ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.
4 Şubat 2023

ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

Tayvan, ABD ile 78,63 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak 100 adet AIM-9X Block II model Sidewinder füzesi ve bileşenlerini satın alacak. Füzeler, 2030'a kadar partiler halinde Tayvan'a teslim edilecek ve ilk olarak Taitung şehrindeki askeri üsse konuşlandırılacak. Bu anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül 2022'de onayladığı 1,1 milyar dolarlık Tayvan'a silah satışı paketinin bir parçasıdır. Satış paketi ayrıca AGM-84L-1 Harpoon Block II füzeleri, İzleme Radar Programı ve lojistik destek hizmetlerini de içermektedir.
12 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 pilotlarının eğitimi için Yunanistan'ın Ukrayna'ya destek vereceğini belirtti. Zelenski, Avrupa Birliği-Batı Balkanlar Zirvesi ve Selanik Bildirgesinin 20'nci yıl dönümü vesilesiyle Atina'ya geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşen Zelenski, Ukrayna'nın önceliklerini ele aldıklarını ve F-16 pilotlarının eğitilmesinde Yunanistan'ın desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
22 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023

Finlandiya, dışişleri bakanının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e katılım sürecini tamamlayan belgeleri teslim etmesiyle NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Türkiye'nin onayının ardından Finlandiya'nın üyeliği konusundaki tüm engeller kalktı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başlangıçta iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini dile getirmişti. Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi üzerine Finlandiya'nın NATO üyeliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
4 Nisan 2023

Norveç Başbakanı Jonas Gahr, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları hibe edeceklerini açıkladı. Hollanda ve Danimarka'nın ardından bu kararı alan Norveç, Ukrayna'ya 5 ila 10 arasında F-16 hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca, Norveç Ukrayna'ya Iris-T tipi uçaksavar sistemleriyle mayın temizleme araçları hibe etmeye ve kış aylarında doğal gaz ve elektrik ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 130 milyon euro çapında bir yardım paketi sunmayı planlıyor.
24 Ağustos 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı. Blinken ve Fidan'ın görüşmesinde Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
6 Kasım 2023

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş pilotlarına güvenmediğini ve koruma uçuşları için sadece 25-30 pilotun seçildiğini yazdı. Erdoğan'ın indiği askeri hava meydanlarında güvenlik için askerlerin kimlikleri soruşturuluyor, mermiler toplatılıyor ve silahlardaki iğneler söktürülüyor. Koruma amaçlı uçan F-16 ve jandarma helikopter pilotları da cumhurbaşkanlığı tarafından onaylananlar arasından seçiliyor ve her uçuş öncesi tekrar soruşturmaya tabii tutuluyorlar. Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'ndeki altı F-16 savaş uçağı cumhurbaşkanlığının savunması için kullanılıyor.
5 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürdüğünü açıkladı. Bu olay, ABD'nin son 10 gün içinde düşürdüğü dördüncü hava unsurunu temsil ediyor. İlk olay, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurulan Çin'e ait bir yüksek irtifa balonu ile başladı. Daha sonra Alaska ve Kanada'nın Yukon bölgesi üzerinde iki tanımlanamayan cisim daha düşürüldü. Bu olaylar, sosyal medyada spekülasyonlara ve dünya dışı varlıklarla ilgili söylentilere yol açtı. Pentagon Sözcüsü, cismin ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü ve cismin sivil havacılık için tehlike oluşturabilecek bir rotada ve irtifada olduğunu belirtti.
13 Şubat 2023

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık bir parça anlaşması yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin Airbus'tan aldığı 230 uçağın parçalarının yerli üretimini kapsıyor. Türkiye, savunma ve havacılık alanında yerli üretime ağırlık vermek amacıyla Rolls-Royce ve diğer yabancı şirketlerle iş birliği yapıyor. Anlaşmanın bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulması bekleniyor.
17 Nisan 2024
İşaretlediklerim