Kuzey Atlantik'te, Titanik enkazını turistlere göstermek üzere dalış yapan ve içinde beş kişinin bulunduğu bir turist denizaltısıyla irtibat kesildi. Denizaltı, son sinyalini pazar sabahı gönderdikten sonra 24 saatten fazla süredir kayıp durumda. ABD ve Kanada'dan ekiplerin katılımıyla arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının 70 ila 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu belirtiliyor. İngiliz milyarder Hamish Harding'in de denizaltıda olduğu iddia edilmiş, ancak bu bilgi daha sonra gizlilik gerekçesiyle paylaşımdan kaldırılmıştır.
19 Haziran 2023

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, 2 bin 175 yıl öncesine tarihlenen 'Dans Eden Musa' heykeli bulundu. Helenistik döneme ait olan ve kaidesiyle birlikte çıkarılan heykel, başı ve kolları eksik olmasına rağmen günümüzde bilinen tek Dans Eden Musa heykeli olarak kayıtlara geçti. Heykel, daha sonra Muğla Müzesi'nde sergilenecek. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Philiskos'un ilham perilerine ait toplam dokuz Musa heykelinin olduğunu ve diğerlerini de bulmayı umduklarını belirtti.
7 Aralık 2023

Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi'nde, İngiliz yapımı 300 yıllık iki büyük saat restore ediliyor. Bu saatler, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Osmanlı Pazarı Saatleri olarak bilinen ve Osmanlı kültürünün estetik beğenisini yansıtan bu saatler, ahşap kasaları ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon işlemi sırasında orijinal desenlere müdahale edilmediği belirtiliyor.
16 Mayıs 2024

Fransa'nın Metz, Nancy, Nantes, Nice, Strazburg, Toulouse ve Versay kentlerinde yayaların kırmızı ışıkta durma alışkanlığını artırmak için trafik lambalarına turuncu ışık eklendi. Test aşamasında olan bu uygulama ile insan silüetindeki turuncu lamba, kırmızı ışıktan önce yanarak yayaların dikkatini çekmeyi ve kurallara uymalarını hedefliyor. Versay kenti, maliyet gerekçesiyle uygulamadan çekildiğini duyurdu. Yol Kazalarını Önleme Derneği, Versay'ın kararını eleştirdi. Yapılan araştırmalar, Fransız yayaların kırmızı ışıkta durma konusunda isteksiz olduğunu ve yayaların karıştığı kazaların büyük bir kısmının ölümle sonuçlandığını ortaya koydu.
30 Nisan 2023

Prenses Diana'nın beyaz koyunların arasında tek bir siyah koyunun yer aldığı ünlü kazağı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi tarafından 1,14 milyon dolara satıldı. Kazak, 1981'de Diana'nın Galler Prensi Charles'la evliliğinden haftalar önce giydiği ve Kraliyet ailesi içindeki yerinin sembolü olarak tanımlanan bir parçadır. Kazanan kişinin kimliği açıklanmadı.
15 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman'da bir iftar programında yaptığı konuşmada, Hazine'den çalındığını öne sürdüğü 418 milyar doları Türkiye'ye geri getireceğini ve çalanların yanına kar bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, ayrımcılığa karşı olduklarını, hakkın ve adaletin yanında olduklarını ifade etti ve vatandaşlara 14 Mayıs'ta adaletten yana oy kullanmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, eleştirilere açık olduklarını ve hatalarını kabul edebileceklerini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiği Hatay'daki Rönesans Sitesi'nin mühendislerinden E.D. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında E.D. hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve gözaltına alındı. Daha önce, Rönesans Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun ve yapı denetim sorumlusu Ali Onur Çinçinoğlu da tutuklanmıştı.
22 Eylül 2023

Ayasofya'nın meşhur kedisi Gli'nin Kasım 2020'de hayatını kaybetmesinin ardından yerine 'Kılıç' isimli bir kedi getirilmişti. Ancak Kılıç'ın da kaybolması üzerine, bu kez 'Seymen' isimli bir kedi Ayasofya'ya getirildi. Seymen, kaybolan kedi Kılıç'ın torunu olarak belirtiliyor.
13 Ağustos 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen 2023 Rugby Dünya Kupası'nın açılış töreninde yuhalandı. Macron, Fransa Stadyumu'nda konuşma yaparken, izleyicilerin bir kısmı tarafından yoğun şekilde ıslıkla protesto edildi. Macron'un konuşması zor duyuldu ve konuşmasını turnuvanın 10'uncusunun başladığını ilan etmesi ardından sonlandırdı. Rugby Dünya Kupası, tamamı Fransa'da düzenlenen ilk kupa olma özelliğini taşıyor.
9 Eylül 2023

Britanya’daki Bonhams müzayede evinde, Fatih Sultan Mehmet’in en eski portresini taşıdığı belirtilen bronz madalyon satışa çıkarıldı. Madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya açılmıştı. Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı ve tılsım amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.
22 Mayıs 2024

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen genel seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim görevlilerine ve gönüllülere, imzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar sandıkların başından ayrılmamaları çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, millet iradesinin doğru şekilde yansıması için onların kararlılığının önemli olduğunu belirtti.
14 Mayıs 2023

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim