerinin uzun olduğunu, buna karşın IMF'nin borçlarının genel kullanım için olduğunu ve orta vadeli geri ödeme sürelerine sahip olduğunu belirtti.
11 Nisan 2024

ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bu kararı 'muhteşem haber' olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, transfer için yasal güvencelerin verildiğini belirtti. Ancak, Ukrayna'nın F-16'ları kullanmaya başlaması için pilotların eğitimlerini tamamlaması gerekiyor ve bu sürecin aylar alacağı tahmin ediliyor.
19 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023

Japonya'nın Hiroşima kentinde devam eden G7 zirvesinde, Ukrayna'ya diplomatik, finansal, insani ve askeri destek sağlama konusunda taahhütte bulunuldu. Zirvede bir oturum düzenlenerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. G7 liderleri, Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesi konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Zelenski'yi adil ve kalıcı barış için gösterdiği çabalardan dolayı tebrik etti.
21 Mayıs 2023

Yunanistan'ın eski finans bakanlarından Yanis Varufakis, 2023 yılına dair tahminlerde bulunarak Avrupa Birliği'nin (AB) etkisinin azalacağını ve ABD'nin Avrupa karşısında hegemonyasını artıracağını belirtti. Varufakis, Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için diplomatik sürecin başlayacağını, ancak AB'nin bu süreçte önemli bir rol oynamayacağını, Alman ekonomik modelinin bozulmaya devam edeceğini ve Avrupa'nın ekonomik ve jeopolitik sıkıntılarının ABD'nin hegemonyasını güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, insanlığın yeşil geçişe yatırım yapmadan bir yıl daha geçireceğini öne sürdü.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim