Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

Google, yapay zekanın artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonlarının 2019'a kıyasla yüzde 48 arttığını açıkladı. Şirketin çevre raporuna göre, 2023'te toplam sera gazı emisyonu yıllık yüzde 13 arttı. Veri merkezlerindeki elektrik tüketimi de geçen yıl yüzde 17 arttı. Raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkilerini tahmin etmenin karmaşık olduğu belirtildi.
3 Temmuz 2024

Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

ABD merkezli yapay zeka şirketi Anthropic, Claude 3.5 Sonnet adlı en hızlı yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, karmaşık talimatları kavrama, mizahı anlama ve yüksek kaliteli içerik yazma konularında önemli gelişmeler gösteriyor. Ayrıca, Claude 3.5 Sonnet, bağımsız olarak kod yazma ve düzenleme yeteneğine sahip. Anthropic, Amazon ve Google tarafından destekleniyor ve eski OpenAI çalışanları tarafından kuruldu.
20 Haziran 2024

Netflix, 'What Jennifer Did' adlı belgeselde, Kanadalı cinayet hükümlüsü Jennifer Pan'le ilgili yapay zeka tarafından üretilmiş ve manipüle edilmiş görüntüler kullandı. Görüntüler, Pan'i lise arkadaşı Nam Nguyen'in tanımladığı gibi pozitif niteliklerle göstermek amacıyla kullanıldı. Ancak, gerçek bir kişinin yaşam öyküsünü anlatan bir belgeselde yapay zeka ile üretilmiş görüntülerin kullanılması etik açıdan tartışmalı bulunuyor. Netflix'in bu eleştirilere nasıl yanıt vereceği merak konusu.
15 Nisan 2024

İsveç ve İsviçreli araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, yapay zeka programı ChatGPT'nin doktorlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı tıbbi rapor hazırlayabildiğini ortaya koydu. Acta Orthopaedica dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, doktorlar ve ChatGPT tarafından doldurulan hastane taburcu kağıtları arasındaki farkı alanında uzman 15 kişilik bir heyet ayırt edemedi. ChatGPT, benzer kalitedeki bir raporu ortalama 2,9 dakikada hazırlarken, doktorlar için bu süre 27,8 dakika oldu. Uppsala Üniversitesi Hastanesi'nde ortopedi doktoru olan Cyrus Broden, yapay zekanın doktorların iş yükünü azaltabileceğini ve hastalara daha fazla zaman ayırma imkanı sunabileceğini belirtti.
29 Mart 2024

Google Mesajlar, kullanıcıların mesaj taslakları hazırlamasına, fikirler üretebilmesine ve eğlenceli sohbetler yapabilmesine olanak tanıyan yeni bir yapay zeka destekli sohbet özelliği, Gemini'yi tanıttı. Gemini, Google'ın ChatGPT'ye alternatif olarak geliştirdiği ve daha önce farklı cihazlarda kullanılan Gemini 1.0 Pro tarafından desteklenen bir yapay zeka robotudur. Bu özellik, kullanıcıların metin oluşturmasının yanı sıra belirli isteklere göre fotoğraflar da oluşturmasına imkan tanıyor. Özellik, bu hafta küçük bir kullanıcı grubu için açık beta olarak sunulacak.
28 Şubat 2024

OpenAI tarafından geliştirilen Voice Engine, kullanıcının 15 saniyelik bir ses örneği ile gerçek bir insan sesini ayırt edilemeyecek şekilde kopyalayabilen bir yapay zeka aracıdır. Bu teknoloji, kullanıcının kopyalanan sesle istediği metni okutmasına ve sesi farklı dillere çevirmesine olanak tanır. Voice Engine ayrıca konuşma bozukluklarına sahip bireylere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Ancak, ses klonlama teknolojisinin potansiyel riskleri nedeniyle henüz geniş çapta kullanıma sunulmamıştır.
30 Mart 2024

Google, Google Haritalar uygulamasına yapay zeka destekli güncellemeler ekleyerek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu güncellemeler sayesinde, kullanıcılar lokasyon tavsiyeleri alabilecek, restoran gibi mekanlara dokunduklarında yapay zeka destekli fotoğraf ve inceleme gezintisi yapabilecekler. Ayrıca, kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri yerlerin listesini oluşturabilecek ve Trend, En İyiler ve Gems listeleri aracılığıyla şehirdeki önemli yerleri keşfedebilecekler. Bu özellikler şu an için ABD ve Kanada'da 40 lokasyonda kullanıma sunulmuş durumda.
29 Mart 2024

Sightful adlı şirket, Spacetop G1 adında ekransız bir dizüstü bilgisayar piyasaya sürdü. Bu cihaz, tüm görsel unsurları idare eden bir çift artırılmış gerçeklik gözlüğü ile birlikte geliyor. XReal ile ortaklık kurularak geliştirilen bu teknoloji, kullanıcıların gözlükler aracılığıyla bilgisayar ekranını görmelerini sağlıyor. Ancak, 1900 dolarlık fiyatı ve henüz kanıtlanmamış bir konsept olması nedeniyle geniş kitleler tarafından kabul görüp görmeyeceği belirsiz.
11 Haziran 2024

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Moonly uygulaması, kullanıcıların rüyalarını yorumlayabilen yeni bir yapay zeka tabanlı özelliği kullanıma sundu. Bu özellik, ChatGPT tarafından desteklenmekte ve kullanıcıların metin veya görsellerle rüyalarını anlatıp yorum almasına olanak tanımaktadır. Rüya yorumları, Sigmund Freud'un psikanalitik yöntemlerini temel alıyor. Bu özellik, şimdilik sadece ücretli abonelere sunuluyor, ancak kullanıcılar iki rüyalarını ücretsiz olarak yorumlatabilirler.
7 Mart 2024

JAMA Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırma, insan beyninin hacminin zamanla arttığını gösteriyor. Araştırma, 1930 ile 1970 yılları arasında doğan 3,226 katılımcının MR taramaları üzerinden beyin hacimlerindeki artışı belgelemiştir. Araştırmacılar, büyüyen beyin hacimlerinin demans riskinde düşüşe işaret edebileceğini öne sürüyorlar. Ancak, demans vakalarının artışı, sosyal ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilerek, beyin büyüklüğündeki artışın demans üzerindeki etkileri konusunda çelişkiler ortaya koyuyor.
22 Nisan 2024

Met Gala'ya katılmayan Katy Perry'nin, yapay zeka tarafından oluşturulan gala fotoğrafları sosyal medyada yayıldı. Fotoğraflar, 13 milyon kez görüntülendi ve birçok hayran Perry'nin gerçekten orada olduğuna inandı. Fotoğrafta Perry, çiçek ve yosun süslemeleriyle bezenmiş soluk renkli bir elbise giymiş olarak gösteriliyor. Fotoğrafın gerçek olmadığı, Perry'nin galaya gitmemesi ve fotoğraftaki halının 2018'den kalma olmasıyla kanıtlandı.
7 Mayıs 2024

İtalya, yapay zeka alanında büyük bir adım atarak 1 milyar avroluk bir yatırım fonu oluşturma kararı aldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yatırımın yanı sıra yapay zeka sektörüne ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve yapay zekaya endeksli teknolojilerin kullanımında yetkili kurumu belirlemek için çalışacaklarını açıkladı. Bu hamle, İtalya'nın yapay zeka teknolojilerine olan ilgisini ve bu alandaki gelişmeleri destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
12 Mart 2024

Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Bilgi teknolojisi firması Hive Systems, parola güvenliği üzerine yaptığı araştırmada, sekiz karakterli sayısal bir parolanın sadece 37 saniyede kırılabileceğini belirtiyor. Buna karşın, 16 karakterli bir sayısal parolanın kırılması 199 yıl sürebilir. Şirket, parolaların uzunluğunu ve karmaşıklığını artırmanın, kırılma süresini önemli ölçüde uzattığını vurguluyor. Ayrıca, bilgisayarların işlem gücünün artmasıyla birlikte parola kırma sürelerinin azalabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
12 Mayıs 2024

1990'lı yıllarda ABD Başkanı Bill Clinton ile ilişkisiyle gündeme gelen Monica Lewinsky, kadın moda evi Reformation'ın 'Oy vermeye davet' kampanyasının yüzü olarak seçildi. Kampanya, insanları oy kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor ve vote.org ile işbirliği içinde yürütülüyor. Lewinsky, kampanya kapsamında yaptığı açıklamada, oy kullanmanın demokrasinin en önemli yönlerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Lewinsky siber zorbalıkla mücadelesinden ve Clinton ile ilişkisini 'gücün ağır suistimali' olarak nitelendirmesinden bahsediyor.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim