Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Daha önce yapılan aramalarda iki işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, arama kurtarma çalışmaları sonucunda iki işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.
4 Mayıs 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li vekiller Ali Mahir Başarır ve Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Başarır, bir eylemciye 'Bana bağırma' dediği için, Tanal ise 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik' dediği için tepki çekti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alana gidip konuşma yaptıktan sonra arabasına binip ayrılmak isteyince yurttaşlar tarafından protesto edildi.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylüler ve çevre aktivistleri 2019'dan bu yana direniyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Valilik, Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmaların sona erdiğini belirtse de, ağaç kesimi devam ediyor ve bölgedeki köylüler ve çevreciler jandarma tarafından ablukaya alındı.
1 Ağustos 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen büyük bir toprak kayması sonucu dokuz işçi hayatını kaybetti. Meclis'te kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi. Çevre Bakanlığı, madenin denetim ve izleme görevlerini yerine getirmediğini belirtti, Enerji Bakanlığı ise alanın Çevre Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

Çorum'un Gülabibey Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan kavgada dört kişi silahla yaralandı. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Kavganın ardından kaçan şüphelilerden biri polis tarafından gözaltına alındı, diğerinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
6 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını koruyanları hedef aldı. 2019'dan bu yana devam eden protestolar, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşıdır. Erdoğan, Akbelen Termik Santrali'nin ülke için milli bir değer olduğunu ve kömürle faaliyetine devam etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'deki 'ağaç sevgisi' adı altında yapılan protestoları 'provokatif eylemler' olarak nitelendirdi.
7 Ağustos 2023

Çorum'un Alaca ilçesinde, mevsimlik işçi olarak çalışan yedi yaşındaki bir çocuk, soğan patozunun tekerinin altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen çocuk kurtarılamadı. Soğan patozunun bağlı olduğu traktörün sürücüsü gözaltına alındı.
11 Eylül 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Amasra'da 2022 yılında meydana gelen maden faciası sonucu hayatını kaybeden 43 işçi ile ilgili davada, yedi tutuklu sanıktan üçüne ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Diğer dört sanığın tutukluluğu devam edecek. Mahkeme, maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınmasını talep eden müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirecek ve davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.
8 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı zeytin ağaçlarını korumaya çalışan İkizköylülerin direnişine katıldı. Kılıçdaroğlu, alandan ayrılmak istedi ancak halkın protestoları sonucu kesim alanına gitmek zorunda kaldı. Kılıçdaroğlu'nun kesim alanına girişi sırasında jandarma, alana girmek isteyen yurttaşlara biber gazı ve copla müdahale etti ve üç kişi gözaltına alındı.
28 Temmuz 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan büyük bir çevre felaketi sonucu, 16 milyon ton siyanür ve sülfürik asitle kirlenmiş toprak bir dağı yıkarak bir vadiyi doldurdu ve 9 maden çalışanı hayatını kaybetti. Bu olayın ardından, olayı eleştiren gazeteci Deniz Zeyrek, yetkililerden gelen tepkileri ve mesajları alıyor. Yetkililer, yaşanan felaketin sorumluluğunu üstlenmek yerine, olayı sorgulayan gazetecilere saldırıyor. Bu durum, medya üzerindeki baskının ve çevre felaketlerinin yönetimindeki eksikliklerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
17 Şubat 2024

Pop yıldızı Tarkan, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı direnen İkizköylülere destek verdi. Köylüler, 2019'dan bu yana YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Tarkan, jandarmanın köylülere saldırısına tepki göstererek İkizköy direnişçilerine destek çıktı ve Twitter hesabından bir video paylaştı.
25 Temmuz 2023

Oksit Kırıcı Mühendisi Şenol Demir, Anagold madeninde çalıştığı dört yıl boyunca yaşanan bir heyelan olayını anlattı. Demir, heyelanın meydana geldiği gün maden sahasında dinamit patlatıldığını ve bu patlamanın heyelanı tetiklemiş olabileceğini ifade etti. Olay günü çatlaklar tespit edilmiş ve bölge güvenlik açısından boşaltılmıştı. Demir, göçük altında kalan bir personelin neden riskli bölgeye gittiğini bilmediğini belirtti ve tutuklandı.
20 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madeni için başlatılan ağaç kesimi sona erdi. 2019'dan bu yana madene karşı mücadele eden köylüler, ağaç kesimine karşı direniş gösterdi. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini duyurdu ve bölgedeki eylemler sırasında polis ve jandarmaya saldırıldığı iddiasında bulundu.
30 Temmuz 2023

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

İliç'te meydana gelen maden felaketinin ardından, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve diğer bürokratlar ile şirketin üst yönetiminin sorumluluğu olduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Madenin neredeyse hiç denetlenmediği, daha önce yaşanan liç yığını kayması ve zehirli atık sızıntısı üzerine yapılan denetimin ise Anagold için taşeron işler yapan özel bir şirkete yaptırıldığı belirlendi. Bu durum, dönemin bakanı Murat Kurum'un sorumluluğunu daha da artırıyor.
6 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Erzincan İliç'te 13 Şubat'ta meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldığı toprak kaymasının ardından yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, maden sahasındaki çatlaklarla ilgili yapılan uyarıların dikkate alınmadığı ve birçok kişinin ihmali olduğu belirlendi. Ön raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü gibi üst düzey yöneticilerin de bulunduğu beş kişi asli kusurlu, diğer birçok kişi ise tali kusurlu bulundu. Raporda, çatlakların oluşmasının nedeninin ihmal olduğu ve bu durumun işçilerin hayatlarını tehlikeye attığı vurgulandı.
17 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan toprak kayması olayına ilişkin soruşturma devam ediyor. Bu kapsamda, maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K. tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce de altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G'nin de aralarında bulunduğu sekiz zanlı tutuklanmış, üç zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
20 Mart 2024

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçük sonucu bir maden işçisi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Karadeniz Ereğli Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturmanın titizlikle devam ettiği belirtildi.
14 Eylül 2023
İşaretlediklerim