Çin hükümeti, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak amacıyla çevrimiçi geçirdikleri zamanı sınırlandırmaya hazırlanıyor. 2 Eylül'de uygulamaya girecek düzenlemeye göre, bu yaş grubu 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mobil internete erişemeyecek. Ayrıca, farklı yaş grupları için ayrı uygulamalar öngörülüyor. Bu düzenlemeler, teknoloji firmaları arasında endişe yaratıyor ve özellikle Tencent ve Baidu gibi firmaların hisseleri düşüş yaşadı.
2 Ağustos 2023

Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerinde tüm okullar, Atakum ve Canik ilçelerinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağışlar sebebiyle bir gün süreyle ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava koşullarının etkili olduğu ve bazı güzergahlardaki öğrencilerin izinli sayılacağı belirtildi. Diğer ilçelerde de taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrenciler için bir günlük izin kararı alındı.
6 Haziran 2023

Ordu ve Samsun'da yaşanan şiddetli yağışlar sel ve heyelan riskini artırınca, bu bölgelerdeki bazı okullarda eğitime ara verilme kararı alındı. Ordu Valisi Tuncay Sonel, il genelinde beklenen şiddetli yağışlar nedeniyle taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiğini açıkladı. Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerindeki tüm okullar ile Atakum ve Canik ilçelerindeki taşımalı eğitim de aynı sebepten dolayı durduruldu.
6 Haziran 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

ABD'de, Meta'ya çocukları kasıtlı olarak kandırdığı ve içeriklerin çocukları istismar ettiği iddiasıyla dava açıldı. Avrupa Birliği daha önce Meta ve Snapchat'ten reşit olmayan kullanıcıların korunması hakkında bilgi talep etmişti. ABD'nin 33 eyaletinden avukatlar tarafından açılan davada, Meta'nın çocukların psikolojisine zarar verdiği belirtiliyor. Meta yetkilileri ise şirketin gençler için güvenli bir çevrimiçi deneyim sağlamak adına yaptığı çalışmaların bu suçlamalarla yanlış yansıtıldığını ifade ediyor.
27 Kasım 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

ABD'nin California eyaletinde bulunan UCLA kampüsünde, İsrail'in Gazze politikalarını protesto eden öğrenciler, İsrail yanlısı bir grup ve polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. İki gece süren olaylar sırasında öğrenciler şiddete maruz kaldı, birçok öğrenci gözaltına alındı veya yaralandı. Üniversite yönetimi ve polisin sert müdahalesi eleştirilirken, olaylar ulusal çapta dikkat çekti ve Başkan Joe Biden olaylara ilişkin açıklamada bulundu.
3 Mayıs 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin 2026'ya ertelendiği iddia edildi. Ancak, gerçek farklı. Aslında, okullarda öğrencilere satılan ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını sağlayıp logo almaya hak kazanması zorunluluğu ertelendi. Bu zorunluluk, öncelikle 11 Eylül 2023'e, daha sonra ise 14 Eylül 2026'ya ertelendi. Ücretsiz öğünlerle ilgili herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.
28 Eylül 2023

Montana Valisi Greg Gianforte, Çin'in istihbarat topladığı iddiaları nedeniyle Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklayan bir yasayı imzaladı. Bu yasakla birlikte, Google ve Apple'ın uygulama mağazaları Montana içinde TikTok hizmeti sunamayacak, ancak kullanıcılar cezalandırılmayacak. Yasak 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. TikTok, ABD'de milletvekilleri ve devlet yetkilileri tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle ülke çapında yasaklanması yönünde baskı altında.
18 Mayıs 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

ABD, federal kurumların resmi telefonlarından TikTok uygulamasını kaldırmasını isteyerek 30 gün süre tanıdı. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin bu adımını devlet gücünü kötüye kullanmak ve özgüven eksikliği olarak nitelendirdi. ABD, Çin'in Amerikalıların kişisel verilerini elde etme ve propaganda yapma risklerinden endişe ediyor. Kanada ve Avrupa Birliği de benzer yasaklar getirdi. TikTok ise hükümetlerin milyonlarca kullanıcının sevdiği platformu engellemesini sorguladı.
1 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılında okullarda alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin bir yazı gönderdi. Yazıda, okullarda alınacak önlemlere ilişkin genelgeler, protokoller ve 'Eğitim ve Güvenlik Projesi' kapsamında düzenlenen işbirliği protokolü hatırlatıldı. Ayrıca, okula giriş çıkış saatlerinde okul çevresi trafiğinin kolluk kuvvetleri ile koordineli şekilde kontrol altına alınacağı ve okula gelen veliler ile ziyaretçilerin kayıtlarının tutulacağı belirtildi.
10 Eylül 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

ODTÜ rektörlüğü, öğrencilerin 11'inci Onur Yürüyüşü'nü düzenleme planlarına izin vermediğini e-posta yoluyla bildirdi. Rektörlük, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu savunarak, devam edilmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade etti. Geçen sene de yasaklanmaya çalışılan yürüyüş sırasında polis müdahalesi olmuş ve 38 kişi gözaltına alınmıştı.
8 Haziran 2023

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Çin hükümeti, devlet kurumlarında çalışanlara Apple'ın ürettiği iPhone ve diğer yabancı marka cihazları iş için kullanmamaları ve ofise getirmemeleri yönünde talimat verdi. Bu talimatın son haftalarda üst düzey yöneticiler tarafından verildiği ve hangi marka ve cihazların yasaklandığının belirtilmediği bildirildi. Çin, on yılı aşkın bir süredir yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor ve yerli çip üretimini teşvik ediyor.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim