Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenleyecek yeni bir yasada uzlaşma sağladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin güvenli, temel haklara ve birlik değerlerine saygılı olmasını gerektirecek ve risk temelli bir yaklaşımla düzenlenecek. Yüksek riskli sistemlere katı kurallar getirilirken, bazı kullanımlar yasaklanacak. Kolluk kuvvetleri, belirli durumlarda yapay zeka sistemlerini kullanabilecek. AB Komisyonu bünyesinde bir 'yapay zeka ofisi' kurulacak ve yasa ihlalleri için ağır para cezaları öngörülecek. Yasa, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi onayın ardından yürürlüğe girecek ve uygulamaya resmi onaydan iki yıl sonra başlanacak.
9 Aralık 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Britanya, 1-2 Kasım tarihlerinde dünyanın ilk Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Zirve, yapay zekanın riskleri, uluslararası alanda koordine eylemler, yapay zeka modelleri, ekonomik büyümeye etki, bilimsel ilerlemeyi teşvik ve yapay zekanın kamu yararına kullanımı gibi konuları ele alacak. Ayrıca, yapay zekanın sorumlu kullanılmadığı takdirde taşıdığı potansiyel güvenlik riskleri de tartışılacak.
24 Ağustos 2023

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ilk ve orta dereceli okullarda üretken yapay zeka kullanımını sağlayacak yeni yönergeleri kabul etmeyi planlıyor. Yeni yönergeler, derslerde fikirlerin formüle edilmesi ve tartışmaların derinleştirilmesi için yapay zekanın sınırlı düzeyde kullanımını öngörüyor. Ancak, geniş çaplı kullanım teşvik edilmiyor ve öğrencilerin akademik performanslarını ölçecek sınavlarda yapay zekanın kullanılması önerilmiyor.
24 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıya Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly başkanlık etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın hızlı gelişimine ve potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerine dikkat çekti. Guterres, yapay zekanın terör ve suç için kullanılması durumunda büyük yıkımlara yol açabileceği ve siber saldırılar gibi mevcut tehditlere işaret etti.
18 Temmuz 2023

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, personeline yapay zeka sohbet robotları ChatGPT ve Bard gibi araçların kullanımı konusunda sınırlamalar getiren yeni kurallar hazırladı. Bu kurallar, yapay zeka araçlarının güvenli kullanımını sağlamak ve çevrim içi yapay zeka araçlarının risklerini azaltmak amacı taşıyor. Yapay zeka tarafından üretilen bilgilerin resmi belgelere kopyalanıp yapıştırılmaması ve özellikle kritik süreçlerde bu araçların kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor.
31 Mayıs 2023

2024 yılında yapay zeka teknolojisi, iş dünyasında önemli değişiklikler ve gelişmeler getirecek. Engelli çalışanlar için yardımcı araçlar olarak kullanılacak, işe alma ve işten çıkarma süreçlerini daha adil hale getirecek, işyerlerinde çeşitliliği artıracak, çalışanların yapay zeka ile çalışma isteğini ve beceri geliştirme ihtiyacını artıracak. Ayrıca, teknolojiye ayak uydurmanın zorlukları devam edecek ve düzenleyicilerin, teknolojinin sınırlarını belirlemesi ve insan iş gücünün haklarını koruması gerekecek.
13 Ocak 2024

ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU), OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi eğitim süreçlerine entegre edeceğini duyurdu. GPT-4 dil modeline dayanan bu asistan, sınıf eğitimlerinde kişiselleştirilmiş öğretim üyesi olarak aktif şekilde kullanılacak. ASU, bu anlaşma ile ChatGPT Enterprise platformuna erişim sağlayan ilk üniversite olacak ve öğrenciler de bu platforma erişebilecekler. ASU yetkilileri, yapay zekanın öğrencilerin ders materyallerini daha iyi anlamalarına ve hızlı öğrenmelerine yardımcı olacağını belirtiyor.
19 Ocak 2024

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

ABD'de Darren Hick isimli bir öğretim görevlisi, öğrencisinin ChatGPT kullanarak hazırladığı ödevi, metnin aşırı kaliteli olması ve beklenmedik bilgiler içermesi sebebiyle tespit etti. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi akademik etik tartışmalarını ve sahte haberlerin yayılma riskini artırdı. Uzmanlar, yapay zekanın tespit edilmesi için kesin bir yöntem olmadığını ve eğitim sistemlerinin bu duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtiyor. Hick, şüpheli ödevlerde sürpriz sözlü sınavlar yapmaya başladığını ifade ediyor.
19 Ocak 2023

Kaspersky, yapay zeka ile oluşturulan deepfake ses ve video dosyalarının kötü niyetli amaçlar için kullanımının arttığını belirtti. Siber suçluların bankacılık işlemleri ve yanlış bilgi yaymak gibi amaçlarla deepfake videoları kullandıklarını ve bir dakikalık deepfake videoların fiyatının 300 ila 20 bin dolar arasında değişebildiğini ifade etti. Kaspersky, siber güvenlik uygulamalarını gözden geçirme, çalışanları eğitme, nitelikli haber kaynaklarına başvurma ve şüpheci olma gibi korunma yöntemlerini önerdi.
9 Mayıs 2023

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

Çevrimiçi video konferans hizmeti sağlayan Zoom, iş gücünün yüzde 2'sinden azını oluşturan yaklaşık 150 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. ABD basınındaki haberlere göre, şirket bu yıl yapay zeka gibi alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtti. Şirket sözcüsü, Zoom'un stratejisiyle uyum sağlamak amacıyla ekiplerin düzenli olarak değerlendirildiğini ifade etti.
2 Şubat 2024

Amazon'un akıllı kapı zili girişimi Ring, kullanıcılarına 'dünya dışı varlık veya aktivite' görüntüleyebilme fırsatı sunuyor. Bu kapsamda düzenlenen yarışmada, Ring'in akıllı sensörlerle donatılmış kapı zili kameralarından dünya dışı varlık veya aktivite görüntüleyen kullanıcılar 1 milyon dolarlık ödül kazanacak. Yarışma, meteorolog ve astrobiyolog Jacob Haqq Misrad'ın juriliğinde düzenleniyor. Ayrıca, katılımcılar yaratıcılıklarını kullanarak kurgu bir video yaratabilirse küçük ödüller de kazanabilir.
9 Ekim 2023

ABD merkezli teknoloji devi Amazon, yapay zeka destekli yeni alışveriş asistanı Rufus'u tanıttı. Rufus, Amazon'un geniş ürün kataloğu ve müşteri verileriyle eğitilmiş olup, alışverişle ilgili soruları yanıtlayabilir, ürün karşılaştırmaları yapabilir ve önerilerde bulunabilir. Şu anda ABD'de seçilen bir grup müşteriye beta sürümü olarak sunulan Rufus, ilerleyen haftalarda daha geniş bir kullanıcı kitlesine açılacak.
2 Şubat 2024

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim