İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında kontrollü bir toprak indirme çalışması yapıldığını duyurdu. 13 Şubat'ta aynı madende büyük bir toprak kayması meydana gelmiş ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Vali Aydoğdu, JeoRadar uyarı grubunun uyarısı üzerine alanın boşaltıldığını ve kontrollü bir şekilde toprak indirildiğini belirtti. Çalışmaların bu işlem sonrası kaldığı yerden devam ettiği bildirildi.
27 Mayıs 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

Sivas Valiliği, 13 Şubat'ta Erzincan'da meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciası sonrasında olası protesto eylemlerini engellemek amacıyla Erzincan'a gidişleri yasakladı. Yasak, Sivas coğrafi sınırları içerisinde 20/02/2024 günü saat 23.59'a kadar yedi gün süreli olarak uygulanacak. Bu karar, maden faciası ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunun tepkisini engellemeyi amaçlıyor.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tarım arazilerine kurulması planlanan OSB projesi, Samsun İstinaf Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Köylüler, tarım arazilerinin ve köy mezarlığının OSB için tahsis edilmesine karşı çıkmış, muhtar İlyas Celep gerekli evrakları imzalamayı reddetmişti. Valilik ve kaymakamlık baskılarına direnen muhtar görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. Yargı süreci sırasında jandarma ve polis müdahalesiyle köylülerin ürünleri zarar görmüş ve 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporları ve Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bakanlık projeyi sürdürmüş ancak İstinaf Mahkemesi son kararıyla projeyi iptal etti.
25 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde toprak kayması yaşandı ve dokuz kişiye ulaşılamıyor. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, yaşanan toprak kaymasının ardından Fırat Nehri'ne herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını açıkladı. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve çalışmalar durdurulmuştu; ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
13 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

Cem Adrian'ın 6 Ağustos'ta Yozgat Sarıkaya'da vereceği konser, Sarıkaya Belediyesi tarafından iptal edildi. İptal kararı, Ankara'nın AKP'li eski belediye Başkanı Melih Gökçek'in konser afişini paylaşıp, konserin gerçekleşmeyeceğini ima eden bir tweet atmasının ardından geldi. Konserin iptal edilmesinin ardından Cem Adrian, Twitter hesabından 'Elbet bir gün buluşacağız' şarkısını paylaştı.
27 Temmuz 2023

Ardahan’ın Göle ilçesinde altı ayrı maden sahası oluşturulmuş olup, bu sahalardan bazıları Koza Altın ve Cemar Madencilik'e verilmiştir. Bölgedeki meralar, köyler ve ilçe merkezi madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Devlet Su İşleri, taşkın riski olan alanların kullanılmaması gerektiğini belirtmiş, ancak bu alanlar Koza Altın’ın ruhsat sahasının büyük bir kısmını kapsamaktadır. Avukat Cömert Uygar Erdem, maden sahalarının deprem ve taşkın riskleri taşıdığını ve bu durumun doğal hayat ile can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
20 Haziran 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaya geçişleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelere yazdığı Kürtçe uyarılar, valilik tarafından bir kez daha silindi. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, farklı dillerde kamusal hizmete erişimin hukuki bir problem teşkil etmediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın 26 Temmuz'da yayınladığı genelgeye dayanarak yapılan bu işlemin iptali için Diyarbakır Barosu, Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
6 Ağustos 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin linyit madeni sahası için kamulaştırılması kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınmıştı. Ancak bu karar, kısa bir süre sonra yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edildi. Akbelen Ormanı daha önce, termik santrallere linyit sağlamak amacıyla ağaç kesimi planları nedeniyle gündeme gelmiş ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin direnişi yaşanmıştı.
14 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Vaniköy’de ormanlık arazi içindeki izinsiz inşaat faaliyetleriyle ilgili inceleme başlattı. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, gerekli cezai işlemlerin yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne uyarı yazısı gönderildiğini belirtti. İnşaat faaliyetlerinin Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde gerçekleştiği tespit edildi.
22 Ağustos 2024

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazıyla engellendi. 2019'dan bu yana süren direnişe rağmen, ağaç kesimi devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği kesim alanına giden köylülere jandarma tarafından biber gazı sıkıldı. İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atay, yapılan işlemin anayasal bir suç olduğunu belirtti.
28 Temmuz 2023
İşaretlediklerim