Amazon Web Services, Virginia'da bir enerji sağlayıcısı ile küçük modüler reaktör geliştirmek için 500 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu yatırım, Amazon'un net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Teknoloji şirketleri, yapay zeka teknolojilerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yöneliyor. Google da benzer bir anlaşma yaparak yapay zeka destekli enerji talebini karşılamayı hedefliyor.
16 Ekim 2024

İtalya, yapay zeka alanında büyük bir adım atarak 1 milyar avroluk bir yatırım fonu oluşturma kararı aldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yatırımın yanı sıra yapay zeka sektörüne ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve yapay zekaya endeksli teknolojilerin kullanımında yetkili kurumu belirlemek için çalışacaklarını açıkladı. Bu hamle, İtalya'nın yapay zeka teknolojilerine olan ilgisini ve bu alandaki gelişmeleri destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
12 Mart 2024

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Google'ın yeni yapay zeka arama özelliği, kullanıcıların sorularına verdiği yanlış ve garip yanıtlar nedeniyle eleştirildi. Örneğin, yapay zeka peynirin pizzaya daha iyi yapışması için toksik olmayan yapıştırıcı kullanılmasını önerdi ve spagetti pişirirken benzin kullanılabileceğini söyledi. Bu tür yanıtlar, yapay zekanın güvenilirliği konusunda tartışmalara neden oldu. Google, bu tür hataların nadir olduğunu ve sistemi iyileştirmek için çalıştıklarını belirtti.
29 Mayıs 2024

Türkiye, Birleşmiş Milletler'de açık denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için hazırlanan sözleşmeyi imzaladı. Bu sözleşme, denizlerin yüzde 30'unun 2030 yılına kadar korunmasını hedefliyor ve deniz koruma alanları ile yönetimini kapsıyor. Türkiye, bu anlaşma ile Akdeniz'in ötesinde, Atlantik ve Pasifik Okyanusları ile Arktik ve Antarktika sularında da koruyucu olarak söz sahibi olmayı amaçlıyor. Anlaşma, deniz kaynaklarının sürdürülebilir ve adil kullanımını öne çıkarıyor.
3 Ekim 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Google, yapay zekanın artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonlarının 2019'a kıyasla yüzde 48 arttığını açıkladı. Şirketin çevre raporuna göre, 2023'te toplam sera gazı emisyonu yıllık yüzde 13 arttı. Veri merkezlerindeki elektrik tüketimi de geçen yıl yüzde 17 arttı. Raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkilerini tahmin etmenin karmaşık olduğu belirtildi.
3 Temmuz 2024

Euro NCAP, yeni otomobillerde yaygınlaşan dokunmatik ekranların sürücüler için tehlike oluşturduğunu ve bazı temel kontrollerin fiziksel düğmelerle yapılması gerektiğini savunuyor. 2026'da yapılacak yeni testlerle, üreticilerin temel işlevler için fiziksel kontroller kullanmaya teşvik edileceği belirtiliyor. Euro NCAP'in bu tavsiyesi, otomobil üreticilerinin dokunmatik ekran kontrollerine olan güvenini yeniden değerlendirmesine neden olabilir.
12 Mart 2024

Mali, Nijer ve Burkina Faso, Rusya ile telekomünikasyon ve gözetleme uyduları almak için bir anlaşma imzaladı. Bu üç Afrika ülkesi, askeri cunta tarafından yönetiliyor ve darbeden sonra Rusya merkezli bir dış politika izliyor. Anlaşma, sınır gözetimini ve ulusal güvenliği artırmayı, aynı zamanda güvenli iletişimi sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, uyduların sel, kuraklık ve yangın gibi acil durumları izlemelerine ve müdahale etmelerine yardımcı olacağı belirtildi.
24 Eylül 2024

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Bilgi teknolojisi firması Hive Systems, parola güvenliği üzerine yaptığı araştırmada, sekiz karakterli sayısal bir parolanın sadece 37 saniyede kırılabileceğini belirtiyor. Buna karşın, 16 karakterli bir sayısal parolanın kırılması 199 yıl sürebilir. Şirket, parolaların uzunluğunu ve karmaşıklığını artırmanın, kırılma süresini önemli ölçüde uzattığını vurguluyor. Ayrıca, bilgisayarların işlem gücünün artmasıyla birlikte parola kırma sürelerinin azalabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
12 Mayıs 2024

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Google'ın geliştirdiği PaLM2 yapay zeka modeli hakkında kişisel verileri kullanma gerekçesiyle yasal bir soruşturma başlattı. Soruşturma, Google'ın AB Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne (GDPR) uygun olarak gerekli değerlendirmeleri yapıp yapmadığını araştırıyor. Bu inceleme, AB üyesi ülkelerdeki veri işleme süreçlerinde Google'ın bireylerin haklarını koruyup korumadığını ve sınır ötesi veri işleme faaliyetlerini kapsıyor.
12 Eylül 2024

Afrika Birliği, Etiyopya'da düzenlenen 37'nci zirvede, kıtadaki eşek popülasyonunun hızla azalması nedeniyle eşek derisi ticaretine yasak getirdi. Bu karar, özellikle Çin'den gelen yüksek talep nedeniyle her yıl milyonlarca eşeğin öldürülmesine yol açan bir endüstriyi hedef alıyor. Britanya merkezli eşekleri koruma derneği 'The Donkey Sanctuary', bu kararın hem eşek popülasyonunu hem de eşeklerden geçimini sağlayan yerel toplulukları koruyacağını belirtti. Afrika, dünya eşek popülasyonunun üçte ikisini barındırıyor ve eşekler, taşımacılık ve ulaşım için kritik öneme sahip.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim