ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bu kararı 'muhteşem haber' olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, transfer için yasal güvencelerin verildiğini belirtti. Ancak, Ukrayna'nın F-16'ları kullanmaya başlaması için pilotların eğitimlerini tamamlaması gerekiyor ve bu sürecin aylar alacağı tahmin ediliyor.
19 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023

Japonya'nın Hiroşima kentinde devam eden G7 zirvesinde, Ukrayna'ya diplomatik, finansal, insani ve askeri destek sağlama konusunda taahhütte bulunuldu. Zirvede bir oturum düzenlenerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. G7 liderleri, Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesi konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Zelenski'yi adil ve kalıcı barış için gösterdiği çabalardan dolayı tebrik etti.
21 Mayıs 2023

Yunanistan'ın eski finans bakanlarından Yanis Varufakis, 2023 yılına dair tahminlerde bulunarak Avrupa Birliği'nin (AB) etkisinin azalacağını ve ABD'nin Avrupa karşısında hegemonyasını artıracağını belirtti. Varufakis, Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için diplomatik sürecin başlayacağını, ancak AB'nin bu süreçte önemli bir rol oynamayacağını, Alman ekonomik modelinin bozulmaya devam edeceğini ve Avrupa'nın ekonomik ve jeopolitik sıkıntılarının ABD'nin hegemonyasını güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, insanlığın yeşil geçişe yatırım yapmadan bir yıl daha geçireceğini öne sürdü.
2 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Rusya, Ukrayna'ya karşı ilk kez kıtalararası balistik füze (ICBM) kullandı. Bu saldırı, Ukrayna'nın ABD ve Britanya yapımı füzelerle Rusya'yı vurmasının ardından gerçekleşti. ICBM'ler genellikle nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip ve çok uzun mesafelere ulaşabiliyor. Rusya'nın bu hamlesi, Ukrayna ile devam eden çatışmalarda gerginliği artırdı.
22 Kasım 2024

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı tahıl anlaşması için ikna etmesini beklediklerini belirtti. Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. Temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Rusya tarafından uzatılmamıştı. Cleverly, ayrıca Ukrayna'ya destek politikalarından ödün vermeyeceklerini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Norveç Başbakanı Jonas Gahr, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları hibe edeceklerini açıkladı. Hollanda ve Danimarka'nın ardından bu kararı alan Norveç, Ukrayna'ya 5 ila 10 arasında F-16 hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca, Norveç Ukrayna'ya Iris-T tipi uçaksavar sistemleriyle mayın temizleme araçları hibe etmeye ve kış aylarında doğal gaz ve elektrik ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 130 milyon euro çapında bir yardım paketi sunmayı planlıyor.
24 Ağustos 2023

Ukrayna'nın gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerini belirlemek için başlattığı görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülke temsilcisi katılırken, Rusya davet edilmedi. Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak barış için tarafsız ülkeleri yanına çekme arayışında olduğu belirtiliyor. Ukrayna, Rusya'dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
6 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nı dondurması ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, Ukrayna Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, bu ticaret yolunun genişletilmesiyle ilgili olduklarını ve bu lojistik rotanın savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.
7 Eylül 2023

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD, Hollanda ve Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri sağladığını Twitter üzerinden duyurdu. Reznikov, bu ülkelerin savunma bakanlarına teşekkürlerini iletti. ABD ve Almanya daha önce Aralık 2022 ve Ocak 2023'te Ukrayna'ya Patriot füzeleri sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Almanya, ayrıca Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermişti.
19 Nisan 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023
İşaretlediklerim