Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına stopaj getirilmesiyle birlikte bu hesaplardan çıkış hızlandı. Ağustos ayında KKM’ye uygulanan vergi avantajı kaldırılmış ve altı ay vadeli hesaplarda yüzde 7,5, bir yıla kadar vadeli hesaplarda ise yüzde beş stopaj uygulanmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM bakiyesi 2 Ağustos haftasında 67,7 milyar 719 milyon lira azalarak 1,8 trilyon liranın altına geriledi. Bu, KKM hesaplarında haftalık bazda oransal olarak en yüksek gerileme olarak kaydedildi.
9 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 3 Kasım haftasında 2 trilyon 921 milyar 667 milyon lira olan toplam tutar, 10 Kasım haftasında 2 trilyon 838 milyar 788 milyon liraya geriledi. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve Türk Lirası mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor. KKM, hesap sahiplerine faiz ve kur farkı ödemesi yapılmasını içeren bir uygulama olup, bu maliyet bütçeden karşılanıyor.
16 Kasım 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de vergi yükünün yüksek olduğu algısının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Şimşek, enflasyonla mücadele, ekonomik büyüme ve dış finansmana erişim konularında hükümetin hedeflerini açıkladı. Muhalefet milletvekilleri ise Türkiye'nin enflasyon ve faiz oranlarında Avrupa'da birinci sırada olduğunu vurgulayarak Şimşek'i eleştirdi. Şimşek, fiyat istikrarını sağlamak için gereken adımların atılacağını ve vergi adaletinin güçlendirileceğini ifade etti.
15 Kasım 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki para miktarı son 10 haftada 400 milyar lira azaldı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyonun daha da yükselmesine neden olmuştu. Bu durumu dengelemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor.
3 Kasım 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 3 Kasım haftasında 2 trilyon 921 milyar 667 milyon TL'ye geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında faizleri düşürme kararı sonrası başlatılan KKM uygulaması, hesap sahiplerine faiz ve kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve bu maliyet bütçeden karşılanıyor. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarını azaltma yönünde adımlar atıyor.
9 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 367 milyar liraya geriledi. Haftalık çıkış yaklaşık 15 milyar lira ile sınırlı kaldı. Eski ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyona rağmen faizlerin düşürülmesi sonucu enflasyonun artması ve dövizin yükselmesi üzerine KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması ve TL mevduatının desteklenmesi yönünde adımlar atıyor.
15 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırlandığını ve dar gelirli vatandaşlara yönelik hükümler içermediğini belirtti. Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenlemeler önerdiklerini ifade etti. Ayrıca, kayıt dışılıkla mücadele ve gönüllü uyumu artıracak adımlar atacaklarını vurguladı.
16 Temmuz 2024

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele etmek için KKM hesaplarına yönelmiş ve bu hesaplarda faiz tutarı ve kur farkı ödenmişti. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Politika faizi seçimden beri yükseltildiği için KKM hesaplarındaki faiz oranları da yükseliyordu.
25 Eylül 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, yaklaşık altı ay içinde 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liradan 2 trilyon 382 milyar 488 milyon liraya geriledi. Bu düşüş, KKM hesaplarındaki bir trilyondan fazla paranın erimesi anlamına geliyor. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürme kararı ve dövizdeki artışı frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurması, bu durumun arka planını oluşturuyor. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması ve TL mevduatının desteklenmesi yönünde adımlar atıyor.
8 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsayacak. Şimşek, yatırım yapan mükellefler için de yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kararla ilgili tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
29 Ağustos 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 343 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmesi sonucu dövizin yükselmesiyle, KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor. KKM hesaplarından çıkışın yavaşladığı gözlemleniyor.
22 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyası ile bir araya gelerek ekonomik reformlar ve enflasyonla mücadele konularında açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin cari açığının ve rezerv yetersizliğinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Şimşek, 2025 ve 2026 yıllarının ekonomik açıdan daha iyi olacağını ifade ederek, iş dünyası ve çalışanlardan sabırlı olmalarını istedi.
27 Eylül 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 323 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürmesi sonucu başvurulan KKM uygulaması, bütçeden önemli bir yük oluşturmuştu. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması yönünde adımlar atıyor. KKM hesaplarından çıkışın sürdüğü gözlemleniyor.
29 Şubat 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüş hızı geçen hafta yavaşladı. KKM, geçen hafta 40,5 milyar lira gerileyerek toplamda 1,62 trilyon liraya ulaştı. Temmuz başında şirketlerin KKM'ye yönelik vergi avantajlarının sonlandırılması ve bu ay yayımlanan düzenlemeyle KKM hesaplarına stopaj getirilmesi, hesaplardan çıkış hızını artırdı.
29 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP'li vekillere yaptığı sunumda, enflasyonun yıl sonunda beklenenden biraz daha yüksek olacağını belirtti. Şimşek, asgari ücrete enflasyona göre zam yapılacağını ve tasarruf önlemleri kapsamında kamudaki kiralık taşıt sayısının azaltıldığını ifade etti. Ayrıca, İsrail ile ihracatın durdurulmasının enflasyonu etkilediğini ve mali disiplini yeniden tesis ettiklerini vurguladı. Şimşek, tasarruf yapmanın önemine dikkat çekerek, kendisinin de tasarruf yaptığını söyledi.
18 Ekim 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 303 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürme kararı ve dövizdeki artışı frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurması, bütçeden önemli bir yükün karşılanmasını gerektirmişti. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarının azaltılması yönünde adımlar atıyor. KKM hesaplarındaki bu düşüş, son dönemdeki ekonomi politikalarının bir yansıması olarak görülüyor.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim