Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık liselere geçişleri zorlaştıran ve 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasını sonlandıran bir dizi değişiklik yaptı. Yeni düzenlemelere göre, devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik 'önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu' kurulacak. Ayrıca, öğrencilerin okula aidiyetlerinin artırılması ve okula devamın sağlanması amaçlanıyor. Açık liseye geçişler sadece istisnai durumlar için mümkün olacak. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla üç dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek.
8 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

ABD Senatosu, Çinli şirket ByteDance'e ait olan sosyal medya platformu TikTok'un, şirket devredilmediği takdirde ABD'de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından daha önce 'ulusal güvenlik tehdidi' gerekçesiyle onaylanmıştı. Eğer yasa yürürlüğe girerse, ByteDance TikTok'u devretmek zorunda kalacak, aksi takdirde uygulama ABD'deki mağazalardan kaldırılacak. Tasarının yasalaşması durumunda, TikTok'un ABD'deki faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanacak.
24 Nisan 2024

Kanada hükümeti, veri toplama yöntemleri güvensiz bulunduğu gerekçesiyle hükümet çalışanlarının kullandığı tüm cihazlarda TikTok uygulamasını yasakladı. Bu karar, Avrupa Komisyonu'nun benzer bir yasak getirmesinden kısa bir süre sonra alındı. Kanada'nın düzenleyici kurumları, TikTok'un kişisel bilgileri toplama, kullanma ve ifşa etme yöntemleri konusunda endişelerini dile getirmişti. Bu hamle, Kanada ile Çin arasındaki gergin ilişkileri daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor.
28 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Bazı özel okulların, üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri için 'hayalet sınıf' kurduğu iddia edildi. Bu sınıflarda ders işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı belirtildi. İddialar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genel denetim kararı alarak yazı gönderdi. Mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda, ilgili özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.
10 Ekim 2023

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

İtalya, TikTok platformunun reşit olmayan kullanıcıları zararlı içeriklerden yeterince koruyamadığı gerekçesiyle 10 milyon avro (351,5 milyon lira) ceza verdi. İtalya rekabet kurumunun açıklamasına göre, platformun özellikle çocuklar için kontrol mekanizması yetersiz bulundu ve kendi yayımladığı yönergelere de uymadığı tespit edildi. Bu gelişme, ABD'nin TikTok'u yasaklama kararının ilk onayını almasının ardından geldi.
14 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören bir yasayı onayladı. Bu yasa, TikTok'un 270 gün içinde ABD'deki varlıklarını başka bir şirkete satmaması durumunda yürürlüğe girecek. TikTok CEO'su Shou Zi Chew, yasayı hukuksuz bulduklarını belirterek, yasal mücadele başlatacaklarını ve bu mücadeleyi kazanmayı umduklarını ifade etti.
25 Nisan 2024

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Joe Biden'ın 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesi ya da azaltılmasına yönelik affını anayasaya aykırı buldu. Karar, altı muhafazakar ve üç liberal yargıçtan oluşan mahkeme tarafından üçe karşı altı oyla alındı. Biden, kararı yanlış bulduğunu ve af planının Covid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti. Biden yönetimi, plan kapsamında şu ana kadar 26 milyon kişinin 20 bin dolara kadar federal öğrenci kredisi affı için başvurduğunu belirtiyor.
1 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023
İşaretlediklerim