Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

Muğla Milas'ta, Çandır ve Kurudere köyleriyle beraber dokuz köyü etkileyecek olan boksit madeni projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Ancak bölgede antik kent ve 1'inci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Ayrıca yüzlerce yıllık zeytin ağaçları da mevcut. Maden ocağını işletecek olan Yıldızlar Grup, 1908,79 hektarlık alan için ruhsat almış ancak sadece 24.32 hektarlık alan için ÇED kapsamında başvuru yapılmış. Köy halkı kararı mahkemeye taşıyacak.
11 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

Ankara'da Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalelerle Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki araziler madencilik faaliyetleri için açılmaktadır. Özellikle Erdoğan'ın sınırlarını üç yıl önce değiştirdiği Araklı Pazarcık Yaylası ve Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası'ndaki altın ruhsatları satılmıştır. Bu durum, potansiyel ekolojik yıkıma ve altın madenciliğinin doğal alanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bahadır Özgür, altın lobisinin bu tür faaliyetlerle nasıl bir ekolojik yıkıma yol açabileceğini ve halkı nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
2 Mart 2024

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'nın taşınmazlarının iadesi talepleri üzerine mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hatay ve İstanbul'daki taşınmazların Hazine adına tescil edilmesi ve iade edilmemesi nedeniyle yapılan başvurular sonucunda, AYM ilgili davalarda Anayasa'nın 35'inci maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini belirtti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararları ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
6 Ocak 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Dilruba Kayserilioglu'nun tahliyesi sırasında resmi prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını belirtti. Kayserilioglu, Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği bir sokak söyleşisi nedeniyle tutuklanmıştı. Annesi, tahliye sırasında kendilerine haber verilmediği için tepki gösterdi. CTE, tahliye işlemlerinin yasalara uygun olarak yapıldığını ve Kayserilioglu'nun kişisel eşyalarının eksiksiz teslim edildiğini açıkladı.
30 Ağustos 2024

RTÜK, Açık Radyo'ya 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verdiği para cezası ve yayın durdurma cezasına karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti. Ankara Bölge 10'ncu İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddetti ve yürütmeyi durdurma kararını onayladı. Açık Radyo, bu kararı ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bulduğunu belirtti.
9 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Konya, Isparta ve Diyarbakır'daki enerji iletim hattı projeleri kapsamında bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Ayrıca, Adana'da dördüncü grup küçük alan maden sahası ihale edilecek. İhale edilecek sahalara ilişkin bilgiler en az 15 gün önceden MAPEG'in internet sitesinde duyurulacak.
17 Temmuz 2024

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde, belediye iştiraki Başakkent A.Ş. tarafından yıkılan bir evle ilgili olarak, yıkımdan bir ay sonra İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, evin arazisine Başakkent A.Ş.'nin ortak çıkmasının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Ev sahibi, belediye başkanı ve ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme kararına rağmen yıkım gerçekleştiği için telafisi güç zararlar meydana geldi.
23 Kasım 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim