İran'da 'ahlak polisi' olarak bilinen birimin gözaltı yetkisi kaldırıldı. Bu karar, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin zorunlu başörtüsü kuralına karşı geldiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan 'özgürlük' protestolarının ardından geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, 'ahlak polisi'nin artık uyarı devriyesi olacağını ve gözaltına almayacağını belirtti.
20 Temmuz 2023

İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi, İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların özgürlüklerini talep ettiği protestolara destek olmak amacıyla aydınlatıldı. Mehsa Emini, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmişti. Emini'nin ölümü ülke genelinde protestolara yol açtı ve bu süreçte birçok kadın öldürüldü veya gözaltına alındı. Protestolara katılan bazı göstericiler idamla yargılanırken, dört kişinin idam cezası infaz edildi.
17 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar devam ederken, bu protestoları takip eden gazeteciler de tutuklanıyor. Emini'nin cenaze töreni hakkında haber yaptıktan sonra 'gösterileri kışkırtmak' suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Elahe Muhammedi'nin ardından, kız kardeşi ve aynı zamanda gazeteci olan Elnaz Muhammedi de Tahran'daki Evin Savcılığı'nda ifade vermek için gittiğinde tutuklandı. İran Gazeteciler Sendikası, Emini protestolarıyla ilgili olarak yaklaşık 70 gazetecinin gözaltına alındığını ve şu anda 28 gazetecinin gözaltında olduğunu bildirdi.
5 Şubat 2023

Diyarbakır'da sekiz yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı ve dört sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Sanıklar arasında Narin'in amcası, annesi, abisi ve bir komşusu bulunuyor. İddianamede, sanıkların olay anında aynı evde oldukları ve cinayeti birlikte planlayarak gerçekleştirdikleri belirtiliyor. Olay, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde gerçekleşmiş ve Narin'in cansız bedeni kaybolduktan 19 gün sonra bulunmuştu.
21 Ekim 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

İran’ın başkenti Tahran ve Elburz eyaletinde aşırı sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları bir gün tatil edildi. Hükümet, bu kararın halkın sağlığını korumak ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla alındığını belirtti. Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken, Tahran’da 41 dereceye ulaşması bekleniyor. Daha önce de 26-27 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle tatil kararı alınmıştı.
7 Ağustos 2024

İranlı oyuncu ve tercüman Shailin Asadollahi, İstanbul'da gözaltına alındı ve Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Asadollahi, daha önce kendisinden şikayetçi olan bir kişi tarafından şikayet edilmesi sonucu gözaltına alındığını belirtti. İran'a sınır dışı edilmesi durumunda hayatının tehlikede olabileceği ifade ediliyor, zira Asadollahi siyasi bir aileden geliyor ve kardeşleri Evin Cezaevi'nde siyasi aktivist olarak tutuluyor. Arkadaşları ve destekçileri, Asadollahi'nin serbest bırakılması için dayanışma çağrısında bulunuyor.
24 Kasım 2023

İranlı popçu Mehdi Yarrahi, başörtüsü zorunluluğuna karşı bestelediği 'Roosarito' adlı şarkı nedeniyle tutuklandı. Şarkının klibinde, dans eden başörtüsüz kadınların görüntüleri ve özgürlük temalı sözler yer alıyor. Yarrahi, klibi 'Kadın, yaşam, özgürlük' hareketinin 'ön saflarında parlayan yurdunun kadınlarına' adamıştı. Yarrahi'nin avukatı Mustafa Nili, müvekkilinin tutuklandığını Twitter hesabından duyurdu.
30 Ağustos 2023

İran'da, İslami değerleri yaymakla görevli Gilan İli Kültür ve İslami İrşat Dairesi Başkanı Rıza Çağati, eşcinsel seks videosu yayıldığı iddiasıyla görevden alındı. Videonun içeriği ve videodaki kişilerin kimlikleri doğrulanmadı ancak yetkililer, olay hakkında başlattıkları soruşturma sürerken Çağati'yi görevden aldıklarını duyurdu. Çağati aynı zamanda dindarlık ve başörtüsüne odaklanan bir kültürel merkezin de kurucuları arasındaydı. İran'daki şeriat hukukuna göre eşcinsel ilişkiye idama varan cezalar verilebiliyor.
30 Temmuz 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında sekiz şüpheli hakkında tutuklama talebinde bulunuldu. Gözaltına alınan 11 şüpheliden sekizi, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel de dahil olmak üzere, mahkemeye sevk edildi. Bilirkişi raporunda iki kurumun da ihmali olduğu belirtilmişti.
26 Temmuz 2024

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde Alaçatı Mahallesi'nde çıkan orman yangını nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti. Yangının çıkmasına sebep oldukları iddiasıyla dört kişi gözaltına alındı. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığını ve ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındığını belirtti. Şüphelilerin bahçede yaptıkları kaynak ve hızar işleri sırasında çıkan kıvılcımların yangına neden olduğu açıklandı.
15 Temmuz 2024

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılığı operasyonunda, taklit internet siteleri üzerinden mağdurların hesaplarını ele geçirdiği iddia edilen 48 şüpheliden 19'u tutuklandı. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü serbest bırakılırken, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 15 kişi oldu. Şüphelilerin sahte siteler kurduğu, sahte reklam logoları oluşturduğu ve haksız yere 50 milyon lira kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
18 Mart 2023

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, ağır ceza mahkemesinde görülen bir dava nedeniyle yakalama kararı bulunan C.K. gözaltına alındı. Arkadaşları B.Y. ve A.D. tarafından ziyaret sırasında getirilen simit içerisinde uyuşturucu haplar bulundu. İki şüpheli gözaltına alındı ve uyuşturucu madde ticareti suçundan işlem başlatıldı. B.Y. serbest bırakılırken, yaşı küçük olan A.D. tutuklandı. Gözaltında bulunan C.K. ise adliyeden serbest bırakıldı.
15 Ocak 2023

Zonguldak'ta Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'nin yakılarak öldürüldüğü iddiası üzerine gözaltına alınan altı şüpheliden üçü tutuklandı. Nourtani'nin cesedi 10 Kasım'da bir ormanlık alanda bulunmuş ve ruhsatsız maden ocağında fenalaştıktan sonra yakıldığı iddia edilmişti. Şüphelilerin benzin aldıkları kamera kayıtlarıyla tespit edildi. Savcılık sorgularının ardından üç şüpheli tutuklanırken, diğer üçü adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
13 Kasım 2023
İşaretlediklerim