Rize'nin İkizdere ilçesinde, Cengiz İnşaat'ın doğa katliamı yaptığı bölgede direniş gösteren yerel halk, çoğunluğun desteğini alamadıklarını ifade ediyor. İkizdere'de yapılan son seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek oranda oy alırken, direnişte yer alan az sayıda kişi, halkın bu durumu anlamadığını ve ileride farkına varacaklarını düşünüyor. İktidarın direniş sırasında halkı direnişe katılmamaları için ziyaret ettiği, maddi destekler sağladığı ve işten atmakla tehdit ettiği iddia ediliyor. İkizdere'nin yoksul bir yer olması nedeniyle, halkın bu tür destekleri kaybetmek istemediği belirtiliyor.
18 Mayıs 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ve maliyeti 2 milyar lirayı aşan ihaleye dair iptal talebi, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İhale, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtilen doğal afet, salgın hastalık, savaş gibi durumlarda başvurulan usülle yapıldı. Mahkeme, ihalenin hukuka uygun olduğunu belirtti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin iptal talebi üzerine dosya, Danıştay'a taşındı.
26 Temmuz 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hatay'da yıkılmak üzere olan ve işyeri ile konutların laboratuvar test sonuçlarını içeren evrakların bulunduğu binadaki belgelerin savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla alındığını duyurdu. Avukat Bedia Büyükgebiz, yıkım girişimini engellemek için alana giden ÇHD'li avukatların, yıkılan binalardan birinin depremle diğerinin ise kepçeyle yıkıldığını ve yerdeki belgelerin her iki enkaza da ait olabileceğini belirtti. ÇHD, evrakların teslim alınmasını başarı olarak duyurdu.
13 Şubat 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan için Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 2018'de Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanan eylemde polis müdahalesi olmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müdahaleyi savunmuştu. Aydoğan'ın şikayeti üzerine savcılık takipsizlik kararı vermiş, ancak AYM, savcılığın ve sulh ceza hakimliğinin etkili bir soruşturma yürütmediğine hükmetti. Aydoğan'ın Soylu hakkındaki suç duyurusu ise hala Ankara başsavcılığında açık durumda.
23 Nisan 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, siyanür sızdırma şikayetiyle daha önce de gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira ceza almıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür tehlikesi ve ihmal ile ilgili soruları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönlendirirken, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun siyanürle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
13 Şubat 2024

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay'da hasarsız evlerin rezerv alan kapsamına alınarak yıkım kararı verilmesi, bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı. Evlerini boşaltmaları için 20 gün süre verilen aileler, bu karara karşı çıkıyor ve barınma sorunlarının çözülmediğini belirtiyor. Çekmece Mahallesi'nde yaşayanlar, kira ve taşınma yardımı konusunda belirsizlikler yaşarken, yetkililerin bu konuda adım atmamasından şikayetçi. Mahalle sakinleri, evlerini terk etmeyeceklerini ve tebligatların geri çekilmesini talep ediyor.
25 Temmuz 2024

CHP'nin kontrolüne geçen Çekmeköy Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ensar Vakfı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile daha önce imzalanmış olan protokolleri iptal etti. Bu protokoller, 30 Aralık 2020'de dört yıl süreyle imzalanmış ve çeşitli sosyal ve kültürel projelerin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştı. Belediye Başkanı Orhan Çerkez, bu iptallerin ardından vakıflarla yapılan çalışmaları değerlendirerek kamuya olan faydalarını gözden geçirecek.
9 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen 450 hakim ve savcının göreve iadesi kararına ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarına tepki gösterdi. Erdoğan, bu kararların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi'nin sık sık bu tür kararlar almasının ciddi manada rahatsızlık yarattığını ifade etti. Ayrıca, Erzincan'da yaşanan büyük bir heyelan sonucu 9 madencinin toprak altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yerel seçimlere de değinen Erdoğan, 31 Mart'ın bazı siyasi figürler için son olacağını öngördü.
15 Şubat 2024

Antalya'nın Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal'ın makam odasındaki eşyalar, yaklaşık 100 milyon liralık borç nedeniyle haczedildi. Belediyenin 70 milyon lira karşılığında hizmet aldığı firma, faiziyle 100 milyon liraya yaklaşan alacağını tahsil edemediğini belirterek icra dairesine başvurdu. İcra dairesi, alacaklı firmanın talebini onaylayarak belediye binasındaki eşyaların haczedilmesine karar verdi. Haciz işlemi sırasında belediye başkanı borcu ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için verilen ihale sonucu başlayan inşaat çalışmaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve doğa savunucularının açtığı beş ayrı dava sonucunda Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, projenin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ihaleyi alan Safa İnşaat şirketi henüz bir açıklama yapmadı. Bayram sonrasında durumun netleşmesi bekleniyor.
21 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, 'imar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları' iddiasıyla Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar Müdürü S.D. ve eski İYİ Parti Gökçeada İlçe Başkanı H.E. tutuklandı. Diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı, Çetin'in görevinden tedbiren uzaklaştırıldığını duyurdu.
4 Şubat 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle yurt dışındaki programını yarıda kesme kararı aldı. İliç ilçesindeki bir altın madeninde toprak kayması sonucu dokuz maden işçisine ulaşılamıyor. Bakan Bayraktar, kriz merkezinde gelişmeleri takip ettiklerini ve arama kurtarma çalışmalarını yakından koordine etmek için bölgeye geçeceğini duyurdu. Ayrıca, madenle ilgili daha önce yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildiği ve çeşitli güvenlik endişeleri dile getirildiği belirtiliyor.
13 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim