Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Britanya'da göçmenlerin konaklaması için hazırlanan Bibby Stockholm gemisine ilk grup göçmenlerin yerleştirilmesi başladı. İlk etapta 50, uzun vadede ise 500'e yakın 18-65 yaş arası erkek göçmenin gemiye yerleştirilmesi planlanıyor. Britanya, yüksek maliyet nedeniyle göçmenleri otellerden alarak gemiye ve kullanılmayan askeri tesislere taşıma kararı almıştı. Ancak, bu uygulama göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri tarafından 'insanlık dışı' olarak nitelendirildi ve Bibby Stockholm 'cezaevi gemisi' olarak adlandırıldı.
7 Ağustos 2023

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Britanya Kralı 3'üncü Charles'ın oğlu Sussex Dükü Prens Harry, Britanya'da polis korumasının kaldırılması kararına itiraz ederek açtığı davayı kaybetti. Yüksek Mahkeme, Britanya hükümetinin bu kararında hukuka aykırı bir durum olmadığına hükmetti. Prens Harry ve eşi Megan Markle, 2020'de Kraliyet'teki görevlerinden ayrılarak ABD'ye taşınmış ve bu süreçte Kraliyet ailesi mensuplarına tanınan polis korumasından mahrum bırakılmıştı. Britanya içişleri bakanlığı, masrafları Prens Harry tarafından karşılansa bile, onun Britanya'dayken kişisel polis koruması almasına son verilmesine karar vermişti.
28 Şubat 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, kamu çalışanlarına polise %7, öğretmenlere %6,5, pratisyen hekimlere %6 oranında zam yapıldığını açıkladı. Öğretmenlerin yeni zam teklifi ile grev kararlarını askıya aldıkları belirtildi. Sunak, bütçede olmayan kaynağın vergi zammı olmadan, vize ücretleri ve göçmenlerin sağlık sigortası ödemelerine yapılacak artışlarla sağlanacağını ifade etti. Bu artışlarla milyarlarca sterlinin kasaya gireceği öngörülüyor.
14 Temmuz 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintiler yapmak gibi kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya’da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya'da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

Sky News, Getir'in Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur'a beş milyon sterlin borcu olduğunu iddia etti. Getir, bu iddiaları yalanlayarak Tottenham Hotspur'a herhangi bir borçlarının olmadığını belirtti. Ayrıca, Getir'in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık iddialarına dair bir açıklama yapılmadı.
20 Mayıs 2024

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Bu durumun, Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirme çabası ve dış fonların akışının kesilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Beki, bu uygulamanın ülkeye ve insanlara verilen değeri yansıttığını ve yapılan zamların eleştirildiğini vurguluyor.
22 Haziran 2024

Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyi arasındaki anlaşmazlıklar Sudan'da çatışmalara yol açtı. Bu çatışmalar sonucunda Türkiye, ABD ve Fransa, Sudan'daki vatandaşlarını ve diplomatik personellerini tahliye etmeye başladı. ABD önce elçilik personelini tahliye etti, ardından vatandaşlarının tahliye işlemine başladı. Fransa da hızlı bir tahliye operasyonu başlattığını duyurdu. Türkiye de tahliye işlemlerine başladı.
23 Nisan 2023

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim