Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, sınavsız olarak yaptığı 199 KYK yurt müdürü ataması, Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, atamaların kanuni dayanağının olmadığını belirterek, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının zorunlu olduğuna hükmetti. Sendika başkanı, yapılan atamaların liyakatsiz olduğunu ve başka usulsüz atamaların da olduğunu ifade etti.
7 Kasım 2023

Anadolu Ajansı (AA), seçim sonuçlarını cumhur ittifakı lehine çarpıttığı iddiasıyla eleştiriliyor. AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, ajansın seçim verilerini yanlış verdiği yönündeki iddialara karşı çıkarak, ajansa 'yalancı' diyenlere dava açacaklarını belirtti. Karagöz, Türkiye'deki seçim sürecinin işleyişi hakkında bilgi vererek, Anadolu'da işlemlerin daha hızlı, büyük şehirlerde ise daha yavaş olduğunu ifade etti. Ayrıca, ajans çalışanlarına yönelik saldırı ve hakaretlerin ardından hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.
15 Mayıs 2023

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan sessizce geçti. Teklifin içeriği ve hedefleri detaylı bir şekilde incelenmesi ve tartışılması gerektiği belirtiliyor. Vakfın mütevelli heyetinin başkanı Dışişleri Bakanı olacak ve vakıf, geniş yetkilerle donatılacak. Vakıf, üniversite kurabilecek, taşınmaz alıp satabilecek ve çeşitli ticari faaliyetlerde bulunabilecek.
29 Mayıs 2024

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.
4 Şubat 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

ABD'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'taki ABD vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulundu. Bu çağrı, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı sonrasında geldi. Ayrıca, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiği ifade edildi. ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat düzenlememeleri ve Rusya ve Ukrayna'ya seyahat düzenlememeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
21 Ağustos 2023

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ekim sonunda Brüksel'de bir araya gelecek. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu görüşmeyi düzenleyeceklerini duyurdu. Bu görüşme, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek olacak. Liderler, sınır belirleme çalışmalarının ilerletilmesi, alıkoyulanların karşılıklı iadesi ve mayın temizleme dosyalarında ilerleme sağlanması konularını ele alacak.
6 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin 'demokratikleşme' olmadan başlatılmayacağına yönelik raporu Ankara'nın tepkisini çekti. Rapor, Türkiye'nin Rus sermaye ve yatırımları için bir sığınak haline geldiğini ve demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında eksiklikler olduğunu belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, raporun haksız ve önyargılı olduğunu savundu.
14 Eylül 2023

Türkiye, uluslararası alanda yaşanan hibrit savaş ortamını kullanarak muhalefeti susturacak bir 'casusluk' yasası üzerinde çalışıyor. Bu yasa, Avrupa ve ABD'deki benzer yasalarla karşılaştırılarak ele alınıyor ve bu yasaların otoriter rejimler tarafından keyfi olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Yasa taslağı, çok geniş bir yelpazede suç tanımları içeriyor ve bu durum, hükümetin muhalif sesleri bastırmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca, bu yasa taslağı hem içeride hem de dışarıda tepki çekeceği öngörülüyor.
12 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim