Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı tahıl anlaşması için ikna etmesini beklediklerini belirtti. Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. Temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Rusya tarafından uzatılmamıştı. Cleverly, ayrıca Ukrayna'ya destek politikalarından ödün vermeyeceklerini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

Eski İngiliz milli futbolcu ve BBC spor programı sunucusu Gary Lineker, İngiltere hükümetinin yeni sığınmacı yasa tasarısını eleştiren tweet'ler attıktan sonra görevine ara vermek zorunda kaldı. Lineker, tweet'inde tasarıda kullanılan dilin 1930'lar Almanya'sındaki Nazi yönetimine benzediğini belirtti. BBC, Lineker'in tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle bu kararı aldığını açıkladı. Sosyal medyada Lineker'e destek artarken, tartışmalı yasa tasarısı sığınmacıların gözaltına alınmasını ve sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
11 Mart 2023

Britanya'da Nottingham belediyesi, bütçe açığının üstesinden gelemeyerek iflas ettiğini duyurdu. İşçi Partisi tarafından yönetilen belediye, yerel yönetim yasasının 114. maddesini kullanarak resmi iflasını ilan etti. Belediye Başkanı David Mellen, belediyenin 13 yıldır yetersiz finanse edildiğini ve bu durumun hükümetin yetersiz finansmanı sonucu olduğunu belirtti. Bu yıl iflas eden ikinci belediye olan Nottingham, personeline ödemelerin yapılacağını fakat fazladan harcama yapılmayacağını açıkladı.
30 Kasım 2023

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzattı. Bu kısıtlamalar, yaptırımlar nedeniyle Mart 2022'de getirilmişti. Kısıtlamalar çerçevesinde, Rus vatandaşları ve 'dost ülkeler' den yerleşik olmayanlar, yurt dışına bir ay içerisinde en fazla bir milyon dolar değerinde para transferi gerçekleştirebiliyor.
29 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Almanya, sığınmacılara aylık 50 avro nakit ödeme yapma kararı aldı. Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein, 16 eyalet başbakanının bu ödeme planında anlaştığını açıkladı. Eyalet başkanları, federal hükümetten iltica prosedürlerinin üçüncü ülkelere kaydırılması için somut modeller geliştirmesini talep edecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin Almanya'daki göç durumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
21 Haziran 2024

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirmek için dış fonlardan umut kesildiği ve bu nedenle dövizin her kuruşunun önemli olduğu vurgulanıyor. Beki, bu durumu eleştirerek, çıkış harcına yapılan zammın ülkeye ve insanına verilen değeri yansıttığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Britanya'da Richard Hutter isimli bir kişi, altı yıl boyunca Beatles, Nirvana gibi ünlü grupların korsan plaklarını satarak 1,2 milyon Sterlin kazandı. Bir Clash hayranının, satın aldığı plakla ilgili şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonucunda Hutter'ın binlerce sahte plak sattığı ortaya çıktı. Hutter, ticaret standartları sorumluları tarafından yapılan inceleme sonucu yakalandı ve ertelenmiş hapis cezası ile 250 saat ücretsiz çalışma cezasına çarptırıldı.
6 Nisan 2023

Berkant Gültekin, Türkiye ile AB arasında 2013 yılında imzalanan 'Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni' ve 'Geri Kabul Anlaşması'nın sonuçsuz kaldığını eleştiriyor. Anlaşma kapsamında Türkiye'ye göçmenlerin Avrupa'ya gitmesini engellemesi karşılığında milyarlarca Euro ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak yıllar geçmesine rağmen Türkiye vatandaşları AB'ye vizesiz giriş yapamazken, Türkiye göçmen kabul eden bir ülke haline geldi. Gültekin, AKP'nin entegrasyon politikalarının yetersizliğini ve bunun toplumsal çatışmalara yol açtığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Kuzey Kıbrıs'ta 2005 yılında kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu, 1974'te güneye göç eden Kıbrıslı Rumların geride bıraktığı taşınmaz mallar üzerindeki hak taleplerini değerlendirmektedir. 17 Mayıs 2024 itibariyle komisyona yapılan 7 bin 590 başvurudan 1775'i sonuçlandırılmış ve toplamda 444 milyon 884 bin 746 sterlin (yaklaşık 18 milyar lira) tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Bu tazminat miktarı, Rum mülklerinin toplam değerinin sadece yüzde 5'ine denk gelmektedir.
21 Mayıs 2024

Ziraat Bankası, 300 milyon dolar tutarında, iki yıl vadeli, sürdürülebilirlik bağlantılı, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. İngiltere'nin uluslararası ölçekteki bir yatırım bankasıyla yapılan işlem sonucunda sağlanan tutar, 'Deprem Destek Paketleri' kapsamında belirli kriterleri sağlayan bireysel, KOBİ ve tarımsal müşterilere tahsis edilecek olan kredilerin finansmanında kullanılacak.
2 Kasım 2023

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, oyların yüzde 99,15’ini alarak yeniden başkan seçildi. Yaklaşık 10 milyon seçmen, 2 bin 500 sandıkta oy kullandı ve kesin sonuçların 27 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. Muhalefet adayları Frank Habineza ve Philippe Mpayimana’nın toplam oy oranı yüzde 1’in altında kaldı. Kagame, 2000 yılından beri devlet başkanlığı görevini sürdürüyor.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de düzenlenen bir mitingde, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt dışı görüşmeleri sonrası Türkiye'ye 'temiz para' getireceğini ve bu miktarın ilk aşamada 300 milyar dolar olacağını belirtmesine tepki gösterdi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadinin ardında Türkiye'yi 'Londra tefecilerine teslim etme' niyeti olduğunu ve bu durumun ülke ve millet düşmanlarını sevindirdiğini, ayrıca bu kişilerin desteğini Kandil'den aldığını öne sürdü.
19 Nisan 2023

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Rus paralı askerlerinden oluşan ve 'terörist' olarak nitelendirdiği Wagner grubunun Britanya'nın terör örgütleri listesine alınacağını duyurdu. Braverman, Wagner'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurtdışındaki askeri aracı olduğunu belirtti. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesi durumunda, Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.
6 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kuzey Kıbrıs'ta yer alan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler kararları kapsamında meşru sahiplerine iade edilmesini isteyen bir karar taslağını oy çokluğuyla kabul etti. Karar, Maraş'ın BM denetimine devredilerek meşru sakinlerine iade edilmesini savunuyor ve Maraş'ın açılmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirtiyor. Ayrıca, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm politikasının BM'nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon parametresiyle uyuşmadığı vurgulanıyor.
28 Haziran 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, göçmen politikalarının sıkılaştırılması konusunda koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu hükümetin istifa ettiğini duyurdu. Rutte, göç meselesinin büyük bir sosyal problem olduğunu belirtti ve kabinenin istifasını Kral Willem Alexander'a sunacağını ifade etti. Rutte ayrıca, seçimlerin yenilenmesi sürecini başlatacaklarını ve mevcut hükümetin seçimlere kadar geçici olarak görevde kalacağını söyledi. Muhalefet, hükümetin düşmesinden memnuniyetini Twitter üzerinden dile getirdi ve seçimlerin bir an önce düzenlenmesi çağrısında bulundu.
8 Temmuz 2023
İşaretlediklerim