CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Mart 2023 itibarıyla 138 mezunun ve bazı kadrolu akademisyenlerin üniversiteye girişini yasakladı. Ayrıca emekli akademisyenlerden Emeritus Prof. Dr. Bülent Sankur'un da üniversiteye girişi engellendi. Sankur, mühendislik alanında tanınmış bir isim olup, bu yasaklama üniversite içinde ve kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
12 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler döneminde birçok bölüm başkanı ve öğretim görevlisi görevden alındı. Son olarak Prof. Dr. Cem Ersoy, 'dekanla uyumlu çalışmama' iddiasıyla görevden alındı. Kararı, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez verdi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri bu karara tepki göstermeye hazırlanıyor.
20 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin yönetimi, akademisyenleri uzaklaştırıp tanıdık kişilere işe alma ve lojman tahsis etme iddialarıyla gündemde. İletişim ve hukuk fakülteleri, kadrolaşma amacıyla kullanılan yapılar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre, yönetimle ilişkili kişilere ve hülle yoluyla makam sahibi olanlara lojman tahsis edilmiş. Fakülte sekreterlikleri, şube müdürlüğüne atamalar için bir basamak olarak kullanılıyor ve bu durum Sayıştay raporlarına yansıyor.
31 Mayıs 2023

Uşak Üniversitesi'nde bir öğrenci, mezuniyet töreninde LGBTİ+ bayrağı açtı ve bu anları sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntülerin gündem olmasının ardından bazı kesimler tarafından öğrenci hedef gösterildi. Üniversite, bayrağın 'provokasyon' amacıyla açıldığını iddia ederek ve bayrağı 'paçavra' olarak nitelendirerek öğrenci hakkında resmi işlemler başlattığını duyurdu.
19 Temmuz 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' sonrası, Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' kampanyası başlattı. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere dönme çağrısı yaptı. AKP MKYK üyesi Emre Cemil Ayvalı ise bu gençleri 'Batının ezik köleleri' olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayvalı daha önce CNN Türk programında iktidar ve 'FETÖ' ilişkisine dair açıklamalar yapmıştı.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) SAY, EA, SÖZ ve DİL puan türlerinin birinde ilk üçe giren öğrencilere tek seferlik 100 bin TL nakdi destek sağlayacak. Ayrıca, ilk 10'a giren öğrencilere yılda 9 ay süreyle 15 bin TL, ilk 100'e giren öğrencilere ise yılda 9 ay süreyle 10 bin TL burs desteği verilecek. Bazı kolej ve üniversiteler ise sadece iyi eğitim vermeyi yeterli bulduklarını belirterek, ekstra ödüller konusunda taviz vermiyorlar.
28 Temmuz 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınan öğretim üyesi Can Candan, açtığı davada mahkeme tarafından haklı bulundu ve görevine iade edilmesine karar verildi. İlk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınan Candan, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Mahkeme, görevden alınma işlemini hukuksuz bularak iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan, sosyal medya hesabından ikinci kez üniversiteye geri döndüğünü duyurdu.
23 Mayıs 2023

ODTÜ öğrencileri, üniversitede 11'inci Onur Yürüyüşü'nü gerçekleştirmeyi planlarken, rektörlük yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu ve güvenlik önlemleri alınacağını belirtti. Yürüyüş saatine yakın, polis kampüs çevresini ve içini doldurdu. Yürüyüş başlamadan önce kütüphanede toplanan öğrencilere müdahale edildi ve en az dört öğrenci gözaltına alındı.
9 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen Can Candan, kayyım rektör Naci İnci tarafından ilk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınmış ve bu karar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Candan, mahkeme kararına rağmen 8 Ağustos 2022'de tekrar görevden alındığını duyurmuş ve bu olayı yargıya taşımıştı. Mahkeme, Candan lehine ikinci kez karar vermiş ve göreve iadesine hükmetmişti. Ancak Candan, 22 Haziran 2023'te kayyım rektör İnci'nin mahkeme kararına rağmen kendisinin görevine üçüncü kez son verdiğini Twitter üzerinden duyurdu.
18 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yemekhaneden yemek yiyen öğrenciler, zehirlenme şüphesiyle kusma, bulantı, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlar yaşadı. Öğrenci temsilciliği kurulu, 120'den fazla öğrencinin rahatsızlandığını tespit etti. Doktora giden öğrencilere, semptomların sebebinin bakteriyel enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi olabileceği söylendi. Yemekhane yetkilileri ise kesin bir gıda zehirlenmesi vakası olduğunu söyleyemeyeceklerini, tahlil sonuçlarını beklediklerini ve incelemeleri ilgili mevzuatlara uygun yürüttüklerini belirtti.
15 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığa başvuran Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan yükseköğrenim diploması talep etmesi, sosyal medya platformu Twitter'da geniş yankı buldu. Kullanıcılar, bu talebi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'tartışmalı diploması' ile ilişkilendirerek 'çifte standart' olarak değerlendirdi. Marmara Üniversitesi'nin daha önce Erdoğan'ın diploması ile ilgili talepleri 'kişisel veri' gerekçesiyle reddettiği hatırlatıldı. Twitter kullanıcıları konuyla ilgili alaycı ve eleştirel yorumlar paylaştı.
21 Mart 2023
İşaretlediklerim