Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Fransa'nın Adge kasabasının belediye başkanı Gilles d’Ettore, ölü babasıyla konuşmak için kamu kaynaklarını kullanarak fal baktırdı. Dört yıl boyunca falcı Sophia Martinez'e lüks tatiller için ödeme yapan başkan, meleklerin ve ölülerin kendisini aradığını iddia etti. Olayların ortaya çıkmasının ardından hem belediye başkanı hem de falcı tutuklandı. Falcı, kadınların kaldığı bir koğuşta cadılıkla suçlandığı için hücreye konuldu.
27 Mayıs 2024

Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Mısır'ın güneyindeki tarihi Abidos kentinde, Firavun 2'nci Ramses Tapınağı'nda ABD ve Mısırlı arkeologlar tarafından yürütülen kazı çalışmalarında 2 binin üzerinde mumyalanmış koç başı ve Altıncı Hanedan dönemine ait benzersiz mimari tasarıma sahip bir yapı bulundu. Mumyalanmış koç başlarının adak kurbanı olarak kullanılmış olabileceği veya 2. Ramses'in ölümünden sonraki bin yıl boyunca kutsanmaya devam ettiği düşünülüyor. Keşif, Abidos'taki 2'nci Ramses Tapınağı'nın tarihine dair önemli ayrıntıları ortaya çıkardı.
26 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

Kocaeli Topçular limanından Fransa'nın Sete kentine giden Galata Seaways isimli kargo gemisinde yaklaşık 15 kaçak sığınmacı tespit edildi. Gemi personeli kendilerini güvene alarak alarm verdi ve durum Fransa Sahil Güvenliği'ne iletildi. Fransa, durumu İtalya'ya bildirdi ve İtalya donanması Napoli açıklarında kurtarma operasyonu düzenledi. İki helikopterle gerçekleştirilen operasyon sonucunda 15 kişilik grup yakalandı ve İtalya Savunma Bakanı operasyonun başarıyla sonuçlandığını duyurdu.
11 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Hatay'daki yıkımın simgesi haline gelen Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede binanın neden çöktüğünü bilmediğini söyledi. Coşkun, depremin dalga boyunun farklı olabileceğini ve yeryüzüne yakın olmasının yıkıma neden olmuş olabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ayrıca, Karadağ'a gitme planının işlerle ilgili olduğunu ve depremden kaçmak için olmadığını iddia etti.
11 Şubat 2023

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Korucuk Mahallesi Çürüksu Deresi yatağında hareketsiz bir kişi görüldü. Polise bildirilen olay yerine gelen Cinayet Büro Amirliği ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen kişinin elleri ve ayakları bağlanmış, silahla vurularak öldürüldüğünü belirledi. Ceset, savcının incelemesinin ardından otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
16 Ekim 2023

Titian’ın 1995’te çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans döneminden tablo, 17 milyon 560 bin sterline satıldı. Bu satış, sanatçı için müzayede rekoru kırdı. Tablo, Meryem Ana’yı İsa’yı bebekken kucağına almış ve Yusuf’u da ona bakarken tasvir ediyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu.
3 Temmuz 2024

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

Fransa'daki Carrefour marketler, ürünlerin boyutlarının küçülmesine rağmen fiyatlarının düşmediğine dikkat çekmek için raflarına uyarı çıkartmaları yerleştirdi. Bu çıkartmalar, tüketicileri 'küçülme' konusunda uyarıyor ve firmaları fiyatları düşük tutmaları için baskı yapmayı amaçlıyor. Bir çikolata markası sözcüsü, hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatlarının ortalama %9,3 oranında arttığını belirtti.
24 Eylül 2023

Arkeologlar, Michigan’ın kuzeyinde yer alan Colonial Michilimackinac’ta 18. yüzyıldan kalma bir pirinç ticaret yüzüğü buldu. Yüzük, 1780’lerden kalma bir yıkım moloz yığınında bulundu ve Mackinac Eyaleti Tarihi Parkları tarafından 'heyecan verici' bir keşif olarak tanımlandı. Bu yüzük, laik ticaret malları arasında yer alıyor ve bölgedeki arkeolojik kazılar 1959'dan beri devam ediyor.
29 Haziran 2024

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 6 Mayıs'ta gerçekleşecek taç giyme töreni, yüzlerce yıllık gelenekleri yansıtacak. Tören, 1300'lü yıllarda yazılan 'Liber Regalis' adlı esere dayanıyor ve Kral 3. Charles, tüm hükümdarların oturduğu Taç Giyme Tahtı'na oturacak. Tören sırasında Kral iki, eşi bir taç takacak ve tören, geleneksel unsurları koruyarak daha kısa ve modern bir şekilde gerçekleşecek. Kral, Aziz Edward Tacı'nı giydikten sonra resmi olarak kral olacak ve tören sonrası İmparatorluk Devlet Tacı ile katedralden ayrılacak.
5 Mayıs 2023

Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik seferler düzenleyen OceanGate şirketine ait bir denizaltı kayboldu. Şirketin, denizaltının geliştirilme sürecinde güvenlikle ilgili defalarca uyarıldığı belgeler ortaya çıktı. Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge, 2018'de mahkemeye sunduğu raporda denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Deniz Teknolojisi Topluluğu da şirketi denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutması konusunda uyardı.
21 Haziran 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Türkiye'nin Lyon Başkonsolosu Cemil Çağdaş Yıldırım, Lyon Başpiskoposu Olivier de Germay'e bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında çekilen fotoğrafta, Başkonsolos Yıldırım'ın memnuniyetsiz bir ifadeyle Başpiskopos'un bir adım önünde durmaya çalıştığı ve şehadet parmağını kaldırdığı görülüyor. Ahmet Hakan bu davranışları eleştirerek, Başkonsolosun bu tür davranışlarla Türklük ve Müslümanlık karşıtı bir propaganda yürüttüğünü öne sürüyor.
12 Mayıs 2024

Antalya'da tatil yapan Belçikalı Kim ve Warre adlı çift, topladıkları üç taş parçası nedeniyle yurt dışına çıkış yasağına tabi tutuldu. Çiftin valizinde bulunan taşlar, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle polise bildirildi. Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenmesi bekleniyor. Çift, taşların tarihi eser niteliği taşımadığını ve evlerindeki akvaryuma koymak için topladıklarını belirtti.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim