İran'da Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu başörtüsü kuralına uymayan öğrencilerin eğitim kurumlarına alınmayacağını duyurdu. Bu karar, Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan ve zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesini talep eden protesto dalgasının ardından geldi. Sosyal medyada bazı kadınların başörtüsüz dolaştıkları görülürken, rejim yanlısı muhafazakarlar kuralların uygulanması için yetkililere çağrıda bulunuyor.
3 Nisan 2023

Aydın'da Kredi Yurtlar Kurumu'nda (KYK) asansörün çökmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş için Türkiye'nin birçok ilinde eylem yapıldı. 'Barınamıyoruz Hareketi' adlı grup, eylemleri Twitter üzerinden paylaştı. Öğrenciler, KYK yurtlarının durumunu ve yaşam koşullarını protesto etti. Eylemler sırasında 'Ölmeye değil okumaya geldik' ve 'Zeren için adalet' sloganları atıldı.
27 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depremzede ve sosyo-ekonomik durumu kötü olanlar dahil binlerce öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversiteye bağlı beş yurt, 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanının yaklaşık yarısını, yani 2 bin 500 kişilik bir kontenjanı ortadan kaldırıyor. Okul yönetimi, öğrencilerin sorularını ve çözüm önerilerini yanıtsız bırakıyor. Öğrenciler, okul yönetiminin bu tutumu karşısında kendi çabalarıyla çözüm arıyor.
30 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından görevine iki kez son verildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Candan, ilk olarak 2021'de görevden alınmış ve yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 2022'de mahkeme, Candan'ın görevine iade edilmesine karar vermişti. Ancak, Candan'ın görev süresi 2022'de bir kez daha uzatılmamıştı. 2023'te mahkeme, Candan'ın görevden alınmasını ikinci kez hukuksuz buldu ve Candan resmen görevine geri döndü.
23 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tekcan, hiçbir gerekçe belirtilmeden görevden alındı. Bu duruma bölüm mezunları tepki gösterdi ve 246 mezunun imzaladığı bir metin yayınladılar. Metinde, Tekcan'ın yanında olduklarını ve üniversite yönetimi tarafından alınan gerekçesiz ve hukuka aykırı kararları endişeyle takip ettiklerini belirttiler.
12 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'dezenformasyon bülteni'nde, iktidar medyasına nazaran daha çok muhalif medya mecralarının haberleri eleştirildi. Diken'in dört haberine yer verilen bülten, bu haberlerin dezenformasyon içerdiğini iddia etti. Haberler arasında YÖK'ün 'Akademik Hareketlilik Programı' kapsamında bazı akademisyenlerin diğer üniversitelere gönderilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) yerinden çıkarılması, yabancıların gayrimenkul yatırımları ve Hakan Şükür'ün evine çökülmesi ile ilgili iddialar bulunuyor. Diken, bu iddiaları haberleştirmiş ve çeşitli kaynaklardan görüş almıştı.
31 Mart 2023

Aydın'da bir KYK yurdunda asansör kazası sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye genelinde protestolar düzenlendi. Mardin KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirilen protestoya katılan öğrencilere KYK tarafından soruşturma açıldı. Öğrencilerden savunma yapmaları istenirken, bazılarına KYK'ya hakaret ve öğrencileri protesto için örgütlemek suçlamaları yöneltildi. Mardin Şahmaran Kadın Platformu'nun düzenlediği bir etkinliğe katılan öğrencilere de soruşturma açıldığı ve disiplin soruşturması geçiren öğrenci sayısının 40'ı aştığı belirtildi.
11 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' nedeniyle Avrupa'ya giden özellikle doktor ve mühendisler ile yurt dışında eğitimlerine devam eden öğrenciler bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce 'Giderlerse gitsinler' demişken, geçen hafta geri dönme çağrısında bulunmuştu. Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' hareketini başlatmış, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu öğrencilere geri dönme çağrısında bulunarak, 'Gelin evlatlarım, dönün gençler. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Sizin hayalleriniz benim hedefimdir' ifadelerini kullanmıştır.
9 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, yurt krizini gerekçe göstererek kulüpleri odalarından çıkarıyor ve bu odaları yurda dönüştürmeyi planlıyor. Bu durum, öğrenciler arasında tepkiyle karşılandı. Tahliye işlemleri sırasında öğrencilere gözaltı tehdidi yapıldığı belirtildi. Yönetimin bu kararı, yurt krizini çözmeye yetmeyecek bir kontenjan artışı sağlayacak ancak kulüp faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.
18 Ağustos 2023

İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, kardeşi Prof. Dr. Haluk Zülfikar'ı rektör başdanışmanlığına atadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Ağustos'ta 20 üniversiteye rektör atamıştı ve atananlar arasında AKP'li isimler dikkat çekmişti. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da bu atamalar arasındaydı. Haluk Zülfikar, 2015-2020 yılları arasında İstanbul Üniversitesi iktisat bölümünde doçent olarak görev almış ve 2020'den beri profesördür.
23 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Berk Esen'i eleştirdi. Esen'in seçim stratejileri hakkındaki görüşlerini ve eleştirilerini reddeden Kaya, Esen'e 'akademisyen sınırlarını bilmeli' dedi. Esen ise bu duruma 'AKP'li bir siyasetçiyle mi konuşuyorum, muhalif bir siyasetçiyle mi' şeklinde tepki gösterdi.
10 Ağustos 2023

ODTÜ rektörlüğü, öğrencilerin 11'inci Onur Yürüyüşü'nü düzenleme planlarına izin vermediğini e-posta yoluyla bildirdi. Rektörlük, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu savunarak, devam edilmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade etti. Geçen sene de yasaklanmaya çalışılan yürüyüş sırasında polis müdahalesi olmuş ve 38 kişi gözaltına alınmıştı.
8 Haziran 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim