Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

OpenAI, GPT-4 büyük dil modelini, hiçbir izin almadan bir milyon saatten fazla YouTube videosunun metne çevrilmiş halleriyle gizlice eğitti. Bu durum, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ederek modellerini nasıl eğittiklerini ve hak sahiplerine adil bir tazminat ödemeden veri topladıklarını gözler önüne seriyor. New York Times, bu konuda bir makale yayınladı ve OpenAI ile Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçlayan bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka şirketlerinin bu tür eylemleri, telif hakkı yasalarının gri alanlarını ve adil kullanımı tartışmaya açıyor.
12 Nisan 2024

İsveç'te bilim insanları, laboratuvar ortamında yetiştirilen beyin hücrelerinden oluşan ilk 'yaşayan bilgisayar'ı üretti. Bu bilgisayar, 10 bin canlı nörondan oluşan mini beyinlerin dopamin dozlarıyla eğitilmesiyle çalışıyor ve geleneksel dijital işlemcilere göre milyonlarca kat daha az enerji kullanıyor. Buluş, enerji krizinin çözümüne katkı sunmayı amaçlarken, yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknolojiyle ilişkisi hakkında derin etik soruları da gündeme getiriyor.
11 Haziran 2024

Adobe, 'Project Music GenAI Control' adını verdiği, metin komutlarını kullanarak müzik parçaları oluşturabilen ve düzenleyebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu araç, kullanıcıların sıfatlar ve müzik türleri belirterek istedikleri sesleri üretmelerine olanak tanıyor. Adobe'nin Kıdemli Araştırma Bilimcisi Nicholas Bryan, bu aracın yaratıcılara müziklerini Photoshop seviyesinde derinlemesine düzenleme imkanı sağladığını belirtti.
29 Şubat 2024

Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında insan cildine benzeyen, kendi kendini onarabilen ve gülümseyebilen bir robot yüz üretti. Bu sentetik deri, kolajen bazında insan derisi hücresinden yapılarak robota yapışıyor ve insan bağlarını taklit ediyor. Araştırmacılar, ileride ter bezleri, gözenekler ve sinir gibi özellikler ekleyerek cildi gerçek cilde en yakın hale getirmeyi hedefliyor. Bu gelişme, insansı robotların geliştirilmesi ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde yenilikçi uygulamalara fırsat verebilir.
1 Temmuz 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Meta, OpenAI ve Google arasındaki yapay zeka rekabetine katılarak Bukalemun adlı yeni çok modlu yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, metinler, resimler, ses kayıtları ve videolar gibi çeşitli medya biçimlerini işleyebiliyor. Bukalemun, erken füzyon belirteci tabanlı karma modeller dizisinden oluşuyor ve birden fazla girdiyi bir araya getirebiliyor. Meta, bu modelin kötü amaçlı kullanımını önlemek için yapay zeka görsellerini etiketleyeceğini de belirtti.
23 Mayıs 2024

Fransa Atom Enerjisi ve Alternatif Enerjiler Kurumu (CEA), dünyanın en güçlü manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazı olan Iseult ile insan beyninin en net görüntüsünü yayınladı. Bu cihaz, 11,7 Tesla manyetik gücüne sahip olup, hastanelerde kullanılan cihazlara kıyasla çok daha hızlı ve detaylı görüntüler elde edebiliyor. 20 gönüllü üzerinde test edilen cihaz, neredeyse 4 dakikada en net beyin görüntüsünü elde etti. Iseult Projesi, nörodejeneratif hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar üzerine araştırmalar yapmayı hedefliyor ve bu ultra detaylı görüntülerin, Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.
4 Nisan 2024

Macaristan'da yapılan bir araştırma, aksi köpeklerin uslu köpeklere kıyasla daha yüksek sosyal öğrenme ve kararlılık davranışları sergileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, köpeklerin mizacını sahiplerince yapılan bir anket yoluyla değerlendirerek, köpeklere V şeklindeki tel örgü bir çitte yönlendirmelere uyma görevi verdi. Aksi köpekler, bir yabancı tarafından yönlendirildiğinde uslu olanlara kıyasla daha iyi performans gösterdi. Bu bulgular, aksi köpeklerin sosyal öğrenmede üstün olabileceğini ve hedeflere ulaşmada daha fazla kararlılık sergileyebileceğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Google'ın yeni yapay zeka arama özelliği, kullanıcıların sorularına verdiği yanlış ve garip yanıtlar nedeniyle eleştirildi. Örneğin, yapay zeka peynirin pizzaya daha iyi yapışması için toksik olmayan yapıştırıcı kullanılmasını önerdi ve spagetti pişirirken benzin kullanılabileceğini söyledi. Bu tür yanıtlar, yapay zekanın güvenilirliği konusunda tartışmalara neden oldu. Google, bu tür hataların nadir olduğunu ve sistemi iyileştirmek için çalıştıklarını belirtti.
29 Mayıs 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Beverly Hills kentinde bulunan bir okul, öğrencilerin yüzlerinin yapay zeka kullanılarak çıplak vücutların üzerine bindirildiği fotoğraflar üretmesi üzerine harekete geçti. Şubat ayının sonlarında ortaya çıkan bu durum sonrasında, olaya karışan beş öğrenci okuldan atıldı. Bölge Müfettişi Michael Bregy, olaya 16 öğrencinin karıştığını ve hepsinin sekizinci sınıfta olduğunu belirtti. Bu olay, teknolojinin etik kullanımı konusunda önemli tartışmaları beraberinde getirdi.
9 Mart 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Google, Gemini adlı yapay zeka sohbet robotunun, 2024'te oy kullanılacak Hindistan, ABD ve Britanya gibi bazı ülkelerdeki seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını yasakladı. Bu karar, dünya genelinde yapılacak birçok seçimde dezenformasyonla mücadele amacıyla alındı. Gemini, seçimlerle ilgili sorulara şu an cevap veremeyeceğini belirten bir mesaj veriyor. Google, daha önce Gemini'nin tarihi figürlerin görüntülerini yanlış oluşturması nedeniyle eleştirilmiş ve insan fotoğrafı oluşturma özelliğini askıya almıştı.
13 Mart 2024

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu ortaklık kapsamında, Mistral AI'nın yapay zeka modelleri Microsoft'un Azure bulut bilişim platformu üzerinden erişilebilir hale gelecek. Microsoft, bu hamleyle küresel yapay zeka inovasyonu ve büyümesini destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı.
26 Şubat 2024
İşaretlediklerim