Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2017 yerel seçimlerinde yarışan siyasetçilerin fotoğraflarını analiz ederek, yüz ifadeleri ve mimikler aracılığıyla siyasi görüşleri yüzde 61 doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Microsoft'un yüz ifadesi tanıma teknolojisi kullanılarak yapılan çalışma, 'Scientific Reports' dergisinde yayımlandı. Araştırma, yapay zekanın derin öğrenme yöntemleri kullanarak insan davranışlarını taklit edebildiğini gösteriyor. Makalede ayrıca yapay zekanın olumlu ve olumsuz potansiyellerine değinilerek, farklı toplumlardaki kullanım senaryolarına işaret ediliyor.
21 Haziran 2023

Dell Technologies tarafından 15 pazarda 15 binden fazla gençle yapılan anket, 18-26 yaş arasındaki genç yetişkinlerin uzun vadeli refah için mevcut konforlarından ödün vermeye hazır olduklarını gösterdi. Gençler, teknolojinin iklim kriziyle mücadelede önemli olduğuna ve hükümetlerin sürdürülebilir enerji, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir toplu taşıma gibi alanlara yatırım yapması gerektiğine inanıyor. Ayrıca, Z kuşağı kariyerleri için gerekli dijital becerileri kazanmanın önemini vurgularken, okulların bu konuda yetersiz kaldığını belirtiyor.
23 Mart 2023

Bir milyarder iş insanı, Karayipler'deki özel adasında yaşayacak ve çalışacak bir çift arıyor. İş ilanında çiftten, Britanya'nın Karayipler'deki Virjin Adaları'ndan birine bakması ve adanın bir inşaat alanından lüks bir cennete dönüşmesinin reklamını yapması bekleniyor. Adayların lüks otelcilik konusunda deneyimli olması ve bir TikTok videosu göndermesi gerekiyor. Seçilen çift, sosyal medyada milyarder iş insanının adasında yaşamaya ilişkin deneyimlerini paylaşacak.
3 Kasım 2023

Ekvador'un güneyindeki Amazon ormanlarındaki Upano bölgesinde, bitki örtüsü altında gizlenmiş 2 bin 500 yıllık bir antik kent bulundu. Keşif, Amazon'da yaşamış insan toplulukları hakkındaki mevcut bilgileri değiştirecek nitelikte. Kent, bir yanardağın gölgesinde kurulmuş ve evleri birbirine bağlayan yol ve kanal ağlarıyla donatılmış. Araştırmacılar, lazer tarama teknolojisi kullanarak yaklaşık 300 kilometrekarelik alanda 6 bin dörtgen platform tespit etti.
12 Ocak 2024

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve 17 eyalet başsavcısı, Amazon'a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açtı. FTC'nin açıklamasına göre, Amazon'un eylemleri fiyatların düşmesini durdurdu, satıcılardan aşırı yüksek ücret alınmasına, kalitenin düşmesine, inovasyonun bastırılmasına ve rakiplerin Amazon'a karşı adil bir şekilde rekabet etmesinin engellenmesine neden oldu. Amazon'un bu eylemleri, mevcut ve potansiyel rakiplerin büyümesini engelledi ve şirketin piyasadaki hakimiyetini korudu.
26 Eylül 2023

Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

ABD'nin Teksas eyaletindeki bir federal mahkeme, Google'ın bir yazılım geliştiricisinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 338,7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. New York merkezli Touchstream şirketi, Google'ın Chromecast cihazının, kendi teknolojik yeniliklerini kopyaladığını ve üç patentini ihlal ettiğini iddia etmişti. Google ise bu iddiaları reddederek patentlerin geçersiz olduğunu savunmuştu.
25 Temmuz 2023

ABD'nin New York eyaletindeki Manhattan şehrinde popüler Twitch yayıncısı Kai Cenat'ın hediye dağıtım etkinliği sırasında katılımcılarla polis arasında arbede yaşandı. Cenat'ın çekilişle bazı hediyeleri fanlarına dağıtacağını duyurması üzerine Union Meydanı'nda toplanan yüzlerce genç arasında tartışma çıktı. New York Polisi, olayları yatıştırmak ve kalabalığı dağıtmak için bölgeye girişi yasakladı. Polisin uyarısına uymayan bazı gençler ve Cenat gözaltına alındı.
5 Ağustos 2023

Çevrimiçi video konferans hizmeti sağlayan Zoom, iş gücünün yüzde 2'sinden azını oluşturan yaklaşık 150 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. ABD basınındaki haberlere göre, şirket bu yıl yapay zeka gibi alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtti. Şirket sözcüsü, Zoom'un stratejisiyle uyum sağlamak amacıyla ekiplerin düzenli olarak değerlendirildiğini ifade etti.
2 Şubat 2024

Tesla, ABD'de 2023 model bazı Model S, X ve Y araçlarında tespit edilen bir yazılım dengesizliği nedeniyle arka kameranın görüntülenmesini engelleyebilecek bir sorun sebebiyle yaklaşık 200 bin aracını geri çağırdı. Bu durumun sürücünün görüş alanını azaltabileceği ve kaza riskini artırabileceği belirtildi. Tesla, sorunu çözmek için bir yazılım güncellemesi yayımladı ve geri çağırmadan etkilenen araç sahiplerine 22 Mart'tan itibaren bildirim gönderilmesi planlanıyor.
27 Ocak 2024

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

NASA'nın uzay aracı Psyche, Derin Uzay Optik İletişimi (DSOC) projesi kapsamında 31 milyon kilometre uzaklıktan lazerle 15 saniyelik bir kedi videosunu Dünya'ya gönderdi. Video, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Palomar Rasathanesi'ndeki Hale Teleskobu'na 101 saniyede ulaştı. Bu teknoloji, özellikle Mars'ta yaşam planları için önem taşıyor ve Mars ile Dünya arasında anlık ve hızlı veri aktarımlarının yapılabilmesi hedefleniyor.
19 Aralık 2023

2023 yılı, gökyüzünde bir dizi nadir gök olayına ev sahipliği yapacak. Bunlar arasında nadir bir kuyruklu yıldızın geçişi, süper mavi ay ve çeşitli meteor yağmurları bulunuyor. C/2022 E3 kuyruklu yıldızı, yaklaşık 185 bin yıl sonra ilk kez Dünya'ya bu kadar yakın bir mesafeye gelecek ve çıplak gözle gözlemlenebilecek. Ayrıca, Venüs ve Jüpiter'in kavuşumu gibi görsel açıdan etkileyici olaylar da yaşanacak. Yıl boyunca halkalı güneş tutulması ve parçalı ay tutulması gibi olaylar da gözlemcileri bekliyor.
2 Şubat 2023

İran hükümeti, başörtüsü takmayı reddeden kadınlara yönelik ağır cezaların uygulanacağı tehdidinde bulunarak, bu kadınları tespit etmek için halka açık alanlara kameralar yerleştirmeye başladı. İran emniyeti tarafından yapılan açıklamada, kameralarla tespit edilen kadınların gerekli cezaları alacakları ifade edildi. Ayrıca işyeri sahipleri de toplumsal normlara uyulup uyulmadığını denetlemeye çağrıldı. Bu gelişmeler, 22 yaşındaki Mehsa Emin'in 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümü ve ardından başlayan protesto dalgası sonrasında yaşanıyor.
9 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Robot tasarım şirketi Boston Dynamics, insansı robotu Atlas'ın şantiyede çeşitli görevleri yerine getirdiği bir video yayımladı. Atlas, verilen komutlarla alet çantasını bulup bir ustaya atarak yardımcı oluyor. Videonun, Atlas'ın gelişimini göstermek amacıyla çekildiği ve robotun gerçek şantiye ortamlarında ne zaman çalışmaya başlayacağının henüz net olmadığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Stanford Üniversitesi'ne bağlı Stanford İnternet Gözlemevi, yapay zeka uygulamalarında 3 bin 200'den fazla çocuk istismarı şüphesi taşıyan görüntü tespit etti. Bu sistemler, çocukların gerçekçi ve müstehcen görüntülerini üretebiliyor ve gençlerin sosyal medya fotoğraflarını çıplak hale getirebiliyor. Daha önce, yetişkin pornografisi ile çocukların normal görüntülerinin birleştirilerek istismar içerikleri oluşturulduğu düşünülüyordu. Gözlemevi, verilerin temizlenmesinin zor olduğunu belirterek daha sert önlemler alınması çağrısında bulunuyor.
22 Aralık 2023

ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) fuarında, idrar ve dışkıyı analiz ederek sağlık durumu hakkında erken uyarılar sunan akıllı tuvaletler dikkat çekti. Withings, Avrupa'da U-Scan adlı idrar tahlil aparatını piyasaya sürdü ve ABD'de de satışa çıkarmak için FDA ile görüşmeler yapıyor. Vivoo, evde idrar test şeritlerini akıllı tuvaletle birleştirdi. İsrailli girişim Olive, özel bir klozet kapağı ile idrar analizi yapmayı vaat ediyor. SZM ise dışkının görsel analizini yaparak bağırsak hareketlerini kaydediyor.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim