AKP ve MHP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Muhalefet, özellikle CHP ve İYİ Parti, AKP'nin 2010'daki gibi 'bilinçli fire' vererek referanduma gitme ihtimaline karşı tedirgin. İYİ Parti, başörtüsü teklifindeki bazı ifadelerin değiştirilmesini ve 'çocuğun korunmasının öneminin' anayasal güvenceye alınmasını öneriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri referandum havasında götürme isteği ve anayasa değişikliği için gereken oyların sağlanması konusunda muhalefetin tutumu belirleyici olacak. Muhalefet, uzlaşı sağlanamazsa oylamaya katılmama seçeneğini de değerlendiriyor.
17 Ocak 2023

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı kabinesindeki değişikliklerin ardından Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası başkanlığına atandı. Gazeteci Fatih Altaylı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Erkan'ın atanmasına itiraz ettiğini ve bu konuda bazı endişelerini dile getirdiğini yazdı. Şimşek'in, Erkan'ın Merkez Bankacılığı tecrübesinin olmamasını ve ABD'deki bankacılık geçmişinin uluslararası saygınlık açısından sorun yaratabileceğini belirttiği iddia ediliyor. Atamanın Şimşek ikna edildikten sonra gerçekleştiği ve bazı kesimlerin Erkan'ın önceki bankacılık deneyimine kinayeli yorumlar yaptığı belirtiliyor.
11 Haziran 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'nin verdiği onayın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Erbakan, Türkiye'nin NATO ve Batı İttifakı ile olan ilişkilerinden zararlı çıktığını belirterek, İsveç'in üyeliğine onay verilmesinin yeni hüsranlara yol açabileceğini ifade etti. İsveç, uzun süredir Türkiye'nin itirazını aşmaya çalışıyordu ve nihayetinde Türkiye'den yeşil ışık almıştı.
12 Temmuz 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, partisinin cumhur ittifakına katılım için sunduğu 30 maddenin AKP tarafından kabul edildiğini açıkladı. Bu gelişme, AKP'nin ittifakı genişletme çabaları ve düşen oy oranları bağlamında değerlendiriliyor. Hüda-Par da daha önce cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayıp Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurmuştu. Yeniden Refah Partisi'nin sunduğu maddeler arasında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili bir düzenleme de bulunuyor.
13 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. İlk gün itibarıyla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 452 bin 257'si temsilciliklerde, 19 bin 477'si ise gümrük kapılarında olmak üzere toplamda 471 bin 734 kişi oy kullandı. İlk turda yurt dışında yüksek katılım gözlenmiş ve Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,6 oranında oy almıştı. Oy verme işlemi yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
20 Mayıs 2023
İşaretlediklerim