Viranşehir'de çiftçiler, elektrik ve su kesintileri nedeniyle protesto gerçekleştirdi ve gözaltına alındı. Kesintilerin sebebi, çiftçilerin ödenemeyen borçlarıydı ve bu durum, ürünlerini hasat edememelerine yol açtı. Özelleştirilmiş enerji dağıtımının yarattığı sorunlar, çiftçilerin yüksek borçlar altında ezilmesine ve ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kalmalarına neden oluyor. Ayrıca, özelleştirmenin altyapı yatırımlarını ihmal etmesi, Isparta'da yaşanan elektrik kesintisi gibi felaketlere de yol açtı.
2 Temmuz 2024

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında kontrollü bir toprak indirme çalışması yapıldığını duyurdu. 13 Şubat'ta aynı madende büyük bir toprak kayması meydana gelmiş ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Vali Aydoğdu, JeoRadar uyarı grubunun uyarısı üzerine alanın boşaltıldığını ve kontrollü bir şekilde toprak indirildiğini belirtti. Çalışmaların bu işlem sonrası kaldığı yerden devam ettiği bildirildi.
27 Mayıs 2024

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Mardin illerinde yaşanan sık sık tekrarlanan elektrik kesintilerine dikkat çekmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Tanal, enerjinin bir insan hakkı olduğunu belirterek, hiç kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağını ifade etti. Vatandaşların mağduriyetine dikkat çeken Tanal, sabaha kadar sürecek olan eylemiyle bu durumu protesto ettiğini vurguladı.
26 Nisan 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması faciasında kaybolan dokuz işçiden birinin cesedi, 53 gün sonra bulundu. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer kayıp işçilerin bulunması için çabalar sürüyor. Olay, madencilik sektöründeki güvenlik önlemlerinin yeterliliği konusunda yeniden tartışmaları alevlendirdi.
5 Nisan 2024

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı. Göçük, henüz belirlenemeyen bir nedenle Gelik beldesindeki maden ocağında gerçekleşti. Kurtarma çalışmaları sonucunda Savaş Onur yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, Şenol Zurnalı tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Yaralı işçi Savaş Onur'un hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
14 Mayıs 2024

Eskişehir'deki Yıldızlar Holding'e bağlı Doruk Madencilik'te çalışan maden işçileri, maaş ve alacakları ödenmediği için açlık grevine başladı. İşçiler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) şirketin devri sonrası haklarının ödenmediğini belirtti. İşçilerin maaşları düzensiz ve eksik yatırılıyor, ayrıca BES kesintileri yapılmış ancak bu paralar işçilere yatırılmamış. İşçiler, TMSF'nin bu durumu denetlemediğini ve Yıldızlar Holding'in usulsüz işler yaptığını iddia ediyor.
3 Eylül 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen yer üstü linyit ocağında hafriyat çalışması sırasında toprak kayması oldu. Meydana gelen çökme sonucu dört işçi toprak altında kaldı. Kurtarma çalışmaları sonucunda üç işçi kurtarılırken, Fesih Acar isimli işçi hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi.
9 Mayıs 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin çevresel zararlarına ve siyanür kullanımına dikkat çeken çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçuyla gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, özellikle Fırat Nehri'ne siyanür karışması durumunda Türkiye'nin tarımının tehlikeye gireceğini belirtmişti. İliç'te bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış, bu olay sonrası Cezayirlioğlu'nun jandarma tarafından engellendiği ve sonrasında gözaltına alındığı bildirildi.
14 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda maden sahasını genişletmek için ağaç kıyımına başlayan YK Enerji'ye karşı eylem başlatan İkizköy direnişçileri, CHP'li Mahmut Tanal'ı yuhaladı. Tanal, bir eylemciye 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik. AKP'nin ekmeğine yağ sürüyorsun. Sen AKP'nin provokatörüsün' dedi. Tanal, Twitter'da da kullanıcılar tarafından eleştirilirken, kendisine sataşıldığını ve bunu 'birtakım siyasi oluşumların mensuplarının' yaptığını öne sürdü.
28 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta siyanürlü toprağın kayması sonucu meydana gelen büyük bir maden faciası sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında, saha sorumlusu dahil olmak üzere sekiz kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve bu olay sonucunda dokuz işçi toprak altında kaldı. Gözaltına alınanlar arasında yabancı uyruklu bir kişi de bulunuyor. Olayın ardından çeşitli yetkililer ve şirketin tutumu eleştirilere konu oldu.
15 Şubat 2024

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında göçük yaşandı. İHA'nın haberine göre, olay sonucunda üç kişi toprak altında kaldı. Olay yerine AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri hızla sevk edildi. Durumla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
26 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta siyanürlü liç alanında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kaldı. İkinci gününde devam eden arama kurtarma çalışmalarında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 827 personel görev yapıyor. AFAD Başkanı Okay Memiş, arama kurtarma ekibi sayısının yeterli olduğunu ve dokuz işçiye ulaşmak için her türlü yöntemin denenmekte olduğunu belirtti.
14 Şubat 2024

13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Bir vatandaşın cep telefonuyla kaydettiği ve sosyal medyada yayılan bir videoda, MNG Kargo'nun İstanbul Metris şubesinde çalışan üç işçinin kolileri araca elden ele vermek yerine fırlattığı görüldü. Şirket, görüntülerin yayılmasının ardından yaptığı inceleme sonucunda bu üç çalışanın iş akdini feshetti ve 'mala zarar verme, ticari itibarı zedeleme, hizmet nedeni ile görevi kötüye kullanma' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulundu.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim