Fransız yargısı, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmıştı. Kremlin, Durov’un neyle suçlandığını bilmediklerini belirtti. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmetiyle bilinirken, birçok ülkede aşırı siyasi hareketler için bir sığınak olarak eleştiriliyor.
26 Ağustos 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris'teki Le Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek sahte bağış kampanyaları düzenlemeye başladı. Kaspersky'a göre, dolandırıcılar kullanıcıları kripto para cüzdanlarına bağış yapmaya çağırıyor. Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu yapmadı. Uzmanlar, resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
27 Ağustos 2024

Brezilya'da Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Telegram'ın dezenformasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yasa tasarısını eleştirmesi üzerine mesajlaşma uygulamasının faaliyetlerini 72 saat süreyle durdurma kararı aldı. Telegram, Brezilya'daki demokrasiye saldırı yapıldığını ve yasa tasarısının modern interneti yok edebileceğini iddia etti. Daha önce, bir federal mahkeme, neo-Nazi gruplarla ilgili bilgilerin paylaşılmaması nedeniyle Telegram'ı geçici olarak yasaklamış, ancak bu yasak 1 Mayıs'ta kaldırılmıştı.
11 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin Telegram üzerinden yayılması nedeniyle platforma suça yataklık etme gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram'ın hesap bilgilerini sağlamadaki zorluklara dikkat çekti. Güney Kore polisi, soruşturmayı derinleştirmek için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülkede deepfake içeriklerin yayılması, özellikle kadın ve çocukları mağdur ederek büyük tepkilere yol açtı.
2 Eylül 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), TikTok'un kullanıcıların çerezleri reddetme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 5 milyon avro para cezasına çarptırdı. TikTok, karara itiraz ederse dört ay içinde temyize başvurabilecek. CNIL daha önce de Microsoft'un Bing arama motoruna benzer bir gerekçeyle 60 milyon avro ceza vermişti.
13 Ocak 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Olimpiyatları'nı izlemek için Paris'e gittiğinde Instagram'ın çalışmadığını belirtti. Özel, Türkiye'den gelen telefonların lanetlendiğini ve Instagram'ın Paris'te de çalışmadığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması nedeniyle yapıldığını açıklamıştı. Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığı belirtilmişti.
7 Ağustos 2024

Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Kırşehir'de yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, Ankara'daki evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı işlemi sonrasında Arslan, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü ve evindeki telefon ile bilgisayarına el konuldu.
7 Haziran 2023

Rusya'da bir mahkeme, arkadaşlık uygulaması Tinder'ı işleten Match Group'a 10 milyon ruble (2,8 milyon TL) ve yayın hizmeti sunan Twitch'e 13 milyon ruble (3,6 milyon TL) para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, bu şirketlerin Rus yasalarına uymaması olarak belirtildi. Rusya daha önce de Google, Twitter, Facebook, Telegram ve Wikipedia gibi platformlara çeşitli nedenlerle para cezası vermişti.
4 Eylül 2023

Thodex kripto para borsasının kapanması sonucu mağdur olan yatırımcılar nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında, firari CEO Faruk Fatih Özer yargılanmaktadır. Özer, yurt dışına kaçtıktan sonra Arnavutluk'ta yakalanarak Türkiye'ye iade edilmiş ve tutuklanmıştır. İlk duruşmada Özer, hakkındaki dolandırıcılık iddialarını reddederek şirketinin hacklendiğini ve kendisine kumpas kurulduğunu savunmuştur. Özer hakkında 40 bin 564 yıla kadar hapis cezası talep edilmektedir.
12 Haziran 2023
İşaretlediklerim