Weizmann Bilim Enstitüsü ekibi, kök hücre kullanarak 14 günlük gerçek bir embriyo örneğine benzeyen bir 'embriyo modeli' geliştirdi. Bu model, laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Bu çalışmanın amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak. Araştırma, Nature dergisinde yayınlandı ve İsrailli ekip tarafından erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk 'tam' embriyo modeli olarak tanımlandı.
6 Eylül 2023

Malatya'daki İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, dünyanın ilk yedili karaciğer çapraz naklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki ekip, yedi verici ve yedi alıcıyı aynı anda ameliyata aldı. Bu başarı, Boston College ekonomi profesörleri Tayfun Sönmez ve Utku Ünver'in geliştirdiği Banu Bedestenci Sönmez Karaciğer Nakil Sistemi ile mümkün oldu. Sistem, organların en etkin şekilde dağıtılmasını sağlıyor ve Türkiye'de organ nakillerinin büyük bir kısmı canlı vericilerle yapılıyor.
26 Temmuz 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Japonya'da Osaka Üniversitesi'nden Profesör Masahiko Haruno ve ekibinin yürüttüğü bir araştırma, sanal gerçeklik deneyimlerinin insanların korku ve fobileriyle başa çıkmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, yükseklik korkusu olan katılımcılar sanal uçuş deneyimine tabi tutuldu ve bu deneyimi kontrol edebilen katılımcıların, kontrol edemeyenlere göre daha düşük korku tepkisi gösterdiği gözlemlendi. Ayrıca, vücudun sanal deneyime dahil edilmesinin daha iyi sonuçlar verdiği belirtildi. Bu bulgular Society for Neuroscience'ın yıllık toplantısında sunulacak.
14 Kasım 2023

Robot tasarım şirketi Boston Dynamics, insansı robotu Atlas'ın şantiyede çeşitli görevleri yerine getirdiği bir video yayımladı. Atlas, verilen komutlarla alet çantasını bulup bir ustaya atarak yardımcı oluyor. Videonun, Atlas'ın gelişimini göstermek amacıyla çekildiği ve robotun gerçek şantiye ortamlarında ne zaman çalışmaya başlayacağının henüz net olmadığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Robotik cerrahi, yaklaşık 50 yıl önce astronotları uzaydan ameliyat etmek için geliştirilmeye başlandı ve bugün yılda yaklaşık 1.8 milyon ameliyat yapılıyor. Türkiye'de 50 binden fazla robotik cerrahi ameliyatı yapıldı. Da Vinci adlı robotik cerrahi sistemi, Türkiye'de 20 özel, dokuz üniversite ve 11 kamu hastanesinde bulunuyor. Dünyada 8 bin 42 adet kurulu robotik cerrahi sistemi bulunuyor. Türkiye'de en sık üroloji, genel cerrahi, kalp ve damar cerrahisinde kullanılıyor. İstanbul'da iki Da Vinci robotik cerrahi sistemi eğitim merkezi bulunuyor ve dünyanın farklı ülkelerinden cerrahlar burada eğitim alıyor.
10 Eylül 2023

Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi'nde hizmete girdi. Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, cihazın baş, boyun kanserleri ve beyin bölgesindeki hastalıkların yanı sıra bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinde de kullanılacağını belirtti. Cihaz, genel anestezi gerektirmeden, hastaların bilinci açıkken tedavi imkanı sunuyor ve tedavi süresi hastalığın durumuna göre 20 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. X ışınlarının yüksek enerjisi sayesinde, tümörlü hücreler hedef alınırken sağlıklı hücreler korunabiliyor.
20 Şubat 2024

Türkiye'de, özellikle Güney Kore ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olan laparoskopik karaciğer nakli yöntemi, Koç Üniversitesi Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi tarafından uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle, vericilerden karaciğer parçası, minimal invaziv bir işlemle alınıyor, bu da ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırıyor ve vericinin normal yaşamına dönüşünü kolaylaştırıyor. Türkiye'de bu yöntemi uygulayan ekip, şimdiye kadar 50 laparoskopik donör ameliyatı gerçekleştirmiş ve bu alanda en geniş seriyi oluşturmuş durumda. Ayrıca, merkez şimdi de aynı ameliyatı robotik cerrahi ile yapma üzerine çalışmalar yürütüyor.
17 Şubat 2024

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

ABD'li cerrahlar, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Virtual Incision şirketi işbirliğiyle, uzaktan kontrol edilebilen Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotu kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir cerrahi operasyon simülasyonu düzenledi. SpaceMIRA adı verilen robot, hem önceden programlanmış hem de uzaktan kontrol edilebilen operasyonlar yapabilme kapasitesine sahip. SpaceX roketiyle ISS'ye gönderilen SpaceMIRA, istasyonda kullanılan ilk cerrahi robot oldu. Bu başarı, dünyadaki sağlık tesisleri için de yeni imkanlar sunabileceğinin sinyalini verdi.
15 Şubat 2024

Londra'dan Dr. Sermed Mezher, Instagram'da paylaştığı bir reel'de insan vücudunda nadir bulunan dört özelliği açıkladı. Bu özellikler arasında Eros yayı dudak tipi, gözleri isteyerek odaklamama yeteneği, iç sese sahip olmak ve fosfenler yer alıyor. Mezher, bu özelliklerin her birinin toplumda nadir görüldüğünü ve bazı insanların bu özelliklere sahip olabileceğini belirtti.
27 Temmuz 2024

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

Elon Musk'ın Neuralink şirketi için cerrahi robotlar tasarlayan Afshin Mehin, Wired dergisine verdiği röportajda, yapay zeka ve nöroteknolojinin birleşimiyle ortaya çıkabilecek etik ve gizlilik sorunlarına dikkat çekti. Mehin, bu teknolojilerin şirket çıkarlarına hizmet edip etmediği konusunda endişelerini dile getirdi ve kişisel verilerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Neuralink için tasarladığı beyin-bilgisayar arayüzleriyle felçli insanların bilgisayarları kontrol etmelerini sağlayan cihazlar geliştirdiğini ve bu alanda ödüller kazandığını belirtti.
22 Nisan 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

İsrail'deki İbrani Üniversitesi'nden bilim insanları, sivrisinek ısırıklarını önlemek için yüzde 99 etkili yeni bir tür kimyasal kamuflaj geliştirdi. Bu kimyasal, sivrisineklerin insan derisine konmasını ve ısırmasını büyük ölçüde azaltıyor. Geliştirilen formül, indol adı verilen bir çiçek kokusu özü ve selüloz polimerinin birleşiminden oluşuyor. Araştırma bulguları PNAS Nexus dergisinde yayınlandı ve ürünün önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.
7 Haziran 2023

Beş yaşındaki Jordan Marotta'ya, Open Bionics adlı şirket tarafından üretilen özel yapım, 3D baskılı biyonik kahraman kolu takıldı. Bu protez, kas kasılmalarını algılayıp biyonik el hareketlerine dönüştüren özel sensörler kullanıyor. Jordan, sol eli eksik doğmuştu ve bu yeni protez sayesinde scooter'ını tutup gezintiye çıkabiliyor. Annesi Ashley Marotta, Jordan'ın protez kolu aldıktan sonra çok mutlu olduğunu ve hemen okula gidip arkadaşlarına göstermek istediğini belirtti.
27 Mayıs 2024

ABD'nin Boston şehrindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, çeşitli zeminlerde futbol oynayabilen 'Dribblebot' adlı bir robot geliştirdi. Techcrunch'ın haberine göre, bu robotun futbol becerisi, robotun çevikliğini ve karar verme yeteneğini test etmek için kullanılıyor. MIT'deki araştırmacıların asıl amacı, robotları arama kurtarma çalışmalarında kullanmak.
3 Nisan 2023

OpenAI tarafından geliştirilen Voice Engine, kullanıcının 15 saniyelik bir ses örneği ile gerçek bir insan sesini ayırt edilemeyecek şekilde kopyalayabilen bir yapay zeka aracıdır. Bu teknoloji, kullanıcının kopyalanan sesle istediği metni okutmasına ve sesi farklı dillere çevirmesine olanak tanır. Voice Engine ayrıca konuşma bozukluklarına sahip bireylere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Ancak, ses klonlama teknolojisinin potansiyel riskleri nedeniyle henüz geniş çapta kullanıma sunulmamıştır.
30 Mart 2024

Japonya'da 'Toco' isimli bir adam, köpek gibi görünmek için 22 bin dolar harcayarak hiper gerçekçi bir köpek kostümü yaptırdı. Toco'nun bu ilginç arzusu internet üzerinde viral oldu ve birçok kişinin dikkatini çekti. Toco, kimliğini gizlemek için gerçek görünümünü hiçbir zaman açığa vurmadı ve kostümlü karakterinden hiç çıkmayarak, diyalog kurarken de sadece havlıyor. Toco'nun bu durumu, birçok kişiye ilham kaynağı oldu ve onun çocukluk hayalinin peşinden gitmesi takdir topladı.
30 Ağustos 2023

ABD'deki Mayo Clinic, Google tarafından geliştirilen ve tıbbi bilgilerle ilgili soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış yapay zeka sohbet robotu Med-PaLM 2'yi nisandan beri test etmektedir. The Wall Street Journal'ın haberine göre, bu robot özellikle doktorlara sınırlı erişimi olan ülkeler için yararlı olabilir. Ancak Med-PaLM 2'nin şu an için mükemmel olmadığı, doktorların verdiği cevaplara kıyasla daha fazla yanlışlık ve alakasız bilgi içerdiği belirtilmiştir. Yine de muhakeme ve kanıt gösterme gibi konularda doktorlarla benzer performans sergilediği ifade edilmiştir.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim