Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Koç'a 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlaması yöneltilmişti. Koç, eleştirel paylaşımının suç işleme kastı olmadığını, millet ve devlet çıkarlarını gözeterek yaptığını ifade etti. Avukatları, paylaşımın ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu ve genel bir eleştiri olduğunu belirtti.
8 Şubat 2023

Yedi aydır tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu'nun ilk duruşması gerçekleşti ve tutukluluğunun devamına karar verildi. Müftüoğlu, 29 Nisan'da bir operasyonda gözaltına alınmış ve dört gün sonra tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başka bir operasyonda ise gazeteci, avukat ve siyasetçiler dahil 143 kişi gözaltına alınmış, 39'u tutuklanmıştı. Müftüoğlu'nun bir sonraki duruşması 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi.
7 Aralık 2023

ABD Adalet Bakanlığı, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun üst yöneticisi Anatoly Legkodymov'u yasa dışı fon transferi ve kara para aklama suçlamalarıyla gözaltına aldı. Bitzlato, darknet pazarı Hydra'nın önemli bir finansal kaynağı olarak gösteriliyor ve Hydra kullanıcılarının Bitzlato üzerinden 700 milyon dolardan fazla işlem yaptığı belirtiliyor. ABD Hazine Bakanlığı, Bitzlato'yu 'birincil kara para aklama endişesi' olarak nitelendirerek belirli fon transferlerini yasakladı. ABD yetkilileri, kripto para suçlarına karşı mücadelede kararlı olduklarını ve Bitzlato'nun Rusya ile bağlantılı olmasının ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, sosyal medyada ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller paylaştıktan sonra İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akkoyun'u serbest bırakılmasının ardından arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Akkoyun'a ayrıca HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den de destek mesajları gelmişti.
8 Nisan 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

Sosyal medyada siyaset, sermaye ve mafya ilişkileri hakkında iddialar ortaya atan Muhammed Yakut için yakalama kararı çıkarıldıktan sonra, savcılığın talebi üzerine Adalet Bakanlığı kırmızı bülten çıkartılmasını onayladı. İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığı tarafından kırmızı bülten çıkarılması kararlaştırıldı ve Interpol Genel Sekreterliği Avrupa ülkelerinin İnterpol birimleriyle iletişime geçti.
25 Mayıs 2023

Madagaskar’da beş yıldır faaliyet gösteren Gönüllü Vesileler Derneği Başkanı Ahmet Temel, 17 Ağustos’ta gözaltına alınmıştı. Türk yetkililerin yerel makamlarla yaptığı görüşmeler sonucunda Temel, savcılıkta ifade vermesinin ardından serbest bırakıldı. Bu olay, Türkiye ve Madagaskar arasındaki diplomatik ilişkilerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
22 Ağustos 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FTX müşterilerinin 8 milyar doları kaybolmuştu ve Bankman-Fried bu durumu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla suçlanıyordu. Savcılar 40-50 yıl, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ı 25 yıl hapisle cezalandırdı.
28 Mart 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker tarafından yapılan yeni bir suç duyurusu kapsamında gözaltına alındı. Bu hesap, gıda sektörüne ilişkin eleştirel paylaşımlar yapmasıyla tanınıyor. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un gözaltına alınmasının iftira ve ithamlara dayalı olduğu belirtilerek, bu tür suç duyurularına toplumun cevap vereceği ifade edildi.
26 Şubat 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, evinden polis zoruyla alınarak ifadeye götürüldükten sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Polisler tarafından sabah saatlerinde evinden alınan Karabay'ın adliyeye götürüldüğü ve hakkında altı dosya olduğu belirtildi. Karabay, ifade işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi'nde serbest bırakıldı.
7 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren tweetler atan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı. Koç, yarın savcılığa sevk edilecek ve bu geceyi emniyette geçirecek. Aynı gerekçeyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında da soruşturma başlatılmıştı.
7 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim