Hollanda'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde gidiyor. Seçimde dört büyük parti ve çok sayıda küçük parti yarışıyor. Anket sonuçlarına göre PVV 35, İşçi Partisi (PvdA) 26, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) 23 ve Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 milletvekili kazanıyor. Hollanda'da koalisyon hükümetleri kurma geleneği olduğundan, yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca veya aylarca sürebilir.
22 Kasım 2023

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau, 18 yıllık evliliklerini sonlandırma kararı aldı. Trudeau, bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Çiftin üç çocuğu bulunuyor. Kanada Başbakanlık Sözcüsü Alison Murphy, çiftin ayrılma kararıyla ilgili tüm yasal ve etik adımların atıldığını belirtti.
3 Ağustos 2023

TRT Van muhabiri Behçet Özen, evinde ölü bulundu. İki gündür haber alınamayan Özen'in evine giden çalışma arkadaşları, kapının açılmaması üzerine 112 Acil Çağrı Merkezi'ne başvurdu. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, Özen'i mutfakta hareketsiz buldu ve yaşamını yitirdiği belirlendi. Özen'in yalnız yaşadığı ve kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi. Kesin ölüm nedeni yapılacak otopsi sonrası belirlenecek.
21 Eylül 2023

Nevşehir'in Avanos ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi ve kızını otel havuzunda bıçaklayarak öldüren zanlı Y.T, tutuklandı. Olayın ardından kaçan Y.T, jandarmaya giderek teslim oldu ve ifadesinin ardından nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Anne ve kızının bir süre önce Danimarka’dan memleketleri Adana’ya geldikleri ve Avanos’ta tatilde oldukları öğrenildi.
23 Temmuz 2023

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, oğluyla birlikte bisiklete binerken kaza geçirerek yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kafasını yere çarpan ve kısa süre bilincini kaybeden De Croo'nun Gent Hastanesindeki testler sonucunda durumunun iyi olduğu belirlendi. Hafif yaralanan başbakan, birkaç saat sonra taburcu edildi ve pazar gününü dinlenerek geçireceği, kazanın gelecek haftaki programını etkilemeyeceği açıklandı.
4 Haziran 2023

Türkiye'den Hollanda'ya vize başvurusu yapan yazılım geliştirici Selin Tunç, başvurusunun reddedilmesinin ardından yaşadıklarını Twitter üzerinden paylaşarak sorunun çözülmesini sağladı. Tunç, Google'dan aldığı etkinlik daveti için vize başvurusunda bulunmuş, ancak evli olduğu ve çocuğunun olduğuna dair belgeler konsolosluk tarafından kabul edilmemişti. Sorun, Tunç'un eşinin kimlik bilgilerinin dijital ortama aktarılmadığının anlaşılması ve belgelerin doğrudan konsolosluğa e-posta ile gönderilmesi sonucu çözüldü ve vize verildi.
15 Haziran 2023

Hollanda'da gerçekleşen seçimlerde aşırı sağcı lider Geert Wilders'ın partisi, beklenenden fazla oy alarak 35 koltuk kazandı ve birinci oldu. Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz'ün partisi ise üçüncü sırada yer aldı. Seçim sonuçları hem Türkiye'de hem de Hollanda'da büyük ilgi gördü. Anketlerin yanılması ve Wilders'ın partisinin başarısı sürpriz olarak değerlendirildi. Koalisyon görüşmelerinin başlaması bekleniyor ve Wilders'ın başbakan olabilmesi için diğer partilerle işbirliği yapması gerekiyor. Ancak diğer büyük partilerin Wilders ile koalisyon kurmayı reddetmeleri nedeniyle bu ihtimal zayıf görünüyor.
23 Kasım 2023

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, eşinin katili Ogün Samast'ın tahliye edilmesine tepki göstererek adaletsizlik vurgusu yaptı. 'Cumhuriyeti’in 100’üncü yılında Azınlık Hakları Konferansı'nda konuşan Rakel Dink, bu kararın kendilerini yasın en ağır günlerine geri götürdüğünü belirtti ve yıllardır katillerle aynı havayı soluduklarını ifade etti. Ayrıca, adaletin sağlanmasının ülkenin demokratikleşmesi için şart olduğunu dile getirdi.
17 Kasım 2023

ABD'de yapılan bir araştırma, ortak banka hesaplarına sahip çiftlerin evliliklerinin daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koydu. Journal of Consumer Resource dergisinde yayımlanan çalışmada, 230 çift iki yıl boyunca incelendi. Araştırmacılar, ortak hesap kullanan çiftlerin ilişkilerinde daha güçlü bir bağ hissettiklerini ve finansal ilişkilerini 'değiş tokuş' mantığından ziyade karşılıksız yardımlaşma olarak gördüklerini belirtti. Ayrı hesap kullanan çiftler ise finansal ilişkilerini daha çok 'değiş tokuş' temelinde yürüttüklerini ve ilişkilerinin bitme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüklerini ifade etti.
8 Mayıs 2023

Kemal Derviş, uzun süredir ABD'de tedavi görmekteyken 74 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul doğumlu Derviş, ekonomi alanında yükseköğrenimini Britanya ve ABD'de tamamladı ve Dünya Bankası'nda önemli görevlerde bulundu. 2001 Türkiye ekonomik krizinin ardından Bülent Ecevit tarafından Türkiye'ye davet edilen Derviş, ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak bankacılık sektörüne düzenlemeler getirdi. Siyasi kariyerine CHP'de devam eden ve UNDP başkanlığı yapan Derviş, aynı zamanda yazar ve akademisyendi.
8 Mayıs 2023

Hollanda'da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yapılan ortak televizyon yayını sonrasında toplanan bağış miktarı 89 milyon avroya yaklaştı. Kampanyaya destek veren işletmeler hasılatlarını, sanatçılar ise sanat eserlerinin açık artırmayla elde edilen gelirlerini bağışladı. Türk asıllı Hollandalı sanatçılar Karsu Dönmez ve Hadise de canlı yayınlara katılarak destek verdi. Toplanan bağışlar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin temel ihtiyaçları için kullanılacak.
16 Şubat 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı Atlı Merasim Birliği için Hollanda'dan her biri 70 bin avro değerinde çok sayıda at satın alındığı bilgisini paylaşarak, bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soru önergesi yöneltti. Özel, Türkiye'nin ekonomik kriz ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ettiği bir dönemde yapılan bu harcamanın gerekçesini ve detaylarını sorguladı. Ayrıca, bu alımın israf olup olmadığı konusunda da sorularını iletti.
10 Mart 2023

UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde Hollanda ile Hırvatistan Rotterdam'daki Feyenoord De Kuip Stadı'nda karşı karşıya geldi. Normal süresi 2-2 biten maçta Hırvatistan, uzatma dakikalarında bulduğu gollerle maçı 4-2 kazanarak finale yükseldi. Hollanda'nın ilk yarıdaki golüne Hırvatistan ikinci yarıda iki golle yanıt verdi ve maç uzatmalara gitti. Hırvatistan, uzatmalarda attığı iki golle galibiyeti elde etti.
15 Haziran 2023

Hollanda'da yapılan eyalet seçimlerinde, ilk kez katılan 'Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi' (BBB) sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu aldı. Bu sonuç, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısının düşeceğini gösteriyor. Ipsos'un verilerine göre, BBB lideri Caroline van der Plas, hükümet ortaklarının BBB ile müzakere etmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 17'den 9'a düşerken, koalisyon ortaklarının sandalye sayısı da 32'den 24'e geriledi.
16 Mart 2023

Nepal'de 72 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı düştü ve yardımcı pilot Anju Khatiwada hayatını kaybetti. Khatiwada'nın eşi, 2006 yılında Yeti Havayolları'na ait bir uçağın düşmesi sonucu ölmüştü. Anju Khatiwada, eşinin ölümünden sonra sigortadan aldığı parayla pilotluk eğitimini tamamlayarak pilot olmuştu. Kazadan şu ana kadar kurtulan olmadığı ve Khatiwada'nın cesedinin kimliği henüz tespit edilemediği bildirildi.
16 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka ödemelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Göktaş, bu konunun önemli olduğunu ve üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçen yıl nafaka sorunu konusunda bir taslak hazırladığı ve bu taslağa göre evlilik süresine bağlı olarak nafaka ödeme sürelerinin belirlendiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Diken haber sitesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi Abdulkadir Karagöz'ün Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na atandığını ve 'ihale avcısı' olarak bilindiğini iddia eden haberine mahkeme tarafından içerik çıkarma ve erişim engeli kararı verildi. Karar, Karagöz'ün 'kişilik haklarının ihlali' gerekçesiyle başvurusu üzerine alındı. Haberde, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na yapılan atamalar ve bu atamaların özellikleri, vakıf yönetimindeki değişiklikler ve vakıfla ilgili diğer tartışmalar ele alınıyordu.
6 Aralık 2023

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 82 yaşındaki Sıddıka A. evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Olay yerine gelen ekipler, yaşlı kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü belirledi. Sıddıka A.'nın Alzheimer hastası eşi G.A. gözaltına alındı. Cenaze, incelemelerin ardından Bolvadin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
12 Eylül 2023

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim